• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Τρία χρόνια χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο, που «έφυγε» στις 28 Δεκέμβρη 2019

December 28, 2022 89

 

 

Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια, 28 Δεκεμβρίου 2019, έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος, σε ηλικία 72 ετών.

Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε μαχητής, δημιουργικός, με το στίγμα του να χαράσσεται ανεξίτηλο στη μουσική, στην καρδιά και το νου, στα όνειρα και τους αγώνες. «Μην αφήσετε καμία στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους. Συνεχώς να ονειρεύεστε», ήταν η τελευταία του αναφορά μέσα από το νοσοκομείο. Μαζί με εκείνον το στίχο του Χικμέτ: «Να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι».

 

Ο Θάνος Μικρούτσικος με το πολύτιμο έργο του συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λαμπρές προσωπικότητες του μουσικού και καλλιτεχνικού στερεώματος που κατόρθωσε να φέρει την ποίηση του Ρίτσου, του Μπρεχτ, του Χικμέτ και του Μπίρμαν, του Καββαδία, του Μαγιακόφσκι, του Ελευθερίου και τόσων άλλων στο ύψος των ανθρώπων και του λαού μας. Κατόρθωσε να εμπνεύσει και να φουντώσει τη φλόγα στις καρδιές του λαού και της νέας γενιάς βάζοντας στα χείλια τους το “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη, θα φροντίσουμε εμείς γι αυτό”. Εξύμνησε και ταυτόχρονα εξύψωσε τους κομμουνιστές ήρωες της Μακρονήσου, φροντίζοντας να μείνει για πάντα χαραγμένος και ανεξίτηλος ο αγώνας των Μακρονησιωτών να διατηρηθεί άσβεστη η ιστορική μνήμη κόντρα στις λυσσασμένες προσπάθειες της ντόπιας αντίδρασης να παραχαράξει την ιστορία. Τίμησε με την αξέχαστη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη το αντάρτικο τραγούδι και τη λαμπρή και ένδοξη εποποιία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, τον ηρωικό αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας για Ειρήνη – Λευτεριά – Δημοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

Όλο το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, όπως άλλωστε και σχεδόν όλη του η δράση και στάση, αποτελούν μια πολύτιμη προσφορά στην υπηρεσία του αριστερού και δημοκρατικού κινήματος. Όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν τα έργα που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος συνοδεύουν, μαζί με τα έργα του Μ. Θεοδωράκη, τις μεγάλες εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις, ηχούν από την περίβολο του Πολυτεχνείου στις τιμητικές εκδηλώσεις ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία, στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος.

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σε ηλικία 72 ετών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« February 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search