• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κοινωνικά

Πόσο πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι για να μην κάνεις κακό στην υγεία σου

May 14, 2021 116

Ένας σύντομος ύπνος το μεσημέρι, όχι μόνο μας ξεκουράζει αλλά βελτιώνει και τη μνήμη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί η διάρκεια μετράει…

Αν είστε από αυτούς που χωρίς λίγα λεπτά ύπνου μετά το μεσημεριανό φαγητό «υπολειτουργείτε» το υπόλοιπο της ημέρας, σας έχουμε καλά νέα.

Σύμφωνα με μια έρευνα μικρής κλίμακας από την Κίνα, ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (από 5 λεπτά εώς και δύο ώρες) δε συμβάλλει απλώς στην ξεκούραση αλλά και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης και της σκέψης.

Οι σχεδόν 2.200 ενήλικες που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ παράλληλα υπολογίστηκε ο χρόνος και η συχνότητα της μεσημεριανής ξεκούρασης.

Παρόλα αυτά, αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης οπότε δεν μπορεί να αποδειχθεί σχέση αιτίας και αιτιατού μεταξύ του ύπνου και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων στις γνωστικές αξιολογήσεις.

Η διάρκεια μετράει

Έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία αλλά και η διάρκεια του ύπνου.

Η ρουτίνα του σύντομου και συχνού μεσημεριανού ύπνου διάρκειας μικρότερης των τριάντα λεπτών και για τέσσερις φορές την εβδομάδα έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

Τουναντίον, όσοι κοιμούνται το μεσημέρι για δύο ή και περισσότερες ώρες φαίνεται πως έχουν ασθενέστερη γνωστική λειτουργία αν και δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία και το αποτέλεσμα.

Eπιπλέον, σύμφωνα  με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας 2020, ο μεγάλης διάρκειας ύπνος μέσα στην ημέρα (περισσότερο από 60 λεπτά) σχετιζόταν με 30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 34% περισσότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Οπότε όπως σε όλα στη ζωή έτσι και στον ύπνο, μέτρον άριστον!

Πηγή: ygeiamou

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

Χόβολη

 

Calendar

« June 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search