• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κοινωνικά

Ο Σπύρος Πανδής από τους κορυφαίους παραδοσιακούς ράφτες μιλά για τα μυστικά του επαγγέλματος!

June 08, 2021 1382

 

Ο Ράφτης είναι ένα από τα επαγγέλματα που με την παραδοσιακή του μορφή σιγά – σιγά χάνονται. Ο Σπύρος Πανδής είναι ένας από τους κορυφαίους παραδοσιακούς ράφτες και μιλά στο Μονόπετο για τα μυστικά συστατικά της τέχνης του: την αγάπη και το μεράκι. Χωρίς αυτά άλλωστε, ένα χειροποίητο κοστούμι δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ζεστός, άμεσος και ειλικρινής ο Σπύρος αποκαλύπτει τις δυσκολίες και τα μυστικά του επαγγέλματος.

Με αμεσότητα και με το χαμόγελο αναφέρεται στα δύσκολα παιδικά του χρόνια και πώς ξεκίνησε και αγάπησε τη ραπτική. Αναφέρεται στο δάσκαλό του στον Νίκο Χατζάκη και στην εξέλιξη που είχε. Αναδεικνύει με τον απλό και μεστό λόγο του τις αρετές που πρέπει να έχει κανείς για να προκόψει. Μια συνέντευξη που ξεχειλίζει από αγάπη και δείχνει το ήθος του Σπύρου. Και είναι αλήθεια ότι ο Σπύρος έχει ράψει πολλές και μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης από κάθε χώρο.

Ένας ευγενής άνθρωπος, ο αγαπημένος φίλος Σπύρος Πανδής, πρεσβευτής ωραίων αναμνήσεων, εικόνων και αξιών σε μια εποχή πεζή και δύσκολη. Σε μια εποχή που με την εξέλιξη της τεχνολογίας  και την κυριαρχία της λογικής του κέρδους, τα μηχανήματα αντικατέστησαν τα εργατικά χέρια και τους αληθινούς τεχνίτες. Τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και της μαζικής τους διάθεσης στις αγορές, είναι πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα χειροποίητα, τα οποία απαιτούν περισσότερο χρόνο, κόπο και χρήμα για να κατασκευαστούν.

Απολαύστε τον Σπύρο Πανδή στο παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ

 

Αναλυτικά το ρεπορτάζ από το Μονόπετο

Σπύρος Πανδής: Από τα Πατήσια με αγάπη

Με το που μπεις στο ραφείο της οδού Μηθύμνης καταλαβαίνεις αμέσως ότι ο Σπύρος Πανδής είναι ένας ράφτης που δεν επενδύει στο φαίνεσθαι και τη μόστρα, αφήνει τη δουλειά του να κάνει τη διαφήμιση. Μια κούκλα με ένα σακάκι φορεμένο, λίγα τόπια ύφασμα και μετά ακολουθεί ο πάγκος πίσω από τον οποίο, μέσα σε ένα δημιουργικό χάος, ο παραδοσιακός τεχνίτης δημιουργεί βελονιά-βελονιά, ψαλιδιά-ψαλιδιά, τα σακάκια, τα παντελόνια και τα γιλέκα του.

Ο περισσότεροι ράφτες, από αυτούς που έχουν μείνει δηλαδή, είναι «σακακάδες». Δηλαδή, ράβουν μόνο σακάκια και γιλέκα, ενώ τα παντελόνια τα δίνουν σε άλλους εξειδικευμένους ράφτες, του λεγόμενους «παντελονάδες». Ο κύριος Πανδής, όχι. Τα ράβει όλα μόνος του. «Θέλω να έχω εγώ την ευθύνη», μας λέει. Άνθρωπος αγνός, καθαρός, με ζεστό χαμόγελο και μάτια μικρού παιδιού, σε κερδίζει μέσα στα πρώτα λεπτά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επαναλαμβάνει τη λέξη «αγάπη». Αγάπη για την τέχνη του, αγάπη για τους πελάτες του, αγάπη για κάθε κοστούμι που με κόπο και ιδρώτα θα φτιάξει και αργότερα θα δει φορεμένο, «ζωντανό» να σεργιανίζει καμαρωτό και να τον γεμίζει περηφάνια.

«Την αγαπώ τόσο πολύ την τέχνη που θα την έκανα και τσάμπα», εξομολογείται κάποια στιγμή. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η αγάπη που βάζει ο Σπύρος Πανδής στη δουλειά του δεν μπορεί να τιμολογηθεί. Είναι ανεκτίμητη.

Το ραφείο του βρίσκεται στον αριθμό 56 της οδού Μηθύμνης, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Αμερικής αλλά, όπως οι περισσότεροι παλαιοί παραδοσιακοί ράφτες, ο κ. Πανδής κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976967399

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search