• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Σαν σήμερα το 2011 "έφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

March 06, 2022 447

 

 
"Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα μες στην Ελλάδα, εξόριστη και καταδικασμένη από τα ποικίλα golden boys και τους εγχώριους κερδοσκόπους που δεν αναγνωρίζουν πατρίδα ή πολιτισμό, αλλά ορκίζονται στη money-land. Ανίκανοι και άπληστοι".

Μανώλης Ρασούλης

Ηταν σαν σήμερα 5 Μάρτη του 2011 όταν απεβίωσε από έμφραγμα σε ηλικία 66 ετών στην Θεσσαλονίκη, ο συγγραφέας, τραγουδιστής και στιχουργός Μανώλης Ρασούλης. Ενας Κρητικός δημοκράτης,  καλλιτέχνης με αξιόλογη κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή.

Ανήσυχο πνεύμα και με καταγωγή από αριστερή οικογένεια, από νεαρή ηλικία έδωσε το παρόν στους δημοκρατικούς αγώνες στην χώρα μας. Έτσι το 1965, βρέθηκε στην Αθήνα όπου ξεκίνησε να σπουδάζει σκηνοθεσία κινηματογράφου/ Ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος  στους αγώνες του 1-1-4 ενώ  συμμετέχει σε πορείες υπέρ της ειρήνης, 

 Η Απριλιανή δικτατορία τον βρίσκει εργαζόμενο στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή», και τον συλλαμβάνει. Μετά από ανάκριση τον απελευθερώνει καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του. Αμέσως ο  Μανώλης Ρασούλης εγκαταλείπει την Ελλάδα και καταλήγει στο Λονδίνο όπου ξεκινάει αντιδικτατορικό αγώνα μαζί με άλλους Ελληνες που βρίσκονται εκεί. Κάνει μια σειρά δουλειές του ποδαριού για να βιοποριστεί. Η γνωριμία του με την ηθοποιό Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, ενεργό στέλεχος του τριτσικιστικού  κινήματος. τον έκανε να ασπαστεί τις τριτσκιστικές ιδέες.,

Επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας. Αρχικά εργάζεται στα ναυπηγεία Ανδρεάδη στο Πέραμα και πρωτοστατεί σε συνδικαλιστικούς αγώνες..

Οι σχέσεις που αναπτύσσει με τον Μάνο Λοΐζου, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ένα πουλί θαλασσινό», και η συνάντηση  του με τον τραγουδοποιό Νίκο Ξυδάκη, τον οδήγησαν σε έναν καινούργιο δρόμο, αυτόν της μουσικής.

Συνεργάζεται με πλήθος καλλιτεχνών γράφοντας ποιητικούς στίχους που μίλησαν στην καρδιά του κόσμου. Στίχους του Μανώρη Ρασούλη  έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Σωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος.

Ο Μανώλης Ρασούλης έγραψε περίπου διακόσια τραγούδια, τα οποία κυκλοφόρησαν σε σαράντα έξι δίσκους συνολικά. Μερικές από τις πιο γνωστές του δουλειές είναι «Η εκδίκηση της γυφτιάς», «Χαράτσι», «Παίξε Χρήστο επειγόντως», «Όλοι δικοί μας είμαστε», «Τα σκόρπια».

Τα τραγούδια του που ερμήνευσαν η Χαρούλας Αλεξίου, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Μαρία Δημητριάδη και αρκετοί άλλοι τραγουδιστές, άντεξαν τον χρόνο. «Όλα σε θυμίζουν», «Στη ρωγμή του χρόνου», «Οι νταλίκες», «Πότε Βούδας, πότε Κούδας», είναι μερικά απ' αυτά.

Υ.Γ: Τα "τζιμάνια" της ασφάλειας μπουκάρουν στο σπίτι του Μανώλη Ρασούλη στις  12 Σεπτέμβρη του 1990, τον συλλαμβάνουν θεωρώντας τον έναν από τους καθοδηγητές της Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search