• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας: Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα...

September 28, 2022 2775

 

 

 Το Σωματείο Οικοδόμων Κέρκυρας Με αφορμή το τραγικό θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε χτες το πρωί,  στο Σιδάρι, σε υπό κατασκευή πισίνα ξενοδοχειακού συγκροτήματος, εξέδωσε ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

Άλλο ένα τραγικό συμβάν ήρθε να αποδείξει ότι με την ευθύνη των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη με τραυματίες και νεκρούς κάθε λίγο σε όλη τη χώρα.

Όλα αυτά μπροστά στην ανελέητη πίεση ώστε να βγαίνει γρήγορα η δουλειά έτσι ώστε κανένας μεγαλοξενοδόχος, κανένας μεγαλοεργολάβος να μην χάνει ούτε ένα σεντ.

Η κατάσταση πραγματικά έχει διαμορφωθεί «ο θάνατός μας ή ζωή τους» ή μάλλον καλύτερα «τα κέρδη τους».

Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα ήρθε να προστεθεί σε μία φρικτή λίστα που φέρνει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή της «ανάπτυξης τους». Σήμερα το πρωί, και ενώ από χθες υπήρχε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, που μάλιστα κράτησαν όλα τα σχολεία της Κέρκυρας κλειστά, τρεις συνάδελφοι οικοδόμοι βρέθηκαν να ξεκαλουπώνουν μέσα σε κατασκευή πισίνας στο Σιδάρι Water Park Hotel.

Σε αυτές τις συνθήκες βρέθηκαν να εργάζονται σε όρυγμα βάθους 7-8 μέτρων, τρεις οικοδόμοι, περιτριγυρισμένοι από χώμα, όπου η βροχή όλης της νύχτας το διάβρωσε τόσο ώστε ένα μεγάλο κομμάτι του να αποκολληθεί και η κατολίσθηση να πλακώσει τους δύο από τους τρεις.

Ο ένας φάνηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του και γλίτωσε με ελαφρά χτυπήματα αλλά για τον 50χρονο Σαϊμίρ δυστυχώς ήταν το τελευταίο μεροκάματο. Ένας νέος άνθρωπος που άφησε τρία παιδιά ορφανά βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την οικογένειά του.

Για εμάς συνάδελφοι δεν είναι «η κακιά η ώρα». Έχουν φροντίσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα ώστε οι μηχανισμοί ελέγχου για τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς να υποστελεχωθούν τόσο πολύ ώστε να μοιάζουν ανύπαρκτοι. Επιπλέον, είμαστε στη φάση μετατροπής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε Ανεξάρτητη Αρχή παρέχοντας έτσι πλήρη ασυλία στις ορέξεις της μεγαλοεργοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για την περιοχή της Κέρκυρας και όλης της Ηπείρου, υπάρχουν δύο επιθεωρητές.

Δηλαδή, τον τρόπο και τα αίτια που ο συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του θα ελεγχθούν από το ΣΕΠΕ στην καλύτερη των περιπτώσεων 24 με 48 ώρες μετά με ότι αυτό κι αν σημαίνει για τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πήρε έκτακτα μέτρα για την κακοκαιρία, σε κανέναν χώρο όπως αυτόν που συνέβη το μοιραίο, υπαίθριων δηλαδή κατασκευών, δεν πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΠΕ κανένας έλεγχος για να διαπιστωθεί αν οι χώροι ήταν ασφαλείς για εργασία ή όχι. Καμία οδηγία δε βγήκε από το ΣΕΠΕ για τις υπαίθριες εργασίες.

Έτσι οι οικοδόμοι γίνονται έρμαιο στις ορέξεις της εργοδοσίας για να βγει η δουλειά με κάθε τρόπο.

Συνάδελφοι, δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα βάλει σε πρώτη γραμμή τις ανάγκες μας.

Ξέρουμε ότι για αυτούς κάθε μέρα δουλειάς για εμάς θα είναι «η κακιά η ώρα». Το συνδικάτο είναι εδώ και θα δώσει το χέρι σε όποιον συνάδελφο το σηκώνει. Ξέρουμε ότι μόνο ο αγώνας μας, η δύναμη της οργάνωσης μας, μπορεί να μας σώσει. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μαζικά να οργανωθούν στο σωματείο.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου και τους οικείους του και θα είμαστε εκεί για ό,τι χρειαστεί.

Φτάνει πια! Το σύγχρονο δεν μπορεί να είναι καθημερινά να θρηνούμε εργάτες!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search