Print this page

Στέλιος Τατασόπουλος (1908-2000): Ένας αδικημένος δημιουργός!

May 09, 2021 548
ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
 
Ο Γιάννης Μπαρδάκης την Τετάρτη στο Agriniowebradio.gr | AgrinioPress
 
Του Γιάννη Μπαρδάκη*
 
Ο Στέλιος Τατασόπουλος ( Κων/λη 1908-2000) ήταν ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές και αξίζει μία αναφορά που θα γίνει ….προσεχώς.
Λόγω όμως των πολιτικών του πεποιθήσεων, ενώ ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα με ταινίες όπως τη βωβή « Κοινωνική σαπίλα» το 1932 με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τη Δανάη Γρίζου , που αναφερόταν στη προσπάθεια ενός φοιτητή να συνδικαλίσει τους καπνεργάτες και είκοσι χρόνια αργότερα το 1952 τη « Μαύρη γή» με τη Σοφία Λίλα και το Γιώργο Φούντα, που ήταν η σκληρή ζωή των σμυριδωρύχων της Νάξου, βρίσκοντας τεράστια εμπόδια στο έργο του , άρχισε να σκηνοθετεί κυρίως δράματα και φαρσοκωμωδίες, καταγράφοντας συνολικά κάπου 30 ταινίες από το 1932 έως το 1972, που γύρισε τη τελευταία του.
Τις φαρσοκωμωδίες αυτές όμως τις διέσωζαν κυρίως οι πρωταγωνιστές που ήταν μεγάλοι ηθοποιοί, αλλά και τα τραγούδια που ακούγονταν στις ταινίες και άλλα έδεναν με το σενάριο και άλλα δεν είχαν καμιά σχέση.
Μία από τις φαρσοκωμωδίες του ήταν « Οι σκανδαλιάρηδες» ( Α΄ προβολή 15-4-1963) σε σενάριο Θόδωρου Τέμπου.
Η ιστορία δύο άνεργων φίλων Βασίλη Τσακμάκη ( Νίκος Σταυρίδης) και του Θανάση Μπακίρη ( Γιάννης Γκιωνάκης) να βρίσκονται σε μόνιμη αναζήτηση δουλειάς και ζουν μια σειρά από περιπέτειες.
Τους πλαισιώνουν η Κλεό Σκουλούδη ( Τασία), ο Τάκης Μηλιάδης ( Φώτης Παραδόπουλος), η Πόπη Λάζου ( Νίνα Παπαδοπούλου), ο Πάνος Καραβουσάνος ( Μαραμπουμπάτος), η Ντόρα Γιαννακοπούλου ( Μαρίνα Τσακμάκη), ο Αρτέμης Μάτσας ( Σίμπα), η Διονυσία Ρώη ( μητέρα Τσακμάκη) και ο Κώστας Παπαχρήστος (…..στο συνήθη ρόλο του αστυνόμου).
Στη ταινία η Ντόρα Γιαννακοπούλου ερμήνευε ένα πολύ όμορφο τραγούδι σε μουσική Γιάννη Βέλλα και στίχους Κώστα Νικολαϊδη με τίτλο « Ερωτεύτηκα δυό μάτια».
 

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται
 

 

* Από τη σελίδα στο FACEBOOK Ταξίδι σε ασπρόμαυρο φόντο(κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, λογοτεχνία) - Ο Γιάννης Μπαρδάκης εκτός των άλλων είναι ο συγγραφές του εξαιρετικού βιβλίου: «Από το λυκαυγές στο λυκόφως – Ελληνικός Κινηματογράφος 1938-68». Πρόκειται για ένα λεύκωμα βασισμένο στις εξαντλητικές έρευνες του συγγραφέα που πλημμυρίζει από νοσταλγία και μνήμες.

Μια επίπονη και γοητευτική περιπλάνηση στη μαγεία του Ελληνικού Κινηματογράφου, μέσα από ταινίες που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος τριάντα ολόκληρων χρόνων, με αφετηρία την πρώτη ομιλούσα κινηματογραφική ταινία το 1938 έως την κορύφωσή του το 1968 που επήλθε το «τσάκισμά του» με την «εισβολή» της τηλεόρασης.


 Από το λυκαυγές στο λυκόφως
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.