Αναλυτικά:

«Ο Γιάννης Μεταλληνός γεννήθηκε στα Γαζάτικα της Κάτω Κορακιάνας Κέρκυρας. Από παιδί ακόμα, παράλληλα με τις βασικές σπουδές του ασχολήθηκε με τη μουσική, την οποία λάτρεψε. Σπούδασε βιολί για πέντε χρόνια με δάσκαλο τον αείμνηστο Γιώργο Βασιλά, έμαθε μαντολίνο στο Ωδείο της Κέρκυρας και αργότερα ασχολήθηκε με την κιθάρα. Το 1963 εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως δάσκαλος από το 1968 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του (2005). Αφοσιώθηκε στο λειτούργημα του δασκάλου και προσπάθησε να διδάξει στους μαθητές του όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συνέβαλλε στην πνευματική αναβάθμιση του κοινωνικού συνόλου.

Από πολύ μικρή ηλικία είχε διαπιστώσει μια ακατανίκητη έλξη προς τη ζωγραφική. Στον ελεύθερο χρόνο του μελετούσε τους πίνακες του Στέφανου Σγούρου, του Βικέντιου Μποκατσιάμπη και του Σπύρου Σκαρβέλη Η γνωριμία του όμως με το έργο του Άγγελου Γιαλλινά γύρω στο 1985, ήταν η αφορμή για τη συστηματική και γεμάτη πάθος ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το τέλος.

Μέσα από τα γεμάτα φως και χρώμα έργα του, ο «δάσκαλος» Γιάννης Μεταλληνός, όπως είναι γνωστός στους Κερκυραίους, αποδείχθηκε άξιος εκπρόσωπος της κερκυραϊκής υδατογραφίας. Μέσα από τη ζωγραφική του και το προσωπικό του ύφος, εκφράζει την αγάπη για τον τόπο του, αποτυπώνοντας στο χαρτί τοπία της Κέρκυρας που γοητεύουν με την ομορφιά τους, αλλά και εκείνα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΚΕ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Καλό σου ταξίδι Γιάννη Μεταλληνέ».