• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Ένας χρόνος από το στερνό ταξίδι του Σεραφείμ Κοβάνη

November 18, 2021 510
Η αγαπημένη σύντροφός του Ηλέκτρα Κωνσταντινίδου αναφέρει σε σχετική ανάρτηση:
Την Κυριακή το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας μας ΕΠΟΧΗ μαζευτήκαμε αρκετοί φίλοι και σύντροφοι. Κουβεντιάσαμε, θυμηθήκαμε στιγμές από την κοινή μας ζωή, τους κοινούς μας αγώνες. Ήταν για μας ιδιαίτερα παρηγορητικό αυτό το μνημόσυνο.
 
Dimitris LagopatisΕπιτροπή Πολιτών Χωστίων - Σαραντίου
 
Πριν ένα χρόνο, τούτες τις μέρες, έφυγε για το αλαργινό ταξίδι, ο φίλος μας, ο σύντροφος, ο Σεραφείμ Κοβάνης, ο Πλαστήρας.
Τούτες τις μέρες, που το τοπικό κίνημά μας, κερδίζει μάχες και αγώνες, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος μας, μας λείπει ακόμα πιο πολύ. 
Μας λείπουν οι ιδέες του ,η παρουσία του, η εμπειρία του, η αγωνιστική του επιμονή.
Μου λείπει και μένα, ο φίλος, ο σύντροφος, ο Εραστής της πέτρας, της ελιάς , του αμπελιού.
Ο λάτρης και σμιλευτής των λέξεων.
Μου λείπουν οι ατέλειωτες συζητήσεις μας για τις λέξεις, για τα κινήματα, για την Αριστερά που τόσα χρόνια αγωνιζόταν.
Στον ασυμβίβαστο αγωνιστή, στον διανοούμενο, στον αντάρτη, υποσχόμαστε, γιγάντωση ων αγώνων για το Περιβάλλον, που τόσο πολύ αγαπούσε.
Ηλέκτρα, Ροζα, Αλκμήνη, είναι γύρω μας.
Σε κάποια ψηλή κορφή μας αγναντεύει και χαμογελά
 
Ad vitam aut culpama
 
Πριν από περίπου έναν χρόνο πέθανε ο Σεραφείμ Κοβάνης. Στο χωριό του, ένα αρβανιτοχώρι στη Βοιωτία, ήταν περισσότερο γνωστός με το παρατσούκλι του, Πλαστήρας. Εγώ τον γνώρισα σχεδόν είκοσι χρόνια πριν, στην αρχή ως πατέρα μιας φίλης, μετά ως πρόσχαρο οικοδεσπότη και γρήγορα ως οικογένεια. Ιδιόρρυθμος άνθρωπος, πολύ γοητευτικός όταν ήθελε, πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει τον οποιονδήποτε και με μια ικανότητα να διηγείται ιστορίες που σε έκανε να τις παρακολουθείς μέχρι το τέλος. Η αγάπη του για τη γνώση, ειδικά αυτή που προέρχεται από την παρατήρηση και πρακτική των ανθρώπων που πέρασαν και έζησαν σ’ αυτόν τον τόπο, ήταν για μένα συγκινητική και αναζωογονητική. Το ίδιο και το ενδιαφέρον του για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Δεν έχω ξεχάσει, παρ’ όλο που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια, όταν σταματήσαμε σε ένα χωράφι να μαζέψουμε πικραλίδες (διότι, όπως μου είπε,
κάνουν εξαιρετικό φρικασέ). Εγώ πικραλίδες τότε δεν ήξερα τι είναι και πώς μοιάζουν. Μου έδειξε μία και μου εξήγησε πώς να τις ξεχωρίζω από τα άλλα χόρτα. Κατάφερα τελικά να γεμίσω μια ολόκληρη σακούλα που με έκανε περήφανο μέχρι να καταλάβω ότι πάνω από τα μισά χόρτα που είχα μαζέψει ήταν σταμναγκάθια. «Αυτά εμείς τα δίνουμε στα ζώα» μου είπε και τα πέταξε μην μαγαρίσουν το φρικασέ μας. Η υπερβολή του βγήκε σε καλό, διότι ήταν ένα από τα καλύτερα πιάτα που έχω φάει ποτέ. Πολύ αργότερα εμφανίστηκαν σταμναγκάθια στις λαϊκές και έγιναν για ένα διάστημα της μόδας, έφτασαν να πωλούνται 5 ευρώ το κιλό. Πικραλίδες δεν έχω δει μέχρι τώρα… Ήταν και πολλά άλλα που τον έκαναν πολύ συμπαθή, όπως η αγάπη του για το τραγούδι, το φαγητό και το κρασί με την παρέα, αλλά υπάρχουν γύρω μας τόσοι άλλοι άνθρωποι που μπορούν να προκαλούν το ίδιο ενδιαφέρον. Δεν είναι η μέχρι τώρα φλυαρία μου η αιτία για αυτό το σημείωμα. Εκείνο που μου φαίνεται το πιο
εκπληκτικό είναι ότι ήταν σταθερά ένας αριστερός άνθρωπος, ένας κομμουνιστής. Όχι μόνο γιατί στήριζε ένα αριστερό κόμμα, αν και αυτό αναμφίβολα μπορούν να το επιβεβαιώσουν καλύτερα οι τόσοι σύντροφοί του στις διαδρομές του από το ΚΚΕ εσ., στην ΑΚΟΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά επειδή ήταν αριστερός στην πράξη, στην ίδια τη ζωή του και στον τρόπο που συγχρωτίζονταν με τον περίγυρό του. Ελάχιστους έχω γνωρίσει που έκαναν τη θεωρία τους πράξη με συνέπεια και όραμα. Ο Σεραφείμ ήταν κομμουνιστής μια ζωή, για πάντα, χωρίς ένα λάθος, μια αστοχία ή κάποιο παραπάτημα να μπορεί να του πάρει πίσω αυτό τον δικαιωματικό τίτλο. Η οικογένειά του, οι φίλοι του και οι σύντροφοί του θα μαζευτούν στα γραφεία της εφημερίδας Η ΕΠΟΧΗ, 3ης Σεπτεμβρίου 56, 5ος όροφος, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, για να τον χαιρετήσουν, μια και δεν μπόρεσαν να το κάνουν πέρσι λόγω lockdown.
Παν.Παπί.
Από την ΑΥΓΗ του Σαββάτου 13/11/2021.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search