• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πρόσωπα

Θάνος Μικρούτσικος: 28 Δεκεμβρίου 2019… Η μουσική στους στίχους, η ψυχή στην ήδη μεγάλη ψυχή τους…

December 28, 2020 359

 

 

Τα φύλλα, οι σελίδες και τα στιχάκια είναι τυχερά! Δεν φτάνουν στα μάτια μας με έναν και μόνο τρόπο. Τα είκοσι τέσσερα αυτά μαγικά σύμβολα μπαίνουν στη σειρά. Φτιάχνουν ένα σύνολο. Πηγαίνουν σ’ ένα τυπογραφείο. Παίρνουν μια μορφή. Αυτή του βιβλίου. Μεταφέρονται και παίρνουν υπομονετικά τη θέση τους δίπλα σε άλλα. Χέρια τα πιάνουν και τα ξεφυλλίζουν. Μετακινούνται και κρύβονται σε τσάντες. Ταξιδεύουν αργά ή πολύ γρήγορα σε μέρη μακρινά και περιμένουν πια υπομονετικά να διαβαστούν. Για κάποια όμως από αυτά, πιο τυχερά, κάποιο ανθρώπινο μυαλό σκαρώνει μουσικές και τα κάνει ακόμα πιο γνωστά, πασίγνωστα κάποια, στα πέρατα της οικουμένης. Δε διαβάστηκαν μόνο. Δεν ταξίδεψαν για λίγο στον εσωτερικό κόσμο του αναγνώστη και μετά πήραν τη θέση τους πάλι στο ράφι… Μια βελόνα τα έκανε να ξεχυθούν στο δωμάτιο,  τα ραδιοκύματα να φτάσουν παντού στη γη έως και την τελευταία εσχατιά. Μια κασέτα τα ταξίδεψε στις εθνικές οδούς. Ένα πουλί πάνω σ’ ένα δέντρο σφύριξε στο ρυθμό τους ένα ζεστό αυγουστιάτικο μεσημέρι. Απάντησε με τον τρόπο του στα στιχάκια. Ποιος ξέρει, μπορεί το τραγούδι να μιλούσε και γι’ αυτό… Πέταξαν, λοιπόν, αυτά τα μικρά μαγικά σύμβολα του ανθρώπου, που τα έβαλε κάποια στιγμή στη σειρά, σ’ ένα δωμάτιο μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα ή ένα ζεστό απομεσήμερο. Πέταξαν και ταξίδεψαν χάρη στην έμπνευση, χάρη στη μουσική ενός άλλου ανθρώπου που συναντήθηκε με το δημιουργό τους. Συναντήθηκαν έστω κι αν δεν είχαν γνωριστεί ποτέ, έστω κι αν έζησαν άλλες εποχές, έστω κι αν τα χιλιόμετρα που τους χώριζαν ήταν χιλιάδες. Συναντήθηκαν και χάρισαν σε αυτά τα φύλλα, σε αυτές τις σελίδες, σε αυτά τα σύμβολα μια καινούρια έκφραση. Και σε μας τους υπόλοιπους ανθρώπους τη χαρά να ακούσουμε τις λέξεις να ενώνονται με μελωδίες, από χορδές και πλήκτρα, συντροφεύοντας τις χαρές και τις λύπες μας, τους αγώνες και τις στιγμές μας…


Ένας από αυτούς τους χαρισματικούς ανθρώπους, που έκανε τους στίχους με τη μουσική του να ταξιδέψουν παντού, ήταν και ο Θάνος Μικρούτσικος. Συναντήθηκε και έκανε γνωστό σε αυτό τον μικρό τόπο τον ναυτικό Νίκο Καββαδία, έφερε τραγουδιστά στα χείλη των αδικημένων και πεισμωμένων ανθρώπων τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μπέρτολ Μπρεχτ, τον Ναζίμ Χικμέτ! Τραγούδησε τον Μάνο Ελευθερίου, τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και τον Άλκη Αλκαίο! Τους στίχους τους τούς πήρε και έδωσε άλλη μια ψυχή στην ήδη μεγάλη ψυχή τους! Τους χάρισε στη δική του πρώτα και στη δική μας έπειτα. Πόσα στόματα τους τραγούδησαν! Κι αν αυτό το ιστολόγιο ασχολείται κυρίως με τα φύλλα που γέμισαν οι άνθρωποι για να διηγηθούν τις χαρές, τις πίκρες και τους αγώνες τους, δεν μπορεί παρά να υποκλιθεί και σε αυτούς που φέρθηκαν σε αυτά τόσο γλυκά και τρυφερά. Και πάντα θα τους μνημονεύει με αγάπη…!

Γιάννης Ρίτσος: Οι γερόντοι

Νίκος Καββαδίας: Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia

 Μπέρτολ Μπρεχτ: Άννα μην κλαις

Ναζίμ Χικμέτ: Μικρόκοσμος


Πηγή: fyllabooks.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search