• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Αφιέρωμα: Άκης Πάνου: Ένας "φιλόσοφος" του λαϊκού τραγουδιού (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933)

December 15, 2022 314

 

 ΠΗΓΗ: Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
 
"Έπαιζα από πολύ μικρός μουσικά όργανα. Το 1943 βγήκα στα ταβερνάκια για να οικονομήσω τον επιούσιων που λένε. Μέσα στην κατοχή. Ήμουνα τότε δέκα χρονών. Αλλά έπαιζε ο αδελφός μου, έπαιζε ο αδελφός της μητέρας μου, βρήκα όργανα στο σπίτι. Έτσι, έπαιζα από μικρός. Συνόδευα τον αδελφό μου. Στο σπίτι βέβαια. Δεν ήταν επαγγελματίας. Ήταν σκαλιστής στο επάγγελμα. Ερασιτέχνης μουσικός. Όσον αφορά εμένα, στα δέκα μου χρόνια ήμουν ώριμος μουσικός, μπορούσα να βγω να παίξω". Μ' αυτά τα λόγια περιγράφει το ξεκίνημα του στον χώρο της μουσικής ο Ακης Πάνου. 

Μεγαλωμένος σε μια γειτονιά στην Καλλιθέα με πολλούς πρόσφυγες, όπου το τραγούδι ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους, από παιδάκι έζησε μέσα σε ρεμπέτικα και Ποντιακά ακούσματα. Από μικρός στην βιοπάλη γνωρίζεται το 1947 με το Γιάννη Σταματίου (Σπόρος), και μαζί του δουλεύει στην ταβέρνα του Σιλιβάνη στο Κουκάκι, με αμοιβή ένα πιάτο φαγητό και τα πιθανά φιλοδωρήματα από τους πελάτες του μαγαζιού. 

Ολα αυτά τα βιώματα συντέλεσαν στο να γίνει ένας πηγαίος συνθέτης και στιχουργός, δημιουργώντας περίπου 240 τραγούδια γράφοντας μόνος του στίχο και μουσική. Εχτισε μια ιδιόμορφη προσωπικότητα με δικές του προτεραιότητες και δικό του κώδικα τιμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκατέλειψε την δισκογραφία από το 1985 γιατί όπως είχε δηλώσει "Η υπερεκμετάλλευση των δισκογραφικών εταιρειών δεν είναι ανεκτή από μένα". Το 1958, σταματάει να δουλεύει σαν μπουζουξής, και πηγαίνει να ζήσει στη  Ξάνθη -απ' όπου έχει καταγωγή η δεύτερη γυναίκα του Άννα Μπακιρτζή - και εργάζεται σαν κατασκευαστής μουσικών οργάνων. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνεται ότι η δουλειά του στην νύχτα θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του. Αυτό που έχει γράψει δηλαδή: «Δεν είναι εύκολο ν' αλλάξεις / όταν χαλάσεις εντελώς, / δεν έχεις μάτια να κοιτάξεις / ποιος είν' ο δρόμος ο καλός...».  

Η τελευταία του εμφάνιση σε πάλκο ήταν το 1989 όταν αποφάσισε να κάνει κάποιες εμφανίσεις με τον Μανώλη Ρασούλη στο κέντρο «Επειγόντως» του Βασίλη Σαλούστρου, στην Κυψέλη.

Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα που έχουμε κάνει στον Ακη Πάνου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search