Print this page

Έφυγε από τη ζωή ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου Πελέ - ΒΙΝΤΕΟ

December 29, 2022 334
 

Άφησε την τελευταία του πνοή ο «θρύλος» του ποδοσφαίρου Πελέ, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη και απέραντη στεναχώρια σε κάθε γωνιά του κόσμου.

 

Το τέλος ενός «θρύλου»

Ο 82χρονος θρύλος της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας και της Σάντος, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊντσάιν του Σάο Πάολο, έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.

Οι δύο κόρες του, ο γιος του και η σύζυγος του ήταν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή σε αυτή την άνιση μάχη.

Νοσηλεύτηκε για πολλές μέρες και έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας πως θα τα καταφέρει, αλλά τούτη τη φορά νικήθηκε.

Υπήρξε μια εμβληματική μορφή που υμνήθηκε απ’ όλους τους λαούς της οικουμένης και όχι άδικα.

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο Πελέ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, μετά από αρκετά 24ωρα νοσηλείας και αφότου πάλεψε για περισσότερο από έναν χρόνο με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, άφησε την τελευταία του πνοή, έχοντας δίπλα τους δικούς του ανθρώπους και νοερώς όλον τον ποδοσφαιρικό -και όχι μόνο- πλανήτη.

Ζώντας μία ζωή σαν να ήταν χίλιες. Φτάνοντας στο στόμα ως όνομα και στα μάτια ως εικόνα, σε κάθε ποδοσφαιρική-και όχι μόνο- γειτονιά του πλανήτη. Ξεκινώντας την βασιλεία του, αρχίζοντας να συστήνεται -για τα καλά- αλλά και να κατακτά τον κόσμο, από τα γήπεδα της Σουηδίας, όταν σε ηλικία 17 ετών και εννέα μηνών κατέκτησε το πρώτο-από τα τρία συνολικά που πήρε- Μουντιάλ. Πόσοι στ΄αλήθεια άνθρωποι έχουν το προνόμιο τέτοιας μεγάλης διάρκειας στη δημοφιλία σε δισεκατομμύρια ανρθώπους στον κόσμο, μέσα σε διαφορετικές ηλικίες και γενιές;\

Πελέ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Τα παιδικά χρόνια ήταν φτωχικά. Αναγκαζόταν να παίζει μπάλα γεμίζοντας τις κάλτσες του με χαρτιά, αφού η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να του αγοράσει παπούτσια.

Ο πατέρας του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο, ελπιδοφόρος διεθνής ποδοσφαιριστής αγωνιζόμενος ως κεντρικός επιθετικός, που ένας σοβαρός τραυματισμός στα 25 του τον υποχρέωσε να σταματήσει, ήθελε ο γιος του να ακολουθήσει τον δρόμο του, σε αντίθεση με την μητέρα του Δόνα Σελέστε. Θέλοντας να βοηθηθεί οικονομικά και να μπορέσει να αγοράσει δική του μπάλα δούλευε σε καταστήματα τσαγιού ως υπάλληλος και γυάλιζε παπούτσια έξω από τους κινηματογράφους.

Ο Πελέ σχολείο κατάφερε να πάει μόνο μέχρι την τέταρτη τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο δρόμος που θα έπρεπε να περπατήσει ήταν διαφορετικός.

«Έζησα μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία. Ο μπαμπάς μου, μού έλεγε ότι για να είσαι ποδοσφαιριστής χρειάζεσαι συκώτι. Είναι ένα θεμελιώδες όργανο του ανθρώπου, αν δεν λειτουργεί καλά τότε δεν είσαι καλά. Είναι σαν την καρδιά. Ο μπαμπάς μου ήταν ποδοσφαιριστής, ήταν Νο 9, είχε σημειώσει πολλά γκολ με κεφαλιές. Το μόνο πράγμα που ήθελα, να μου δώσει ο Θεός ήταν να παίξω όπως και ο πατέρας μου. Μία από τις καλύτερες συμβουλές του: «Μην νομίζεις ότι είσαι καλύτερος ή πιο σημαντικός από τους άλλους, είσαι ίδιος, οπότε να τους σέβεσαι όλους», είπε ο διάσημος Βραζιλιάνος, μιλώντας στην εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης «Che Tempo che fa» (Πως είναι ο καιρός).

 
ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ…ΠΕΛΕ ΚΑΙ «ΒΑΣΙΛΙΑΣ»

Κι αν το όνομα Πελέ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα («Το όνομά μου είναι Εντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός! »). Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.

Του το «κόλλησε» ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέυψε. Η πρώτη αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η έτερη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.

Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών.

Η συγκλονιστική ζωή του

Ο Πελέ γεννήθηκε ως Edson Arantes do Nascimento στις 23 Οκτωβρίου 1940, στο Três Corações, του Minas Gerais, στη Βραζιλία.

Γιος του ποδοσφαιριστή της Fluminense, Dondinho (João Ramos do Nascimento) και της Celeste Arantes. Πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό εφευρέτη Τόμας Έντισον (Thomas Ediso).

Ο Πελέ θεωρείται από πολλούς, όπως και υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών. Η FIFA τον χαρακτήρισε τον «σπουδαιότερο».

Το 1999 ανακηρύχθηκε αθλητής του αιώνα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και συμπεριλήφθηκε στη λίστα Time με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα.

Το 2000, ο Πελέ ψηφίστηκε Παγκόσμιος Παίκτης του Αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS). 

Τα 1.279 γκολ του σε 1.363 αγώνες, (και φιλικοί αγώνες μεταξύ τους) αναγνωρίζονται ως Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες.

Ο Πελέ άρχισε να παίζει για τη Σάντος σε ηλικία 15 ετών. Έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Σεπτεμβρίου 1956 εναντίον της Κορίνθιανς ντε Σάντο Αντρέ και είχε μια εντυπωσιακή απόδοση σε μια νίκη 7-1, σημειώνοντας το πρώτο γκολ.

Δέκα μήνες αφότου υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, κλήθηκε στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Πελέ

Ο Πελέ σε «αριθμούς»

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το 1958, το 1962 και το 1970. Είναι ο μόνος που το έχει καταφέρει. 

Παραμένει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για τη Βραζιλία με 77 γκολ σε 92 αγώνες. Σε επίπεδο συλλόγου είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Σάντος με 643 γκολ σε 659 αγώνες.

Στις 29 Ιουνίου 1958, ο Πελέ έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ηλικία 17 ετών και 249 ημερών.

Το τέλος της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του, ο Πελέ έγινε ο ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους καριέρας στην ιστορία του αθλήματος.

Πελέ
Πελέ

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.