• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής εκπαιδευτικός Στέλιος Σταυρινάδης

October 22, 2021 252

 

Έφυγε σήμερα χτυπημένος από την επάρατη ασθένεια ο εκπαιδευτικός Στέλιος Σταυρινάδης, ένας σημαντικός αγωνιστής στο χώρο της εκπαίδευσης και της αριστεράς.  Ο Ικαριώτης Στέλιος Σταυρινάδης ήταν μαθηματικός στη δημόσια εκπαίδευση από την οποία είχε συνταξιοδοτηθεί πριν από λίγα χρόνια. Στέλεχος του αριστερού κινήματος από τα νεανικά του χρόνια, πρωταγωνίστησε, εκτός των άλλων σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες στο χώρο της εκπαίδευσης από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Το 1988 μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς εκδίδουν το περιοδικό Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και λίγο αργότερα πρωταγωνιστεί στην ίδρυση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών.

Για χρόνια πρόσφερε ως Μαθηματικός τις γνώσεις του στους μαθητές του δημόσιου σχολείου και ξεχώριζε για την επιστημονική συγκρότηση, την παιδαγωγική κατάρτιση , το ήθος και την αγάπη προς τους μαθητές και τους συναδέλφους.

Ο Στέλιος ένας αφιερωμένος κομμουνιστής στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ, υπηρέτησε το λαϊκό κίνημα απ’ την εφηβική του ηλικία. Οργανώθηκε στις γραμμές του μ-λ κινήματος και υπήρξε απ’ τα ιδρυτικά μέλη της ΠΠΣΠ στο Μαθηματικό της Αθήνας.

Απ’ το 1976 οργανώθηκε στο Μ-Λ ΚΚΕ και παρέμεινε στις γραμμές του μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Υπήρξε δραστήριο μέλος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων απ’ την εποχή της δημιουργίας τους στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Αντιτετραδίων της Εκπαίδευσης.

Το Μ-Λ ΚΚΕ τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής Μπέσσυ, στα παιδιά του Γιάννη και Ορέστη, στην αδελφή του Δώρα και σε όλους τους φίλους και συγγενείς του.

Ο σ. Στέλιος έφυγε σήμερα απ’ τη ζωή. Όμως για όλους εμάς θα είναι πάντα δίπλα μας σαν φωτεινός φάρος στους λαϊκούς αγώνες για μια κοινωνία δίκαιη για απαλλαγμένη απ’ τους δυνάστες της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων.

22/10/20121 Το γραφείο τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτρόπη του Μ-Λ ΚΚΕ για την απώλεια του σύντροφου Στέλιου Σταυρινάδη

Την Τετάρτη 22/10/2021 έφυγε πρόωρα από την ζωή ο σύντροφος Στέλιος Σταυρινάδης. Η είδηση του θανάτου του σήμανε μια μεγάλη απώλεια για το Μ-Λ ΚΚΕ και την Κομματική Οργάνωση της Ικαρίας.

Ο Στέλιος Σταυρινάδης  γεννήθηκε στην Ακαμάτρα Ικαρίας στις 24 Σεπτέμβρη του 1951. Οι δυσκολίες και η φτώχια που μάστιζε το νησί θα οδηγήσουν την οικογένεια του στην Αθήνα το 1963.

Εκεί θα γραφτεί στο Γυμνάσιο της Ηλιούπολης όπου και θα διαπιστωθεί η κλίση του και η αγάπη του για τα μαθηματικά. Το 1969 θα περάσει στο πανεπιστήμιο, θα σπουδάσει στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας και θα αποφητήσει από το Μαθηματικό της Αθήνας. Το προοδευτικό και αριστερό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε σύντομα θα τον φέρει σε επαφή με το μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα, αρχικά θα ενταχθεί στην ΠΠΣΠ ως ιδρυτικό μέλος της παράταξης στο Μαθηματικό και από το 1976 στο Μ-Λ ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Στέλιος υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή το δημόσιο σχολείο και αγωνίστηκε κάθε στγμή για την υπεράσπιση του. Από τον διορισμό του στη Σύρο το 1981 μέχρι την συνταξιοδότηση του, αλλά και μετά από αυτήν, για τους μαθητές του θα είναι πάντα ο Δάσκαλος. Ο Δάσκαλος που με κατανόηση και αγάπη θα βρεθεί κάθε στιγμή δίπλα στους μαθητές του, τις αγωνίες και τους αγώνες τους. Ο Δάσκαλος που με ανιδιοτέλεια θα προσφέρει κάθε βοήθεια ακόμα και στα χρόνια της σνταξιοδότησης του, σε όποιον την είχε ανάγκη.  Όχι τυχαία ο τίτλος  του δασκάλου θα του αποδοθεί στους κύκλους και στις συλλογικότητες όπως αυτή της Πυξίδας, στις οποίες βρέθηκε και τα τελευταία χρόνια στην Ικαρία.

Όλα τα χρόνια που βρέθηκε στο δημόσιο σχολείο, από τις τάξεις των Αντιτετρδίων, του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Παρεμβάσεων, θα δώσει ένα σταθερό παρών σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Και το παρών του σύντροφου Στέλιου, όσο διαπνέονταν από την σεμνότητα  και την ηρεμία που τον χαρακτήριζε, τόσο ξεχώριζε από την σταθερότητα, την πίστη και την καθαρότητα του λόγου, με την οποία έδινε τις μάχες στο μαζικό κίνημα. Ήταν το παρών ενός αταλάντευτου αγωνιστή κομμουνιστή που με την παρουσία και τη στάση ζωής του, αποτελούσε κάθε στιγμή έναν ήρεμο αλλά φωτεινό φάρο όπου και αν βρέθηκε.

Ως ιδρυτικό μέλος των Αντιτετραδίων, της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου, θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην αξιολόγηση και στον ΑΣΕΠ, θα πρωτοστατήσει σε όλες τις μεγάλες απεργίες του κλάδου, αλλά και τους καθημερινούς αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος. Θα τιμήσει κάθε στιγμή τον τίτλο του μέλους του Μ-Λ ΚΚΕ με τη συμμετοχή του σε κάθε εργατική απεργία, σε κάθε αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, σε όλους τους αγώνες του λαού μας, για ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα μετοικήσει με την σύντροφο του Μπέσυ στη γενέτειρα του την Ικαρία.  Θα ενταχθεί στην κομματική οργάνωση της Ικαρίας και με την σκέψη του και το λόγο του πάντα προσανατολισμένο στους αγώνες, αλλά και στην οργανωτική ανάπτυξη του Μ-Λ ΚΚΕ, θα συμβάλει με πολύ θετικό τρόπο στο τοπικό κίνημα του νησιού. Ως μέλος της συντακτικής ομάδας της τοπικής αριστερής εφημερίδας Πυξίδα, με λόγο ήρεμο, απλό και μεστό,  θα βοηθήσει σε κάθε συζήτηση σε κάθε μάχη, που και από τις τάξεις της έδωσε στους τοπικούς αγώνες. Η ενασχόληση του με τα κοινά και η αγάπη του για τον τόπο θα τον οδηγήσει και στον τοπικό Σύλλογο του χωριού του, στον οποίο υπήρξε τα τλευταία χρόνια πρόεδρος αφήνοντας και εκεί  μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η σταθερότητα και η προσήλωση του σύντροφου Στέλιου θα αποτελέσουν τα όπλα του ακόμη και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, όπου αν και έδινε μια άνιση μάχη και με βαριά κλωνησμένη την υγεία του, βρήκε τη δύναμη να συντάξει ένα σημαντικό ιστορικό κομματικό κείμενο.

Το Μ-Λ ΚΚΕ αυτές τις μέρες αναμετριέται με την αιφνίδια απώλεια του συντρόφου, του δάσκαλου, του κομμουνιστή Στέλιου Σταυρινάδη. Κρατάμε στη μνήμη μας το ήθος, τη σεμνότητα, τον καθαρό λόγο και την σταθερότητα του σύντροφου Στέλιου. Με την υπόσχεση να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον δρόμο που μαζί με τον σύντροφο μας εδώ και δεκαετίες περπατήσαμε.

Η Κ.Ε του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια, στη γυναίκα του Μπέσυ, στους γιούς του Γιάννη και Ορέστη, στην αδερφή του Θοδώρα και όλους τους συγγενείς και τους φίλους του.

Η πολιτική κηδεία του σύντροφου Στέλιου Σταυρινάδη θα γίνει την Τρίτη στην Ακαμάτρα Ικαρίας.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search