• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

100 χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου Σπ. Καββαδία

August 17, 2020 720

 

Συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια από τον θάνατο του Νικολάου Σπ. Καββαδία, του μεγάλου Κερκυραίου, Αργυραδίτη ευργέτη.

 

Ο Νικόλαος  Καββαδίας γεννήθηκε στις Αργυράδες το 1861 και ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά του Σπυρίδωνος Καββαδία (της Νικόλενας, αδελφός του πατέρα του Αθανασίου Ντάμη και του Ανέστη) και της Φωτεινής Βλάχου. Αδέλφια του Νικολάου Καββαδία ήταν ο δημοδιδάσκαλος Βασιλειάδης, ο Κωνσταντίνος, η Χρυσή και ο Αλέξανδρος που πέθανε νέος, μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές του στην Ιατρική. 

 

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κέρκυρα σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Στη Γενεύη ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής . Επιστήμονας με ευρύτερες γνώσεις ακόμα και φιλολογικών μαθημάτων (Αρχαίων, Λατινικών, Ιστορίας) και ξένων γλωσσών, όπως Γαλλικής και Ιταλικής. Ανακηρύσσεται διδάκτωρ φιλοσοφίας. Ορίστηκε, ως συνταξιούχος, από το Μοντσενίγειο Μορφωτικό Ίδρυμα Έφορος των Κερκυραίων αριστούχων υποτρόφων που σπούδαζαν στο εξωτερικό.

 

Το 1883 παραιτείται από τη θέση του στο δημοτικό σχολείο Γαρίτσας. Το 1889 διορίζεται σχολάρχης στο Ελληνικό Σχολείο στο Φανάρι.

Άνθρωπος με ανθρωπιστικές αρχές και αξίες και με ξεχωριστή αγάπη για το χωριό του τις Αργυράδες.

 

Έγραψε βιβλία, αντίτυπα των οποίων βρίσκονται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Δήμου  Κερκυραίων. Απέκτησε σχετικά μεγάλη περιουσία το ¼ της οποίας διέθεσε για αγορά οικοπέδου τριών στρεμμάτων και ανέγερσης του Δημοτικού Σχολείου Αργυράδων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1932, αλλά λόγω πολέμου - κατοχής και εμφυλίου πολέμου το σχολείο ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το σχολικό έτος  1948 – 49. Με απόφαση της σχολικής εφορείας του 1951 ανακηρύχτηκε «Μέγας ευεργέτης». Επίσης διέθεσε το τεράστιο ποσό των 5.000 φράγκων και μια πολυκατοικία στην Πόλη της Κέρκυρας για το Ορφανοτροφείο Κέρκυρας. 

 

Απεβίωσε τον Απρίλιο του 1920 στο σπίτι του στην Ευγενίου Βουλγάρεως 26 στην Κέρκυρα και ενταφιάστηκε στο προαύλιο του Αϊ Γιάννη στις Αργυράδες.

 

Η ευεργεσία του και δωρεά του Δημοτικού Σχολείου ενέπνευσε τον ποιητή Προκόπη (Προκοπάκη) Καββαδία που έγραψε το παρακάτω τετράστιχο:

 

Αείμνηστε Νικόλαε

μεγάλε Αργυραδίτη

που αυθόρμητα εφρόντισες

για του παιδιού το σπίτι.

 

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search