• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας: Κάλεσμα στους αγώνες! (ΒΙΝΤΕΟ)

January 11, 2022 3249

Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας αναφέρεται στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ τονίζει το ζήτημα των εποχικών υπαλλήλων.

Η νέα χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες βρίσκει τους εργαζόμενους, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, να δοκιμάζονται από την καλπάζουσα ακρίβεια που εξανεμίζει τα τελευταία ελάχιστα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από την ανασφάλεια που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την άθλια διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση και την εργοδοσία.
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, αναδεικνύουν τον ρόλο τους ως σύγχρονοι μαυραγορίτες, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τον λαό για να κερδοσκοπήσουν και σε αυτή την κρίση.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της «ελεύθερης οικονομίας», ή αλλιώς, της καπιταλιστικής ζούγκλας την οποία η Κυβέρνηση προστατεύει ως κόρη οφθαλμού. Επιχειρηματικοί όμιλοι και Κυβέρνηση βάζουν την κερδοφορία και τα ιδεολογικά τους δόγματα πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων.

Στην Κέρκυρα των μισο-εργαζομένων ή μισο-ανέργων και της μονοκαλλιέργειας του Τουρισμού η κατάσταση εξελίσσεται ακόμα πιο δραματικά. Το εισόδημα των εποχικά εργαζόμενων μαζί με το επίδομα ανεργίας δε φτάνει ούτε για στραγάλια, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων συνεχώς αυξάνεται. Οι αλλεπάλληλες μειώσεις του πραγματικού μισθού μέσα από την κατρακύλα των συλλογικών συμβάσεων, η παραβίαση ακόμα και αυτών των ελάχιστων συμβατικών όρων και οι περικοπές των επιδομάτων ανεργίας ήρθαν στην περίοδο των μνημονίων για να μείνουν μόνιμα, οξύνοντας την ανέχεια και την φτώχεια των εργαζομένων σε περίοδο ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας για τις πολυεθνικές του Τουρισμού.

Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και μετά από δύο χρόνια συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση: όσοι απασχολούνται σε σταθερή εργασία πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, όσοι απασχολούνται εποχικά και επιδοτούνται ως άνεργοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά τα δύο αυτά χρόνια. Σαν μην έφτανε αυτό, χιλιάδες από τους τελευταίους δεν έχουν λάβει ακόμα το πενιχρό επίδομα λόγω των καθυστερήσεων του ΟΑΕΔ, λόγω της μη εμφάνισης των ενσήμων των μονομερών, λόγω λαθών του Υπουργείου στους ΚΑΔ βάσει των οποίων δόθηκαν οι μονομερείς. Επί παραδείγματι, πρακτικάριοι οι οποίοι, το 2019, εκτός της πρακτικής τους άσκησης εργάσθηκαν κανονικά,
έλαβαν αναστολή με ΚΑΔ πρακτικάριου αντί εργαζομένου, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται τώρα οι αιτήσεις τους για επίδομα ανεργίας. Παρομοίως, και εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων που είχαν επιδοτηθεί με ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας.

Εκτός, όμως, από τους παραπάνω υπάρχουν οι χιλιάδες εποχικοί, πρώην επιδοτούμενοι άνεργοι, οι οποίοι είτε δεν εργάστηκαν και δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα από το Κράτος είτε εργάστηκαν χωρίς, όμως, να πιάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις επιδότησης.
Υπάρχουν, ακόμα, όσοι επιδοτήθηκαν πέρυσι με 50 ένσημα αλλά φέτος χρειάζονται τουλάχιστον 80 περυσινά για να επιδοτηθούν. Έτσι, και παρότι φέτος εργάστηκαν εποχικά, δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας γιατί δεν έχουν τα 80 ένσημα από πέρυσι. Αντίστοιχα, όσοι δεν πήραν πέρυσι επίδομα ανεργίας, και παρότι εργάστηκαν φέτος, τους λείπει η περυσινή χρονιά για
να επιδοτηθούν.

Επίσης, είναι όσοι δεν εργάστηκαν φέτος και, παρότι έλαβαν 50 ένσημα από τις μονομερείς αναστολές Μαΐου-Ιουνίου, έχασαν τη δίμηνη προθεσμία, η οποία έληγε στις 31 Αυγούστου, ενώ η προϋπόθεση των 50 ενσήμων θεσμοθετήθηκε στο τέλος Σεπτέμβρη!
Ακόμα υπάρχουν και όσοι εργάστηκαν πέρυσι και φέτος, σε επιχειρήσεις, όμως, οι οποίες δεν προσέλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό εποχικών υπαλλήλων, ώστε να εκδώσουν βεβαίωση εποχικότητας. Επιπλέον, είναι και όσοι εργάζονται εποχικά σε επιχειρήσεις που δεν χαρακτηρίζονται εποχικές, κι έτσι χρειάζονται 176 ένσημα, τα οποία όμως λόγω υγειονομικής κρίσης ήταν αδύνατον να συμπληρώσουν.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, χιλιάδες εργαζόμενοι, εποχιακοί και μη, έχουν υποστεί κυριολεκτικά ληστεία στα εισοδήματά τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, χωρίς εισόδημα, με διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία και ξεχαρβαλωμένο Ε.Σ.Υ., καλούνται να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση μεμονωμένα, χωρίς περίθαλψη, αλλά με πολλές απαγορεύσεις, πρόστιμα και καταστολή.
Δ Ε Ν Π Α Ε Ι Α Λ Λ Ο
Με τη σημερινή μας συμβολική κινητοποίηση απαιτούμε:

1) Να σταματήσουν τώρα η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις, να ληφθούν μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.
2) Να εξασφαλιστεί για όλους εισόδημα ικανό για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών. Επαναφορά της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα 751€ και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βάση για την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
3) Επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι την επαναπρόσληψη. Παράταση του επιδόματος για όσους το λαμβάνουν, έως την επαναπρόσληψη. Οριζόντια λύση και έγκριση του επιδόματος ανεργίας για όλες τις περιπτώσεις που είναι σε εκκρεμότητα ή τις απορριφθείσες αιτήσεις. Εμφάνιση όλων των ενσήμων των μονομερών δηλώσεων και έκδοση επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ, με βάση τις καταστάσεις στην «ΕΡΓΑΝΗ».
4) Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της Υγείας του λαού, όπως: ◦ Κάλυψη όλων των τακτικών και έκτακτων αναγκών του ΕΣΥ, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα οργανογράμματα.
 Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας μέχρι το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
 Δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε όλους. Δωρεάν μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
 Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με αυξήσεις της συχνότητας των δρομολογίων και μείωση της πληρότητας.
 Το πολύ 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 Παροχή αδειών ειδικού σκοπού με αποδοχές στους εργαζόμενους που νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή φροντίζουν παιδιά, ασθενείς, κλπ.
 Αποσυμφόρηση μαζικών εργασιακών χώρων με ευθύνη του Κράτους και δαπάνη των εργοδοτών.
 Δωρεάν διαγνωστικά τσεκάπ σε όλους για να γνωρίζουν αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συνεχίζουμε τον αγώνα που πρέπει να κλιμακωθεί, να διευρυνθεί και να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά σε όλη την χώρα. Στηρίζουμε τις καθημερινές μάχες που δίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και καλούμε τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στους αγώνες:
 της εκπαιδευτικής κοινότητας (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Ένωση Γονέων) - Τετάρτη, 12/01, 13:30, στην πρώην Νομαρχία.

 της φτωχομεσαίας αγροτιάς – 27/01, 11:00, στο Αεροδρόμιο.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search