• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Με ευθύνη της δημαρχίας Υδραίου το 40% των νηπίων και προνηπίων σε κοντέινερ! - Κινητοποίηση Τρίτη 22/6

June 17, 2021 2586

ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Live streaming στα σχολεία… «Δεν θα πάρουμε» - CorfuPress.com

Με ευθύνη της δημαρχίας Υδραίου το 40% των νηπίων και προνηπίων της πόλης και των περιαστικών περιοχών σε κοντέινερ!

Κινητοποίηση Τρίτη 22 Ιουνίου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στο Μαράσλειο στις 14:00

Τέσσερα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και έναν χρόνο μετά την τελεσίδικη κατά νόμο εφαρμογή της, ο μεγαλύτερος Δήμος της Κέρκυρας αντί να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, αγνοεί πλήρως τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων. Γι’ αυτό τον λόγο, τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ενοικίασης ή ανέγερσης των πάνω από 12 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας.

Αντίθετα προχώρησε σε ένα σχέδιο που επιδιώκει να στεγάσει περισσότερα από 240 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, δηλαδή το 40% των μαθητών περίπου των δημοσίων νηπιαγωγείων σε 12 κοντέινερ, από τα οποία μάλιστα τα 8 σχεδιάζει να τα τοποθετήσει σε αυλές άλλων σχολικών μονάδων. Με άλλα λόγια, το 25% των νηπίων και προνηπίων ολόκληρου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας θα κάνει μάθημα σε τσίγκινα κουτιά!

Συγκεκριμένα ήδη λειτουργούν σε κοντέινερ τα Νηπιαγωγεία: 12ο, 4ο, 7ο, 14ο, Ποταμού (2 αίθουσες) και σχεδιάζουν να λειτουργήσουν ακόμα 4 αίθουσες στον χώρο των Γενικών Λυκείων και 2 αίθουσες στα Κανάλια. Η επίταξη μάλιστα προαυλίων σχολείων για τη στέγαση της δίχρονης είναι μια εξέλιξη βαθιά αντιπαιδαγωγική. Τα προαύλια αποτελούν σημαντικό χώρο για τα παιδιά, για παιχνίδι, χαλάρωση και κοινωνικοποίηση. Η δημαρχία Υδραίου πατώντας στον νόμο Γαβρόγλου και στα όρια που αυτός έθεσε, υπολογίζει αυθαίρετα πως σε κάθε παιδί αντιστοιχούν 2 τ.μ. σε κάθε προαύλιο. Τα παιδιά δεν στέκονται όμως ακίνητα, σαν στρατιωτάκια για να υπολογισθεί ο χώρος που τους αντιστοιχεί και ο υπόλοιπος να αποκλειστεί από τσίγκινα κοντέινερ. Είναι απαράδεκτη η απόφαση αυτή που λογίζει τα παιδιά σαν αγάλματα και μετρά τον χώρο τους, τον κουτσουρεύει και στοιβάζει και την δίχρονη σε άθλιες συνθήκες. Τα κοντέινερ που τοποθετεί παντού ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είναι μικροσκοπικά τσίγκινα κουτιά, χωρίς καλό εξαερισμό ή μόνωση, που το καλοκαίρι είναι φούρνοι και τον χειμώνα ψυγεία.

Η στέγαση της δίχρονης σε τέτοιες συνθήκες και η αρπαγή των προαυλίων των παιδιών υποβιβάζει ακόμα περισσότερο περιοχές της πόλης της Κέρκυρας (π.χ. 7ο, Γενικά Λύκεια) όπου τα προαύλια αποτελούν έναν από τους λίγους ζωτικούς χώρους και χάνουν ακόμα κι αυτούς.

Η δημοτική αρχή με αυτές τις πολιτικές της επιλογές υποβαθμίζει περισσότερο τα ήδη γεμάτα κτιριακά προβλήματα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια την αδιαφορία του δήμου και τώρα βλέπουν τα προαύλια τους να επιτάσσονται για να στοιβαχτούν με κάκιστους όρους τα προνήπια. Τα παιδιά μας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, αξίζουν χώρους για την εκπαίδευση τους, χώρους διαλείμματος, ελεύθερους, για να τρέξουν να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν.

Είναι φανερό από τα παραπάνω στοιχεία ότι ο σχεδιασμός του δήμου είναι ολέθριος και επιδεινώνει εξαιρετικά τις συνθήκες της εκπαίδευσης στο νησί μας.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Είναι σαφές πια ότι στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την Δήμαρχο στις 11.2.2020 η κα Υδραίου διασκέδαζε τις εντυπώσεις λέγοντας ότι υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη για ενοικίαση κτηρίου τεσσάρων (4) αιθουσών στο κέντρο της πόλης που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα! Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τον χειρότερο τρόπο όταν με ανακοίνωσή μας στις 4.3.2020 αναφέραμε ότι «εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τον «πολιτικό σχεδιασμό» και τη μονομερή ενέργεια του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να αποστείλει έγγραφο προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την προμήθεια 14 προκατασκευασμένων(!) αιθουσών δήθεν για τις ανάγκες της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Η προμήθεια 14 αιθουσών ΠΡΟΚΑΤ, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε περιοχές στην περιφέρεια(!) του Δήμου, δεν πρόκειται να λύσει το οξύτατο πρόβλημα με τον αυξημένο αριθμό μαθητών στο κέντρο της πόλης και στις περιαστικές περιοχές…Η Δήμαρχος δήλωσε ότι έχει αναλάβει προσωπικά την εύρεση κατάλληλου κτιρίου για τις ανάγκες του κέντρου της πόλης. Ακόμα κι ΑΝ ευοδωθούν οι προσπάθειες, δεν είμαστε σίγουροι ότι οι διαδικασίες μίσθωσης με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και οι πιθανές τεχνικές παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως! Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν επιτέλους μόνιμες λύσεις για τη στέγαση των νηπίων, καθώς οι αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ έχουν τετραετή διάρκεια χρήσης βάση του νόμου. Επιπρόσθετα, απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στους αύλειους χώρους των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό χώρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Απαιτούμε:

· Να εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή/εκπαίδευση στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας το 2021-22 με όλες τις αναγκαίες, κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση και προσωπικό.

· Καμία επίταξη προαυλίου σε κανένα σχολείο καμίας βαθμίδας.

· Κανένα κοντέινερ ελαφρού τύπου. Να γίνει άμεσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρουσιαστούν όλοι οι κατάλληλοι χώροι ιδιοκτησίας του Δήμου και να αποφασιστεί η παράδοση τους για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως π.χ. του παραρτήματος του 12ου Νηπιαγωγείου.

· TΩΡΑ ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας να προβεί σε ανεγέρσεις βαρέως τύπου νηπιαγωγείων στα οικόπεδα, απαλλοτριώσεις, ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων. Τονίζουμε, επίσης, για ακόμα μία φορά ότι ως Σύλλογος δεν θα ανεχθούμε να στοιβαχθούν νήπια, προνήπια και νηπιαγωγοί μέσα σε κοντέινερς σε οικόπεδα και σε αυλές Δημοτικών.

· Να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο 1/15.

· Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για την κάλυψη όλων των αναγκών (απόφαση ΓΣ ΣΕΠΕ Κέρκυρας).

· Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

· Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Συμμετέχουμε και καλούμε στην κινητοποίηση στο Μαράσλειο, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021, στις 14.00.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search