• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19: Τεράστια αύξηση της συχνότητας της νόσου τον Ιανουάριο

February 03, 2022 3084

Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο. Η σημερινή έκθεση αποσκοπεί σε επικαιροποίηση της εικόνας, που παρουσιάστηκε με την προηγούμενη έκθεση, που αναρτήθηκε στις 4/1.

Σε προηγούμενες εκθέσεις του παρατηρητηρίου, που δημοσιεύονταν ανά 15θήμερο από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, παρουσιαζόταν η επιδημιολογική εικόνα της Κέρκυρας με βάση κυρίως τον αριθμό και την κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ωστόσο, τα δεδομένα της επιδημίας έχουν αλλάξει σημαντικά. Η παρακολούθηση της βασίζεται πλέον σε «σκληρότερους» δείκτες, που αφορούν κυρίως τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, τους θανάτους, ενώ μεγάλη σημασία έχουν και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων εξακολουθεί να έχει μια σχετική αξία για την διερεύνηση των τάσεων της επιδημίας βραχυχρόνια, όμως δεν μπορεί να παρέχει μιαν αξιόπιστη συγκριτική εικόνα σε σχέση με παλαιότερες περιόδους. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά, και σε πολλές περιπτώσεις υποχρεωτικά και περιοδικά σε εβδομαδιαία βάση, από μεγάλο αριθμό πολιτών. Έτσι επιβεβαιώνεται και καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών και ήπιων περιστατικών COVID, που σε προηγούμενες φάσεις της επιδημίας παρέμεναν αδιάγνωστα. Επί πλέον η πρόσφατη εξάπλωση του πολύ μεταδοτικού στελέχους Όμικρον οδηγεί σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωσμένων περιπτώσεων COVID-19, που όμως καταλήγουν λιγότερο συχνά σε σοβαρή νόσο, σε σχέση με ότι συνέβαινε με τα στελέχη του ιού, που επικράτησαν στα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στις εκθέσεις ο όρος «περιπτώσεις COVID-19» αντί του «κρούσματα COVID-19», καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των διαγνώσεων που αφορά ασυμπωματικές ή ήπιες περιπτώσεις της νόσου, που ανιχνεύονται από τα υποχρεωτικά τεστ.

Από την έναρξη της επιδημίας έως την 31/1/2022 ο ΕΟΔ Υ έχει ανακοινώσει 17.159 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 ( ή εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως αναφέρονται από τον ΕΟΔΥ) για την περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Δεν είναι σαφές πόσες από αυτές αφορούσαν μόνιμους κατοίκους και πόσες επισκέπτες. Στο Διάγραμμα 1 φαίνεται η μέση ημερήσια συχνότητα των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, από την έναρξη της επιδημίας έως σήμερα, ανά τρίμηνο και ξεχωριστά ανά μήνα για τους τελευταίους επτά μήνες. Η αύξηση της συχνότητας το Ιανουάριο ήταν πρωτοφανής, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μεγάλη αύξηση που καταγράφηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

corfu.gr-2022-02-03_09-29-50_053346

Διάγραμμα 1: Μέση ημερήσια συχνότητα νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/1/2022 μεταξύ μονίμων κατοίκων

Η τεράστια αύξηση της συχνότητας της νόσου που καταγράφεται τον Ιανουάριο, δεν συνοδεύτηκε από μιαν αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών. Τον Νοέμβριο έχουμε τριπλασιασμό των εισαγωγών σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το Δεκέμβριο οι νοσηλείες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Τον Ιανουάριο παρά την εκρηκτική αύξηση των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, οι αντίστοιχες νέες εισαγωγές παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση. (Διάγραμμα 2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Παρατηρητήριο, από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/1/2022 έχουν γίνει συνολικά 878 νοσηλείες ασθενών μονίμων κατοίκων Κέρκυρας, από τους οποίους 62 εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από τους νοσηλευθέντες 421 (47.9%) ήταν γυναίκες και 457 (52.1 %) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 61.8 έτη (62.4 στις γυναίκες και 61.1 στους άνδρες). Το εύρος ηλικιών κυμαίνεται μεταξύ νεογνού ολίγων ημερών και 99 ετών.

corfu.gr-2022-02-03_09-29-36_512051

Διάγραμμα 2: Μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/1/2022 μεταξύ μονίμων κατοίκων

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νοσηλειών, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν εισαγωγές ασθενών COVID-19 από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού, καθώς και δύο εισαγωγές κατοίκων Μαθρακίου. Η διάχυση της επιδημίας σε όλο το νησί χαρακτηρίζει όλη την περίοδο της μεγάλης έξαρσης στο τελευταίο τρίμηνο Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου. Το Νοέμβριο ο κύριος όγκος των νοσηλειών προερχόταν από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας (78.5 % του συνόλου) και ιδιαίτερα από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (65.4% του συνόλου). Το Δεκέμβριο οι νέες εισαγωγές προέρχονταν σε μικρότερο ποσοστό από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (58.8% του συνόλου), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές κατοίκων της Νότιας Κέρκυρας, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη διασπορά του ιού και πιθανόν χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψηστην περιοχή αυτή. Τον Ιανουάριο οι νέες εισαγωγές που προέρχονταν από την Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων αντιπροσώπευαν το 56.8% του συνόλου. Στο διάγραμμα 3 φαίνεται η κατανομή και η συχνότητα στον πληθυσμό, των νέων εισαγωγών ασθενών COVID-19 που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, κατά Δημοτική Ενότητα.

 

corfu.gr-2022-02-03_09-29-25_383103

Διάγραμμα 3: Αριθμός και συχνότητα εισαγωγών κατά περιοχή μόνιμης κατοικίας στο διάστημα 1/1/2022 έως 31/1/2022

Οι θάνατοι ασθενών COVID-19 παρέμειναν τον Ιανουάριο σε υψηλά επίπεδα, αλλά μειώθηκαν ελαφρά σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες. Τον Νοέμβριο οι θάνατοι ασθενών COVID-19 είχαν τετραπλασιασθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο (Διάγραμμα 4). Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/1/2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 115 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων Κέρκυρας, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, καθώς και 3 κατοίκων Λευκάδας και 2 κατοίκων Ιωαννίνων, που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Ανάμεσα στους θανάτους που καταγράφηκαν σε μόνιμους κατοίκους Κέρκυρας 53 (46.1%) αφορούσαν γυναίκες και 62 (53.9) άνδρες. Η μέση ηλικία ήταν τα 78.2 έτη και το εύρος ηλικιών 45 έως 99 ετών.

corfu.gr-2022-02-03_09-29-09_950190

Διάγραμμα 4: Μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη COVID-19 στην Κέρκυρα στο διάστημα 30/3/2020 έως 31/1/2022 μεταξύ μονίμων κατοίκων

Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται στην Κέρκυρα με ρυθμούς, που ακολουθούν την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη τη χώρα. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί στην Κέρκυρα μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστική κάλυψης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ψηφιακής διακυβέρνησης, μέχρι και την 31 Ιανουαρίου είχαν γίνει 198.674 δόσεις εμβολίου στην Κέρκυρα, ενώ είχαν κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου συνολικά 82.353 άτομα, και 78.555 είχαν ολοκληρώσει το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα, είτε κάνοντας τη δεύτερη δόση είτε κάνοντας το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ 50.100 άτομα είχαν κάνει και την τρίτη ενισχυτική δόση.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο, προκύπτει ότι το τον Ιανουάριο εκδηλώθηκε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κέρκυρα, όπως και σε όλη τη χώρα, σε επίπεδα πρωτοφανή από την έναρξη της επιδημίας. Οι νοσηλείες κινήθηκαν επίσης σε πολύ υψηλούς αριθμούς, αν και σε επίπεδα χαμηλότερα από το Δεκέμβριο. Παράλληλα καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός θανάτων, που όμως και πάλι δεν έφθασε τα επίπεδα του Δεκεμβρίου

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ταχύτατη και πολύ μεγάλη διασπορά του νέου στελέχους Όμικρον, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη μεγάλη διασπορά του στελέχους Δέλτα, που είχε επικρατήσει από το τέλος του καλοκαιριού. Συνολικά τους τρεις τελευταίους μήνες η επιδημία στην Κέρκυρα παρουσίασε μεγάλη ένταση, που ξεπέρασε κατά πολύ σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, νοσηλείες και θανάτους τα προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται. Αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η νέα έξαρση των κρουσμάτων προέρχεται από το στέλεχος Δέλτα και σε ποιο από το νέο στέλεχος Όμικρον, τα πανελλαδικά και τοπικά στοιχεία υποδεικνύουν ευρύτατη επικράτηση του Όμικρον.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, που καταγράφονται καθημερινά στην Κέρκυρα, είναι ιδιαίτερα υψηλός. Μετά από μια σχετική σταθεροποίηση στα μέσα Ιανουαρίου, τα καταγραφόμενα κρούσματα αυξάνονται και πάλι σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο αριθμός των ασθενών COVID-19 που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο παραμένει υψηλός, αλλά δεν παρουσιάζει ανάλογη αύξηση..Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι το νέο στέλεχος Όμικρον προκαλεί πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όμως ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό από αυτά εξελίσσεται σε σοβαρά περιστατικά, που χρειάζονται νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Το πιθανότερο είναι η υποχώρηση αυτού του πολύ ισχυρού επιδημικού κύματος να είναι αργή και παρ’ ότι το νέο στέλεχος προκαλεί λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο, αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και πολλά βαριά περιστατικά και θάνατοι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το στέλεχος Όμικρον δεν παύει να προκαλεί ένα σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών, λόγω και της πολύ μεγάλης διασποράς του.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχώρησε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο άτομα που είχαν εμβολιασθεί και κάνουν τώρα την ενισχυτική δόση, όσο και άτομα που αποφασίζουν να εμβολιασθούν για πρώτη φορά. Περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Κέρκυρας έχουν εμβολιασθεί και σχεδόν ένας στους δύο έχει κάνει και την ενισχυτική δόση. Τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σε συνδυασμό με την ηπιότερη νόσο που προκαλεί συνήθως το στέλεχος Όμικρον, συμβάλουν σημαντικά στον μέχρι στιγμής περιορισμό της πίεσης στο Νοσοκομείο και στον περιορισμό των θανάτων, παρά των μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και η μαζική συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παραμένουν τα βασικά μέσα για να περιοριστεί και η νέα μεγάλη έξαρση της επιδημίας. Ειδικότερα η διεξαγωγή της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε όσους συμπληρώνουν τρεις μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, συνιστά πολύ σημαντική θωράκιση απέναντι στο νέο πολύ μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον, και προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από σοβαρή νόσο και νοσοκομειακή νοσηλεία. Πολύ σημαντική είναι επίσης η περαιτέρω αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγάλες ηλικίες, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη στην Κέρκυρα τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search