• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Κέρκυρα και Τρίκαλα αποκτούν σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων

May 21, 2020 4710

 

Δημοπρατήθηκαν 2 σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), μία στην Κέρκυρα και μία στα Τρίκαλα.Οι δύο μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης.

 

Στην Κέρκυρα το  έργο, προϋπολογισμού κατασκευής 24 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξηςμέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από ίδιους πόρους του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα καταλαμβάνει έκταση 24 στρεμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ)120,3.

Η ΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας 47.500 τόνων/έτος:

35.000 τόνοι/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα
12.500 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ΄ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

-υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων αστικών στερών αποβλήτων (ΑΣΑ),
-υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.
-μηχανικής επεξεργασίας των ΑΣΑ με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς βιολογική επεξεργασία και ενεργειακή αξιοποίησή του.
-βιολογικής επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης.
-ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου (συμπαραγωγή ηλεκτρικής –θερμικής ενέργειας).
-Μονάδα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας του χωνεύματος.
-Mονάδα εξευγενισμού –ραφιναρίας του κομποστοποιημένου, ώστε να παραχθεί χώνεμα τύπου Α και compostσυγκεκριμένων προδιαγραφών.
-Μονάδα ωρίμασης κομπόστ τύπου Α και κοµπόστπροδιαλεγμένου οργανικού.
-Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας για την επεξεργασία των παραγόμενων αερίων ρύπων και υγρών απόβλητων.

Στα Τρίκαλα η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων  χρηματοδοτείται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Συνοχής μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αλλά και από ίδιος πόρους της εταιρείας Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας. Είναι έργο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες διαχείρισης απορριμμάτων και του Νομού Τρικάλων και της Καρδίτσας. Στην ίδια έκταση 73 στρεμμάτων στα Τρίκαλα βρίσκεται και συνδέεται και ο εν λειτουργία ΧΥΤΑ της περιοχής.

Η ΜΕΑ σχεδιάζεται ώστε να επεξεργάζεται τα ακόλουθα ρεύματα αποβλήτων,συνολικής δυναμικότητας 59.205 τόνων/έτος:

-45.453 τόνοι/έτος σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα
-9.626 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα
-4.126 τόνοι / έτος πράσινα απορρίμματα ή και κλαδέματα

Το έργο θα διαθέτει μονάδες υποδοχής, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτησης από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών, μηχανικής επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, κομποστοποίησης αναερόβιας χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, μετακομποστοποίησης και ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και βιοαερίου. Η μονάδα θα επιτρέπει την παραγωγή κομπόστ και ενέργειας μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου καιανακυκλώσιμων υλικών.

Σε δήλωσή του,ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι: «Ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μαςαντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ελάχιστες υποδομές, πεπαλαιωμένες μονάδες, εικόνες με τόνους σκουπιδιών που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αντίθετες με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.Ο δρόμος του εκσυγχρονισμού άνοιξε με τις μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών. Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αρκετών άλλων. Έχουμε θέσει ως στόχο φέτος τη δημοπράτηση 17 μονάδων. Με χαρά σημειώνω τις θετικές εξελίξεις στην Κέρκυρα και τα Τρίκαλα. Θέλω να συγχαρώ τη δήμαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, καθώς και τον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για τις γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες τους, ώστε να αποκτήσουν η πολύπαθη με τα σκουπίδια Κέρκυρα, αλλά και τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα, μια ευρωπαϊκού επιπέδου σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων. Όπως τους αρμόζει. Όπως αρμόζει σε όλη τη χώρα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σε διαρκή, καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς σε όλη την Επικράτεια ώστε να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη – σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – διαχείριση στα απορρίμματα. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά καθώς ο επιμένων νικά, σύμβουλός μας είναι η επιμονή. Με σχέδιο και συντονισμό. Τα Τρίκαλα και η Κέρκυρα θέλουμε να γίνουν παράδειγμα για όλη τη χώρα».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search