• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

Βολεμένοι και υποτακτικοί αυτοδιοικητικοί και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην Κέρκυρα

July 07, 2021 4520

 

Από τη δεκαετία του ’90 η Τοπική Αυοδιοίκηση άρχισε απροκάλυπτα να γίνεται μακρύ χέρι του κράτους και σταδιακά ο εναγκαλισμός με την κεντρική εξουσία γίνεται πιο ασφυκτικός. Λειτουργείς ως συμπλήρωμα του κράτους με αποτέλεσμα τη διαπλοκή, τα ρουσφέτια, την πελατειακή πολιτική. Οι περισσότεροι δήμοι αναπαράγουν λογικές ανάθεσης, στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, μεγάλα τμήματα των δημοτικών έργων εκχωρούνται σε ιδιώτες, διασπαθίζεται έτσι δημόσιο χρήμα. Έτσι η  Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται κατ΄ όνομα αυτοδιοίκηση, κατ΄ ουσία «ετεροδιοίκηση» ή καλύτερα «Τοπική Διοίκηση», συμπληρωματικός θεσμός του αστικού κράτους, ένας μηχανισμός εφαρμογής, με πιο ευέλικτο και εύπεπτο τρόπο, της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και «αμορτισέρ» απορρόφησης και εκτόνωσης των αντιδράσεων και των αντιστάσεων του λαού στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Αυτές οι αρχικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνονται με πρόσφατα παραδείγματα, όπου Δήμοι της Κέρκυρας βάζουν πλάτη για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Στα πρόσφατα εγκαίνια του λιμανιού των Μπενιτσών ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης  έπλεξε το εγκώμιο στην Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων αναφορικά με το ξεπούλημά του. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «επρόκειτο για άθλο, καθώς όπως λένε οι ντόπιοι αυτοδιοικητικοί, πέρασαν 17 χρόνια και παραπάνω  προκειμένου αυτή η προσπάθεια να αποδώσει.»
 

Ταυτόχρονα ακούσαμε ότι στη Νήσο Αγίας Αικατερίνης της λίμνης Αντινιώτη  που είναι ζώνη NATURA θα κατασκευαστεί  ξενοδοχείο και  45 βίλλες μαζί με συνεδριακούς χώρους, SPA, ιατρικά κέντρα κλπ. Πρόκειται για 237,3 οικοδομήσιμα στρέμματα. Με βάση  μνημονιακό Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν4608/2019) , η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ επιχειρεί μια FAST TRACK επένδυση καταστρέφοντας τον τελευταίο οικοσύστημα που απέμεινε αλώβητο στη Βόρεια Κέρκυρα μετά την καταστροφή του ΕΡΗΜΙΤΗ.

Και σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση» λειτουργεί σαν το μακρύ χέρι του κράτους και της διαπλοκής με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Έγινε γνωστό ότι από το 2009 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Θιναλίων (σήμερα Δήμο Βόρειας Κέρκυρας) Master Plan και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη συμπεριλαμβάνουσα σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη (NATURA GR2230001), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με 75.490,78 ευρώ και η οποία κατατέθηκε νομίμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος . Η εν λόγω ΕΠΜ, εκπονηθείσα από την εταιρεία ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ ( της κας Α. Γκατζέλια) σε συνεργασία με την ΧΩΡΟΔΟΜΗ ΟΕ, χωρίζει σε ζώνες προστασίας το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας συμπεριλαμβανομένης και της Χερσονήσου ,γνωστής ως «ΝΗΣΟΣ» ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ {NATURA GR2230001-Ζώνη Γ), απαγορεύοντας άλλες χρήσεις γης πλην των προϋφιστάμενων γεωργικών. Να σημειωθεί ότι το ίδιο έτος δημοπρατήθηκε, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε από τον ίδιο μελετητή ανάλογη ΕΠΜ και για την λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και την παραθαλάσσια ζώνη από το Πέραμα έως την Μεσσογγή.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με άλλα παραδείγματα, αλλά πάντα οι τοπικοί μας άρχοντες θα μας δίνουν την ευκαιρία για τέτοια θέματα. Μόνο οι συλλογικές αντιστάσεις μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτή την υποτακτική πολιτική και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ας μην τους αφήσουμε λοιπόν στη λογική του κέρδους να θυσιάζονται κοινωνικά αγαθά και εν πρώτοις το φυσικό περιβάλλον!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search