• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Ιστορια

14/7/1947: Αγγλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό, ενώ εντείνεται το όργιο καταστολής

July 13, 2021 85

 

 

 

 

Μέσα του Ιούλη του 1947, οι ηρωικοί αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που δεν ξεπερνούν σε όλη την χώρα τους 12.000, αντιμετωπίζουν τις περισσότερες φορές νικηφόρα τις αντίπαλες στρατιωτικές δυνάμεις που φτάνουν τις 150.000 άντρες.

 

Ηταν η εποχή κατά την οποία η αστική κυριαρχία κινδύνευε σοβαρά στην Ελλάδα. Τότε όλα τα αστικά κόμματα ξεχνώντας όλες τις πολιτικές διαφορές τους ενώθηκαν σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν την θανάσιμη απειλή που είχαν μπροστά τους.

Πέρα απ’ την υποχρεωτική στράτευση πολιτών, έδωσαν «συγχωροχάρτι»  σε όλα τα καθάρματα –ταγματασφαλίτες, γερμανοτσολιάδες, κουκουλοφόρους κ.α- που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής και εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού, και τα ενέταξαν στον λεγόμενο «Εθνικό Στρατό» για να πολεμήσουν τον ΔΣΕ

 

Κι ενώ στα στρατιωτικά μέτωπα, το αμερικανόδουλο μοναρχοφασιστικό καθεστώς είχε απέναντι του τον ένοπλο λαό, που αμφισβητούσε δυναμικά την ύπαρξη του, στο μόνο πεδίο που "νικούσε" ήταν στο όργιο δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης απέναντι στον άμαχο λαό μας.

 

Την ίδια περίοδο τα έκτακτα τους στρατοδικεία κάνουν υπερορίες, έχοντας στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα περίπου "400 άντρες και γυναίκες", όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του στον "Ριζοσπάστη", ο Κώστας Καραγιώργης.

 

Ταυτόχρονα Αγγλοι και Αμερικάνοι δεν αρκούνται στο να παρέχουν "άφθονο ολισμό και πυρομαχικά στα κυβερνητικά στρατεύματα". ενώ αξιωματικοί τους έχουν καταλάβει το Γενικό Επιτελείο Στρατού μεθοδεύοντας το "χτύπημα του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος", όπως αναφέρει καταγγελία του Γενικού Στρατηγείου του ΔΣΕ.

Από το ίδιο κείμενο μαθαίνουμε επίσης ότι Αγγλοι αεροπόροι με τα αεροσκάφη τους βομβαρδίζουν "άμαχο πληθυσμό σε χωριά".

 

Παρ' όλα αυτά, το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς εξακολουθεί να έχει εφιάλτες.

Γι' αυτό εξαπολύει έναν απηνή διωγμό ενάντια στον λαό, που σαν σήμερα 14 Ιούλη 1947 κορυφώνεται.

 

Αντιγράφουμε από τον "Ρ" 15/7/1947:

 

Οι συλλήψεις που άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Ιουλίου συνεχίστηκαν και χτες και προχτές.

 

Τα ξημερώματα μάλιστα χθες πήραν τον ομαδικό και γκαστερικό χαρακτήρα της επόμενης μέρα. Σε 2.500 περίπου υπολογίζονται τα χθεσινά θύματα της κυβερνητικής λύσσας.

Μετά τους 4.500 που έχουν συλληφθεί από τις 9 Ιουλίου, το σύνολο των συλληφθέντων ανέρχεται σε 7.000 σε διάστημα 5 ημερών.

 

Δηλαδή μαζί με τους 8.000 περίπου που έχουν συλληφθεί στις επαρχίες ο συνολικός αριθμός σ' όλη την Ελλάδα ανέρχεται περίπου σε 15.000.

 

Αν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια καταστολή, που στέρησε τον ΔΣΕ από εφεδρείες και απουσίαζε  η τεράστια οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Αγγλίας πρώτα και των Ηνωμένων Πολιτειών αργότερα, προς το ελληνικό αστικό κράτος, η πρόσφατη ιστορία μας θα είχε γραφτεί διαφορετικά.

 

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

Χόβολη

 

Calendar

« August 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search