• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 21 Μαρτίου 1921

March 21, 2021 431

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση - ert.gr

Ενώ ο Ελληνικός λαός ‘’διατελεί εν αναμονή του περιλάμπρου κατορθώματος’’, οι πληροφορίες από το μικρασιατικό μέτωπο είναι συγκεχυμένες. Μερίδα του Τύπου αναφέρεται σε προσωρινή αναστολή της τελικής επίθεσης κατά του Εσκή Σεχήρ, κίνηση τακτικής όπως χαρακτηρίζεται, άλλα δημοσιεύματα ωστόσο μιλούν για έναρξη της τελικής φάσης της επίθεσης. Το ταξίδι Δ. Γούναρη στη Ρώμη και οι συνομιλίες του με Ιταλούς αξιωματούχους, αν και με ασαφή αποτελέσματα, απασχολεί τον Τύπο, ενώ το ερώτημα ‘’έγινε τόσον πεζή η εποχή μας λοιπόν;’’ με αφορμή τις μηδενικές απαγωγές ενώ έχει αρχίσει η άνοιξη, δίνει το δικό του τόνο στην καθημερινότητα της εποχής.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΒΑΣΙΛΕΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΔΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ
«Οι στρατιώται Σου, Βασιλεύ, αναμένουν τον Εστεμμένον Στρατηλάτην των. Ύπαγε διά να τους οδηγήσης εις την δόξαν, εις την νίκην»
ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΕΙΣΕΤΙ ΗΛΙΚΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
ΔΗΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΦΟΡΤΖΑ. Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ. ΒΕΒΑΙΩΣΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΕΞ ΑΦΟΡΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΡΩΜΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
«Ευχόμεθα όπως αι εν Ρώμη συνομιλίαι του κ. Γούναρη αποβώσι γόνιμοι εις ευχάριστα αποτελέσματα. Φρονούμεν απλώς ίσως υπό την πίεσιν των ενδομύχων αμφιβολιών μας ότι επί του παρόντος η τοιαύτη έκβασις των διαμειφθεισών συνομιλιών δεν είνε πιθανή»
ΑΙ ΑΠΑΓΩΓΑΙ
«Έγινε τόσον πεζή η εποχή μας λοιπόν; Ιδού τα ρόδα ήνοιξαν, η γη εστολίσθη με εξαιρετικήν φιλαρέσκειαν, το παν μειδιά και ερωτεύεται. Και μόνον οι άνθρωποι παραμένουν ασυγκίνητοι. Πώς αλλέως να εξηγήση κανείς το γεγονός, ότι εισήλθε το Έαρ χωρίς να σημειωθή ούτε μία απαγωγή; Απορούμεν και εξιστάμεθα…»

ΕΘΝΟΣ

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
«Ο Ελληνικός στρατός εσταμάτησε προς στιγμήν ενώπιον του Εσκή Σεχήρ όπως αναπνεύση… Εν τω μεταξύ ημπορεί ο Μουσταφά Κεμάλ να κομπορρημονή ότι … εσταμάτησε την Ελληνικήν επίθεσιν και να δημοσιεύη εξωφρενικά ανακοινωθέντα, εξαγγέλλων φανταστικάς νίκας και αιχμαλωσίας Ελληνικών μεραρχιών. Ημπορούν οι εν Ευρώπη φίλοι του να σπεύδουν εις την εκδήλωσιν της χαράς των, διά την δήθεν πραγματοποίησιν των ευσεβών π΄θων των περί αποτυχίας της Ελληνικής εκστρατείας. Με τας ψευδολογίας είνε δυνατόν να προδιαθέση τις ευνοϊκώς την Κοινήν Γνώμην, αλλ’ η διάψευσις δεν θα βραδύνη να επέλθη παταγωδώς διά των γεγονότων»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΝΕΣΤΑΛΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΗΣ
«Είνε αποδεδειγμένον ότι ο Κεμάλ και οι προστάται του συναισθανόμενοι ότι η άμυνα και η σωτηρία της Αγκύρας εστηρίζοντο επί του Εσκή-Σεχήρ κατέβαλον και καταβάλλουν πάσαν προσπάθειαν διά την παρεμπόδισιν της Ελληνικής προελάσεως. Πάντως δυνάμεθα να είμεθα απολύτως βέβαιοι ότι ο ηρωικός στρατός μας θα καταγάγη και άλλας νίκας διά να επιβάλη τελειωτικώς τα εθνικά δίκαια»
Η ΕΛΛΑΣ ΣΥΝΕΠΗΣ. ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
«Η Ελλάς δύναται να επαναπαύεται εις την σύμμαχον Σερβίαν και την φίλην Ρουμανίαν διά την παρεμπόδισιν πάσης βουλγαρικής αποπείρας πραξικοπήματος εις στιγμήν κατά την οποίαν το μέγα μέρος του Ελληνικού στρατού ευρίσκεται εν Ανατολή..»

 

ΕΜΠΡΟΣ

Η ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΚΤΥΠΗΜΑ
Ο ΛΟΡΔΟΣ ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΕΣΙΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΚ ΡΩΜΗΣ
Ο Ελληνικός λαός δεν χύνει το αίμα του εις τους βράχους του Εσκή Σεχήρ μόνον και μόνον διά τα όρια της Συνθήκης των Σεβρών. Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξη Ελληνική ΚΥβέρνησις ήτις να σταθή επ’ αυτού του εδάφους… Ο κ. Γούναρης δεν νομίζομεν ότι κατά την συνομιλίαν του μετά του κόμητος Σφόρτζα ελησμόνησε το ζήτημα των Δωδεκανήσων και της Βορείου Ηπείρου. Η Ιταλία οφείλει να εκτελέση τας υποχρεώσεις τας οποίας ανέλαβεν απέναντι της Ελλάδος, αποδίδουσα τα Δωδεκάνησα και αίρουσα τας αντιρρήσεις της διά την Βόρειον Ήπειρον»

 

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Όπως δε άλλοτε ο Ελληνικός πολιτισμός, καίτοι δουλωθείς υπό των Ρωμαίων κατέκτησε την Ρώμην και ηγωνίσθη να την εξημερώση και την εξανθρωπίση, ούτω σήμερον αγωνίζεται ελεύθερος να περισώση τας χώρας του και από τον Τουρκισμόν, τον οποίον αγωνίζεται να συντηρήση η Ιταλία και από τον Ιταλικόν πολιτισμόν, του οποίου αι κατακτητικαί εκδηλώσεις επί αλλοτρίων χωρών τόσον απροκαλύπτως απεκαλύφθησαν»
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
«Ο πρό του Εσκή Σεχήρ γιγάντιος αγών συνεχίζεται μετά παραδειγματικής γενναιότητος και αυτοθυσίας… Το Εσκή Σεχήρ εθεωρείτο απόρθητον… Το Εσκή Σεχήρ θεωρείται πλέον προγεγραμμένον… Και ο Ελληνικός Λαός διατελεί εν αναμονή του περιλάμπρου κατορθώματος, το οποίον είνε από τα σπανίζοντα εν τη παγκοσμίω ιστορία»
ΦΩΣ ΕΙΣ ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟΝ
«Θερμήν σύστασιν απευθύνουν προς την Δημοτικήν αρχήν οι κατοικούντες παρά το Μέτς, όπως μεριμνήση διά την τοποθέτησιν φανών εις την έξοδον του κήπου του Ζαππείου, διότι κατά τας νυκτερινάς ώρας πλέει εις το σκότος το μέρος εκείνο και μετά δυσκολίας μεταβαίνουν εις τας κατοικίας των εκ φόβου μήπως γίνουν θύματα λωποδυτικών επιθέσεων»

ΕΣΤΙΑ

Η ‘’ΔΥΣΤΥΧΙΑ’’ ΕΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΝ
«Πού είνε η δυστυχισμένη Γερμανία, την οποίαν με τόσον πάθος περιέγραφεν ο Χερρ Δόκτωρ Σίμονς εις την Διάσκεψιν του Λονδίνου, η Γερμανία η οποία αποθνήσκει της πείνης, η οποία δεν έχει χρήματα διά να ζήση αυτή η ιδία, η δυστυχής Γερμανία, η οποία αύριον ή μεθαύριον θα πέση θύμα, ανίκανον πλέον να υπερασπίση εαυτό, εις τους όνυχας του Μπολσεβικισμού; …. Και δεν θα είμαι καθόλου υπερβολικός, εάν βεβαίωσω ότι η Γερμανία υποφέρει από τα κακά αυτά πολύ ολιγώτερον παρ’ όσον υποφέρουν όλαι αι άλλαι χώραι, αι νικήτριαι»

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΕΤΑΙ
ΤΟ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ ΕΙΣ ΚΟΛΑΣΙΝ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ
ΝΕΑ ΗΡΩΪΚΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΜΕ ΠΤΩΜΑΤΑ
Η ΠΤΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΣ ΣΤΙΓΜΗΝ
«Έγκυροι πληροφορίαι βεβαιούν, ότι η Ελλάς μετά την νίκην, θα ζητήση την τροποποίησιν της συνθήκης των Σεβρών, όσον αφορά τα σύνορα της Σμύρνης ούτως ώστε να περιληφθούν εις ταύτην νέα εδάφη καθ’ όλην την γραμμήν βάθους25-30 χιλ. Επίσης η Ελλάς θα ζητήση την αυτονομίαν της Κων/πόλεως και τινας άλλας τροποποιήσεις της συνθήκης υπέρ αυτής.

 

ΠΑΤΡΙΣ

ΗΡΧΙΣΕ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΧΘΕΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΜΕΙΩΤΑ
«Αν δεν είχαν μεσολαβήσει όσα συμβάντα εδυσχέραναν την εξαιρετικήν πλησίον της Αντάντ θέσιν της Χώρας μας, ασφαλώς ο κ. Γούναρης δεν θα είχε να φοβηθή σοβαράς εξωτερικάς αντιδράσεις εναντίον της επεκτάσεως των Ελληνικών δικαιωμάτων, και μάλιστα μετά ένα νικηφόρον, αληθώς δε τιτανικής εντάσεως αγώνα, όπως είνε ο ήδη διεξαγόμενος προ του Εσκή Σεχήρ»
ΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑΙ
ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ
ΕΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ. ΕΠΗΛΘΕ ΔΙΑΣΠΑΣΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΒΑΝΙΣΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ. ΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΔΙΗΛΘΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ. Η ΔΙΑΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
«Αν η Αγγλία επείθετο ότι η μετεκλογική Ελλάς είχε την θέλησιν και την δύναμιν να επιβάλη μόνη την συνθήκην αυτήν, ουδεμία απέμενεν αμφιβολία ότι θα προετίμα τούτο πάσης άλλης λύσεως. Είχεν όμως ν’ αντιμετωπίση ο κ. Λόϋδ Τζώρτζ την έκδηλον έφεσιν της Γαλλίας όπως προέλθη μετά των αντιπροσώπων της Αγκύρας εις συμφωνίαν διά την εκκένωσιν της Κιλικίας…»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝ ΔΙΩΓΜΩ
Μανιφέστο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδος
ΑΣ ΑΚΟΥΣΗ !
«Η Κυβέρνησις διαρκώς ψευδομένη και από αναληθείας εις αναληθείαν περιπίπτουσα, διαψεύδουσα την πρωΐαν ό,τι επαληθεύει την εσπέραν, αφίνει το Έθνος εν αγωνία και αμηχανία… Έως πού θα βαδίση έτσι υπό τοιαύτην αφόρητον και ταραχώδη ψυχικώς κατάστασιν ο δυστυχής ούτος Ελληνικός λαός; … Ας σκεφθή λοιπόν η Κυβέρνησις, ας ακούση!»

ΣΚΡΙΠ

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΕΚ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΗΜΩΝ
ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ
ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΜΑΣ ΕΠΑΝΗΡΧΙΣΕ ΣΦΟΔΡΑ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ Ν. ΟΜΑΔΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ
«Έγκυροι στρατιωτικαί πληροφορίαι βεβαιούν ότι η κατάληψις του Εσκή Σεχήρ επιβραδύνεται ΤΑΚΤΙΚΩΣ. Η επιβράδυνσις είνε αποτέλεσμα αποφυγής αιματοχυσίας…»
«Νυκτερινόν επείγον τηλεγράφημα εκ Προύσσης βεβαιοί έναρξιν επιθέσεως από εξημερωμάτων της χθές. Η επίθεσις είνε ΓΕΝΙΚΗ και εξ όλων των σημείων. Αντικειμενικός σκοπός είνε η κατάληψις του Εσκή Σεχήρ μετά εξασφάλισιν αιχμαλωσίας ολοκλήρου φρουράς»

 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search