Print this page

Έφυγε από τη ζωή ο φιλόλογος - συγγραφέας Κώστας (Ντίνος) Φωτεινός - Το ψήφισμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

September 11, 2022 988



Στις μικρές πατρίδες φεύγουν μοιραία οι άνθρωποι ανάμεσα σε πολλούς και αγαπημένους συντοπίτες τους. Επιζητούν όμως άφωνα, ταπεινά μια δίκαιη και οφειλόμενη μνήμη.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του φιλόλογου, ερευνητή και συγγραφέα Κώστα Θ. Φωτεινού, ο οποίος τίμησε στο διάβα της ζωής του την εκπαίδευση, τη γραφή, τον τόπο του, που τον απομνημείωσε για πάντα στις ηθογραφικές, λογοτεχνικές του σελίδες και μας κατέστησε κοινωνούς τόσο στη φανερή όσο και στην αθέατη όψη του. αλλά και στη λαϊκή προπάντων ανθρωπολογία του χωριού και της ανόθευτης φύσης του.


Ο Κώστας Φωτεινός έχει αισθανθεί τον παλμό της δικής του δημιουργικής φύσης ήδη από τα σχολικά του χρόνια, όπου και συναντάμε ψηφίδες από τα πρώτα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά του σκιρτήματα, σε σχολικά έντυπα, σε τοπικές εφημερίδες, σε λαογραφικά πονήματα. Έκτοτε δεν ξεστράτισε.

Οι σπουδές του στη Φιλολογία (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών), η ανησυχία τού δημιουργού, η διδασκαλία του της λογοτεχνίας, οι ποικίλες δημοσιεύσεις του σε περιοδικά, εφημερίδες, πρακτικά συνεδρίων, επετηρίδες κ.λ.π., οι ερευνητικές του εργασίες, το λογοτεχνικό του έργο-πεζογραφία και ποίηση-, η συμμετοχή του σε εκδηλώσεις λόγου, η συμπόρευσή του με την πνευματικότητα της ανεπανάληπτης γενιάς των προγενέστερων (Πάνου Γ. Ροντογιάννη, Χαράλαμπου Περδικάρη, Πανταζή Κοντομίχη, Δήμου Μαλακάση…) και η διαρκής παρουσία και στήριξή του όλων των πολιτιστικών θεσμών της Λευκάδας (Γιορτές Λόγου και Τέχνης, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, Πολιτιστικά Σωματεία, Πνευματικό Κέντρο-σημαντική προσφορά εκτός των άλλων και η έκδοση του περιοδικού Προκυμαία του Π.Κ. από το 2007) τεκμηριώνουν τη δραστήρια πνευματική του κατάθεση αλλά και μια δυναμική προσφορά στην κοινωνία της Λευκάδας-συμβολή στη διαχρονική πνευματική ταυτότητα του τόπου.

Και όλα τα παραπάνω με την αυθόρμητη, ανεπιτήδευτη κοινωνικότητα του απλού ανθρώπου, που μοιράζεται ισόποσα περίπου τη σύννοια του σκεπτόμενου ανθρώπου και δασκάλου με την συμπαθή ελαφρότητα του προσωπικού του χιούμορ, όταν η πραγματικότητα αναζητά διέξοδο λυτρωτική από τα δύσκολα ή τα ανεπανόρθωτα.


Στις μικρές πατρίδες φεύγουν μοιραία οι άνθρωποι ανάμεσα σε πολλούς και αγαπημένους συντοπίτες τους. Επιζητούν όμως άφωνα, ταπεινά μια δίκαιη και οφειλόμενη μνήμη. Τα γραπτά τους που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ένα διαρκές κέντρισμα. Αλλά και τα κεκρυμμένα στα αρχεία τους κατάλοιπα σκέψης μπορεί να προσδώσουν παρατεταμένη ζωή και αναμνημόνευση στην ύπαρξή τους την πνευματική.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, μ’ αυτά τα λίγα λόγια αποχαιρετά με άφατη συγκίνηση τον Φιλόλογο καθηγητή Ντίνο Φωτεινό, και αποφασίζει σε έκτακτο συμβούλιο μετά την οδυνηρή είδηση του θανάτου του:

Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, την Κυριακή, 11-9-2022.

Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του-στην άξια σύζυγό του, φιλόλογο Ρουμπίνα (Αραβανή) και στις δύο αξιόλογες κόρες του Θεοφίλη και Νάντια, που αποτελούν για τον τόπο μας εγγύηση συνέχειας.

Να σταλεί στον τύπο σχετικό ψήφισμα.

Αντί στεφάνου να δοθεί στη μνήμη του ένα ποσό στο ΕΕΕΕΚ Λευκάδας (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης).

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, αλησμόνητε συνάδελφε και συνοδοιπόρε…

Εκ μέρους του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ

Η Πρόεδρος

Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Η κηδεία του θα γίνει την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 6:00μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοίμησης της   Θεοτόκου στην Κατούνα Λευκάδας.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.