• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Αλμπέρ Καμύ- Σκοτώθηκε σαν σήμερα 4 - 1 - 1960

January 04, 2022 394

 

Στις 4 Ιανουαρίου 1960 σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Αλμπέρ Καμί. Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ασχολήθηκε με το θέατρο, ενώ εργάστηκε και σε αριστερά έντυπα. Το 1934 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και έγινε διευθυντής της εφημερίδα «Μάχη».  Ο Αλμπέρ Καμύ υπήρξε αναμφίβολα μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες κι ένας από τους πιο δημοφιλείς φιλόσοφους του 20ου αιώνα. Οι ιδιότητες του πολλές: λογοτέχνης - συγγραφέας, φιλόσοφος, ένας εκ των ιδρυτών του ρεύματος του παραλογισμού, σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Χρωστά τη φήμη του στα μυθιστορήματά του «Ο Ξένος» και «Η Πανούκλα», στα θεατρικά του έργα «Καλιγούλας» και «Οι δίκαιοι» και τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», ενώ το 1957 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Καμύ, όσο γρήγορα και αν συνάντησε την αναγνώριση και τη δόξα, τόσο άξαφνα βρήκε και τον θάνατο πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 47 του χρόνια.

Σαν σήμερα, το 1960, ο Γάλλος φιλόσοφος ενεπλάκη σε αυτοκινητιστικό ατύχημα όταν επέστρεφε στο Παρίσι από την Προβηγκία. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο Καμύ, ο οδηγός και συγγενής του στενού του φίλου Γκαλιμάρ, η σύζυγος και η κόρη του. Το οδόστρωμα ήταν παγωμένο και ολισθηρό. Το αμάξι μάρκας Facel-Vega παρεκκλίνει της πορείας του και πέφτει πάνω σε έναν πλάτανο.

Ο θάνατος για τον Καμύ ήταν ακαριαίος, ενώ λίγες μέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή και ο Γκαλιμάρ, ο οποίος είχε αρχικά ανασυρθεί ζωντανός από τα συντρίμμια. Η γυναίκα και η κόρη του γλύτωσαν με μερικά τραύματα.

Ατύχημα ή δολοφονία;

Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για υπερβολική ταχύτητα (130 χλμ/ω), αδιαθεσία του οδηγού ή σκάσιμο του ελαστικού, αλλά ο συγγραφέας Ρενέ Ετιάμπλ διαβεβαιώνει ότι μετά από επίμονες μελέτες είχε στα χέρια του αποδείξεις ότι η Facel-Vega ήταν ένα κινητό φέρετρο - ωστόσο καμία εφημερίδα δεν δέχτηκε να τις δημοσιεύσει.

Σαν σήμερα έχασε τη ζωή του ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ. Στις 4 Ιανουαρίου 1960 βρέθηκε νεκρός ύστερα από ένα μυστηριώδες τροχαίο, οι αιτίες του οποίου συγκαλύφθηκαν από τα μέσα.
Σαν σήμερα έχασε τη ζωή του ο νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ. Στις 4 Ιανουαρίου 1960 βρέθηκε νεκρός ύστερα από ένα μυστηριώδες τροχαίο, οι αιτίες του οποίου συγκαλύφθηκαν από τα μέσα.  

 

Τώρα το αν ο θάνατος του Καμύ ήταν ένα ατυχές γεγονός ή μια σκληρή δολοφονία, 58 χρόνια μετά τον θάνατό του παραμένει ακόμα ένα ερώτημα...

. Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 61 χρόνων από τον θάνατό του, αξίζει σίγουρα να γνωρίζεις τα εξής 10 πράγματα γι’ αυτόν: 

#1 Μια ζωή δίχως πλούτη Παρά την ένδοξη πορεία του, ο Καμύ γεννήθηκε στην Αλγερία από πατέρα Γάλλο χωρικό, και μητέρα Ισπανίδα μέσα στην ένδεια. Η ζωή του, μάλιστα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολη.

#2 Η ιδιαίτερη γνωριμία με τον πατέρα του  Ο μικρός Αλμπέρ γνώρισε τον πατέρα του μέσα από μια φωτογραφία και μια σημαντική οικογενειακή ιστορία: την περιγραφή της έντονης αποστροφής που έδειξε ο πατέρας του μπροστά στο θέαμα μιας εκτέλεσης. Απίστευτο…

#3 Η φυματίωση  Μετά το απολυτήριο λυκείου, ο Καμύ πήρε πτυχίο ανωτάτων σπουδών στη φιλολογία, της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά η φυματίωση- που στα 1930 είχε την πρώτη του κρίση- τον εμπόδισε να περάσει τον διαγωνισμό πιστοποίησης που θα του επέτρεπε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Για λόγους υγείας αποχώρησε από την οικογενειακή εστία και έμεινε για ένα διάστημα σε έναν θείο του. Αργότερα, για να τα βγάλει πέρα παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και έκανε διάφορες δουλειές.

#4 Οι εχθροί Εργάστηκε στην εφημερίδα Front populaire, του Πασκάλ Πιά. Το 1940, η κυβέρνηση της Αλγερίας απαγόρευσε  την εφημερίδα και φρόστισε ώστε ο Καμύ να μη ξαναβρεί δουλειά.

#5 Η ρήξη με τον Σαρτρ Το 1952 ο φιλόσοφος ήρθε σε ρήξη με τον Ζαν Πωλ Σαρτρ με τη δημοσίευση στο περιοδικό Μοντέρνοι καιροί του άρθρου από τον Ανρί Ζανσόν που προσάπτει στην εξέγερση του Καμί ότι είναι «εκ προθέσεως στατική».

#6 Ο μυστηριώδης θάνατος  Ο Καμί βρήκε τον θάνατο στις 4 Ιανουαρίου 1960, πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 47 του, σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Βιλμπλεβέν της Υόν, όταν ο οδηγός και συγγενής του στενού του φίλου Γκαλιμάρ παρεκκλίνει της πορείας του και ρίχνει το αυτοκίνητο μάρκας Facel-Vega σε ένα δέντρο. Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για υπερβολική ταχύτητα, 130 χλμ/ω, αδιαθεσία του οδηγού ή σκάσιμο του ελαστικού, αλλά ο συγγραφέας Ρενέ Ετιάμπλ διαβεβαιώνει ότι μετά από επίμονες μελέτες είχε στα χέρια του αποδείξεις ότι η Facel-Vega ήταν ένα κινητό φέρετρο – ωστόσο καμία εφημερίδα δεν δέχτηκε να τις δημοσιεύσει.

#7 Η άρνηση ομολογίας πίστεως  Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ο σπουδαίος Αλμπέρ αρνήθηκε να εκφράσει ομολογία πίστεως στον Θεό, στην ιστορία ή στη λογική, ήρθε σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό, τον Μαρξισμό και τον Υπαρξισμό. Δεν σταμάτησε ποτέ την πάλη ενάντια στα ιδεολογήματα και τις αφαιρέσεις που αποστρέφονται την ανθρώπινη φύση.

#8 Καμύ, ένας συγγραφέας «ανθρώπινος» Είναι γνωστό πως μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του ο λατρεμένος Καμύ έγραφε για τους ανθρώπους, για «τα παθήματα της ψυχής» και για το «παράπονο των εγκλείστων στον εαυτό τους» ανθρώπων. Άλλωστε, ήταν ο κατ’ εξοχήν «ανθρώπινος» συγγραφέας.

#9 Τα αποφθέγματά του, μέρος της μεγάλης σοφίας του!

Ακόμα και μερικά από τα αποφθέγματά του, αποδεικνύουν πως ο Καμύ υπήρξε ένας σοφότατος άνθρωπος.

Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.

Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.

Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής.

Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή μόνο αυτοί που δεν την έχουν ζήσει.

Η αλήθεια, όπως και το φως, τυφλώνει.

#10 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας  Το 1957 ο Καμύ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search