• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Έφυγε από τη ζωή ο Αύγουστος Σορδίνας

December 11, 2021 679

 

 Φτωχότερη από σήμερα η Κέρκυρα. Έφυγε από τη ζωή ο Κερκυραίος ανθρωπολόγος, Αύγουστος Σορδίνας (1927-2021) σήμερα Σάββατο 11/12 κλείνοντας έναν πολύχρονο και παραγωγικό κύκλο ζωής.

Ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου υπηρέτησε εξ αρχής το νεοσύστατο Τμήμα Ιστορίας.

Ομότιμος καθηγητής του αμερικανικού Χάρβαρντ, υπηρέτησε σε πλήθος άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθηγητής προκλασικής αρχαιολογίας.

Ανθρωπολόγος ερευνητής με σημαντικό ερευνητικό έργο και πολλά επιστημονικά άρθρα για την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Η προϊστορική Κέρκυρα και ο ευρύτερος περίγυρός της. Προβλήματα – προοπτικές. Πρακτικά ημερίδας τιμητικής στον Αύγουστο Σορδίνα. Κέρκυρα 17 Δεκεμβρίου 2004.

Τα ευρήματα των τελευταίων ετών, που προέρχονται από επιφανειακές έρευνες και σωστικές ανασκαφές και κυρίως η ανασκαφή στο Σιδάρι το έτος 2004 μας έβαλαν αντιμέτωπους με κάποια μεθοδολογικά και θεωρητικά ζητήματα της προϊστορικής αρχαιολογίας. Συγχρόνως διαπιστώσαμε ότι τα κείμενα του Αυγ. Σορδίνα, 40 χρόνια μετά τις πρώτες του έρευνες, διατηρούσαν την δυναμική τους, όπως και οι συζητήσεις μας μαζί του. Για τον λόγο αυτό θεωρήσαμε ορθό να καταστήσουμε γνωστά μέσω μιας ημερίδας τόσο τα παλαιά, όσο και τα νέα δεδομένα και τους προβληματισμούς μας. Στόχος μας ήταν: Α) να επαναδιατυπώσουμε τα καίρια ερωτήματα της προϊστορικής έρευνας στο νησί, ώστε να καταστεί δυνατόν οι μελλοντικές έρευνες να προσθέσουν στις γνώσεις μας κατά ένα ουσιαστικό τρόπο, Β) να καταδείξουμε τις δυνατότητες πολύπλευρης μελέτης των δεδομένων και Γ) να τιμήσουμε τον πρωτοπόρο και ακούραστο ερευνητή της προϊστορίας του Ιονίου, τον καθηγητή Αυγ. Σορδίνα.

Άρθρα του είχαν δημοσιευθεί και στη «Φωνή των Αργυραδιτών».

Η κηδεία του Αύγουστου Σορδίνα θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου από το Α΄νεκροταφείο στη Γαρίτσα.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search