Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας για την "απαξίωση των ΕΛΤΑ"

Η προβληματική τα τελευταία χρόνια λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ. επιδεινώνεται πλέον όλο και περισσότερο και οι όποιες θεσμικές ενέργειες γίνονται, φαίνεται μάλλον να σπρώχνουν τον οργανισμό στον γκρεμό παρά να προσπαθούν να τον βελτιώσουν.
Στην Κέρκυρα, σε ένα νησί με πολύ μεγάλο πληθυσμό, με τον πιο πυκνοκατοικημένο νησιωτικό αστικό ιστό της Ελλάδας, έχουμε όλοι παρατηρήσει καθυστερήσεις στις παραδόσεις της αλληλογραφίας. Κι αυτό συνέβαινε με εφτά (7) αστικούς διανομείς και τρεις (3) αγροτικούς διανομείς. Το νέο σχέδιο που προώθησε η διοίκηση του Οργανισμού προβλέπει τη μείωση των διανομέων στους τρεις (3) αστικούς και δύο (2) αγροτικούς αλλά και μετέπειτα κλείσιμο ταχυδρομικών καταστημάτων!! Ο δε φόρτος εργασίας των υπαλλήλων αλλά και ο χρόνος αναμονής των πελατών στο κεντρικό κατάστημα της πόλης, θα αυξηθεί επιπλέον και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία εργαζομένων και πολιτών.
Ακόμα, όμως, και εκτός αστικού ιστού, τα προβλήματα θα μεγεθυνθούν, καθώς σε πολλά περιφερειακά γραφεία, όπως Τζάβρος, Αχίλλειο, Λευκίμμη, Καρουσάδες και αλλού, προβλέπεται να μειωθεί ο αριθμός των διανομέων στο ελάχιστο.
Καθίσταται πλέον σαφές πως η ήδη τεράστια έκταση ευθύνης διανομής των συναδέλφων ταχυδρομικών υπαλλήλων θα γίνει τρομακτικά μεγαλύτερη και στην ουσία θα πρόκειται για την πλήρη απαξίωση της υπηρεσίας της παράδοσης επιστολών, μικροδεμάτων και ειδικής διαχείρισης (συστημένα, κ.α.). Οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν δρομολόγια που θα είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά της πόλης, να μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση.
Επειδή, βέβαια, το συγκεκριμένο μοτίβο «αναδιάρθρωσης και προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα» δεν μας είναι άγνωστο, φοβόμαστε ότι πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια σκόπιμης απαξίωσης ενός οργανισμού δημοσίου συμφέροντος προκειμένου οι χρήστες των υπηρεσιών του να στραφούν στις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου και ο οργανισμός να ιδιωτικοποιηθεί αντί «πινακίου φακής», ως δήθεν προβληματικός και αντι-παραγωγικός.
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας στέκεται αλληλέγγυο δίπλα στους συναδέλφους στα ΕΛ.ΤΑ και καλεί τους συμπολίτες μας να λάβουν υπόψη τους τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και να στρέψουν τη δυσφορία τους προς τους πραγματικούς υπαίτιους της όποιας ταλαιπωρίας υφίστανται.
Παράλληλα, καλούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, να βάλει φρένο στην απαξίωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων και να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος των κατοίκων της Κέρκυρας”.