• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας : Καταδικάζουμε τα ελλιπέστατα και αναποτελεσματικά μέτρα για τον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού

May 25, 2020 4315

 

Η ανακοίνωση:

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καταδικάζει τα ελλιπέστατα και αναποτελεσματικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού της χώρας.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου μένουν στην ουσία απροστάτευτοι και τα μέτρα αυτά στην πράξη καταργούν τις Κλαδικές Συμβάσεις, ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας (μισά ωράρια, μισές μέρες τον μήνα), αφήνουν ακάλυπτους όσους μείνουν φέτος εκτός εργασίας ενώ δεν προβλέπεται επέκταση του επιδόματος ανεργίας. Ρυθμίσεις που θεωρητικά αφορούν τους εποχιακούς εργαζόμενους, καλύπτουν στην πραγματικότητα ένα μικρό φάσμα αυτών.

Συγκεκριμένα, ενώ παρατείνεται για Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο το νομοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, δεν ξεκαθαρίζεται αν στο 40% του προσωπικού που θα απασχολείται, θα εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασίας και αν θα αμείβεται με τις Κ.Σ.Σ.Ε., με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν (σημειωτέον ότι για την εστίαση η Κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει υποχρεωτική την Σ.Σ.Ε. εδώ και 6 μήνες). Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να μην ανοίξουν απαλλάσσονται από κάθε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους, με πλήρη αναστολή της σύμβασης αυτών, όμως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περίπτωση των εποχικών επιχειρήσεων και εποχικών εργαζομένων.

Επίσης, ενώ προβλέπεται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις η δυνατότητα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα να επικολληθούν έστω και τα 50 ένσημα που χρειάζονται για το επίδομα ανεργίας του ερχόμενου χειμώνα. Κι αν ακόμα κι εκεί υπάρχει ασάφεια εκ μέρους της Κυβέρνησης, εμείς θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο ότι αυτά τα 50 ένσημα θα πρέπει να αφορούν τη θεμελίωση του δικαιώματος στο μηνιαίο επίδομα ανεργίας και όχι στο εφάπαξ εποχικό βοήθημα των 500€.

Επιπλέον, άλλα μέτρα θεωρητικής ενίσχυσης της απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα στον εργοδότη να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, ενθαρρύνοντας μάλιστα προς τούτη την κατεύθυνση. Σε άλλο σημείο δεν αναφέρεται καν σε ποιο μισθό θα καταβάλλεται η λεγόμενη συν-χρηματοδότηση.

Πέρα από τα παραπάνω και όσον αφορά τους εποχιακούς, προβλέφθηκε δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας μόνο για όσους λήγει τον Μάιο αλλά είναι απορίας άξιον ποιους αφορά αυτό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των εποχιακών συναδέλφων δεν επιδοτείται τον Μάιο.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ώστε να μην περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα και δηλώνουμε τη στήριξή μας στη μάχη της προκειμένου να πιεστεί η Κυβέρνηση και να υιοθετήσει μέτρα που πραγματικά θα στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Για το Δ/Σ του ΕΚΚ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search