• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Κοινωνικά

Η πολιορκία της Κέρκυρας το 1716 και η παράδοση για τον Άγιο Σπυρίδωνα

August 10, 2021 5829

 

Οι σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων για την κατάληψη της Κέρκυρας κράτησαν για έναν ολόκληρο μήνα. Οι ντόπιοι, Ενετοί και Έλληνες, υπό την αρχηγία του γερμανού κόμη Γιόχαν Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ (1661-1747), αντέταξαν σθεναρή και αποτελεσματική άμυνα, αποκρούοντας τις τουρκικές επιθέσεις. Στις 8 Αυγούστου, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν γενική έφοδο, αλλά αποκρούστηκαν από τους πολιορκημένους με καλά οργανωμένη αντεπίθεση.

 

Η πολιορκία διήρκεσε από τις 8 Ιουλίου έως τις 22 Αυγούστου.

Στις 12 Ιουλίου αποβιβάζονται σταδιακά Οθωμανικά στρατεύματα αλλά δεν εξαπολύεται καμία επίθεση εκ μέρους των αμυνομένων, οι οποίοι τελικά θα διακόψουν τις αμυντικές προεργασίες τους λόγω έλλειψης χρόνου και προσέγγισης του εχθρού.

Στις 18 Ιουλίου φτάνει Βενετική ενίσχυση από 1500 άνδρες και σιτηρά και χρήματα για τη μισθοδοσία των στρατιωτών. Στις 22 Ιουλίου φτάνει η ναυτική μοίρα της Μάλτας (4 πλοία με 70 πυροβόλα και ένα με 46 πυροβόλα).Το οχυρωμένο στρατόπεδο των πολιορκητικών δυνάμεων εγκαθίσταται στην περιοχή των Γουβιών-6 με 7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας.

 

Στις 24 Ιουλίου οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο κατά του λόφου Αβραάμ αλλά αποκρούονται. Την επομένη επιτίθενται στο προάστειο Μαντούκι

Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιείται η πρώτη επίθεση των Βενετικών δυνάμεων κατά των Τούρκων στα Γουβιά, αλλά αποτυγχάνει. Επίσης ο άνεμος δεν ευνοεί τους αμυνόμενους. Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν συνεχώς την πόλη και τον στόλο που ναυλουχεί κοντά της.

 

Οι Οθωμανοί στρατιωτικοί ηγέτες απέστειλαν επιστολές-τελεσίγραφα στις 5 Αυγούστου στους πολιορκημένους για παράδοση αντί μαζικής σφαγής τους από τους Οθωμανούς. Οι απειλές απορρίπτονται. Στις 7 Αυγούστου ξεσπά συνεχόμενο σφυροκόπημα από το Οθωμανικό πυροβολικό και διαδοχικά κύματα εφόδων.

 

Στις 15 Αυγούστου φτάνουν ενισχύεις σε έμψυχο υλικό και πολεμοφόδια. Στις 18 με 19 Αυγούστου οι αμυνόμενοι επιχειρούν έξοδο με δύο τάγματα με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τα σχέδια των πολιορκητών. Η μάχη είναι χαοτική, επικρατεί σύγχυση και τα κτυπήματα είναι τυφλά καθώς οι αμυνόμενοι κτυπούν και τους δικούς τους που έχουν βγει για να επιτεθούν στους Τούρκους με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι βαριές εκατέρωθεν. Το πρωί της 19ης Αυγούστου εξαπολύεται επίθεση από 3000 γενιτσάρους προκαλώντας την φυγή και τον πανικό των Γερμανών στρατιωτών μεταξύ εξωτερικής πλευράς των οχυρών και της εσωτερικής πλευράς της τάφρου.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των εξωτερικών οχυρώσεων έχει εγκαταλειφθεί από τις αμυνόμενες δυνάμεις και καταληφθεί από τους Τούρκους. Η κινητοποίηση ακόμα και των αμάχων μέσα στο κάστρο είναι γενική. Καθώς επιδιώκεται η απώθηση των προωθημένων εχθρικών μονάδων οι αμυνόμενοι περνούν στην αντεπίθεση και στρέφουν σε άτακτη φυγή του Οθωμανούς με τελικές απώλειες 2000 άνδρες νεκρούς. 

Στις 20 Αυγούστου κι ενώ οι Βενετοί είναι έτοιμοι να συγκρουσθούν με τον Οθωμανικό στόλο ξεσπά καταιγίδα που προκαλεί ζημιές στους δύο στόλους και στις οχυρωμένες θέσεις των Οθωμανών.Στο χρονικό διάστημα από 21 έως και 22 Αυγούστου οι Οθωμανικές δυνάμεις αποχωρούν από την Κέρκυρα και μετακινούνται στην απέναντι ακτή, στην Ήπειρο. Στους Βενετούς περιέρχεται μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού και αρκετοί Οθωμανοί στρατιώτες οι οποίοι λόγω της σύγχυσης κατά την αποχώρηση εγκαταλείφθηκαν στο νησί.

 

Ο κερκυραϊκός λαός, που όλο το διάστημα της πολιορκίας τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές, απέδωσε την σωτηρία της Κέρκυρας στην επέμβαση του προστάτη του νησιού Αγίου Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο άγιος με την μορφή καλόγερου βγήκε από τον ομώνυμο ναό και κρατώντας αναμμένο πυρσό προκάλεσε πανικό στους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι το έβαλαν στα πόδια.

 Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου, τελείται μεγάλη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδεία των Φιλαρμονικών του νησιού, την οποία παρακολουθούν πλήθος Κερκυραίων και επισκεπτών του νησιού.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search