• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Ο κορονοϊός «φρέναρε» την 18η Ελληνορωσική Εβδομάδα στην Κέρκυρα αλλά όχι τις ετοιμασίες για το 2021

October 01, 2020 3773

Το μεγαλύτερο ίσως ελληνορωσικό γεγονός της χρονιάς «τορπιλίστηκε» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παρόλα αυτά με την καθιερωμένη δοξολογία τιμήθηκε φέτος ο Ιωάννης Καποδίστριας. 

Αν δεν υπήρχε η πανδημία, φέτος θα διεξαγόταν στην Κέρκυρα η 18η Ελληνορωσική Εβδομάδα, με μια πληθώρα εκδηλώσεων, κατάθεση στεφάνων στα μνημεία του Ιωάννη Καποδίστρια, του ναυάρχου Θεόδωρου Ουσακόφ και των πεσόντων Ελλήνων και Ρώσων, αλλά και με τον ελλιμενισμό ρωσικής φρεγάτας, επισκέψιμης στο κοινό.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και από τις δύο πλευρές ωστόσο η «παγωμένη» τουριστική σύνδεση και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού και στα δύο κράτη, έθεσαν εμπόδια στη διεξαγωγή της διοργάνωσης που φέρνει κοντά Έλληνες και Ρώσους τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

 

«Ουσιαστικά λόγω των συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις. Στόχος παραμένει να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με τη Ρωσία και να κρατηθεί ζωντανό το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον της ρωσικής πλευράς -που υπήρχε πριν την πανδημία- για την Κέρκυρα, που μεταξύ άλλων βασίζεται στον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και λόγω του Αγίου Σπυρίδωνα» υπογραμμίζει στο Sputnik η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς αναφορικά με τη διοργάνωση που μετατίθεται για την επόμενη χρονιά είναι να δοθεί ένας πιο πνευματικός χαρακτήρας που θα αφορά τη λογοτεχνία, τη μουσική και την ποίηση και θα εξετάζει τα κοινά στοιχεία των δύο λαών και τη σύνδεση τους σε αυτούς τους τομείς.

Ειδικότερα, στόχος είναι να αφιερώνεται αυτή η ειδική εβδομάδα κάθε χρόνο σε μια προσωπικότητα της Ρωσίας, της Ελλάδας ή και συγκεκριμένα της Κέρκυρας.

Αναφορικά με τα ονόματα που θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων από τη ρωσική πλευρά είναι των δύο κορυφαίων Ρώσων συγγραφέων, του Φ. Ντοστογιέφσκι και του Α. Τσέχωφ, ωστόσο θα αναζητηθούν και προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορική διαμόρφωση των σχέσεων.

Τιμή στον Καποδίστρια

Πυλώνας των εκδηλώσεων ήταν ο φόρος τιμής στον Ιωάννη Καποδίστρια που αποτίεται παραδοσιακά στο πλαίσιο της εβδομάδας, καθότι αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό σημείο σύνδεσης Ελλάδας και Ρωσίας.

Φέτος συμπληρώθηκαν 189 χρόνια από την επέτειο της δολοφονίας του Καποδίστρια και τιμήθηκαν με μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας Κέρκυρας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.

«Πρόκειται για εμβληματική προσωπικότητα και αποτελεί τιμή μας που είναι γέννημα θρέμμα της Κέρκυρας» τονίζει η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Και εξηγεί αναλυτικότερα:

«Η εμβληματική μορφή του σπουδαίου αυτού πολιτικού άνδρα, του δεινού διπλωμάτη, του αυθεντικού πατριώτη και του οραματιστή του ευρωπαϊκού ιδεώδους, συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση του ελληνικού κράτους. Με το οργανωτικό πνεύμα του, τις διαφορετικές πρακτικές, τον σχεδιασμό και τη μεθοδικότητά του και με οδηγό την αγάπη του για την Ελλάδα, στην οποία δώρισε και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του, καθόρισε τη φυσιογνωμία του νεότερου ελληνικού κράτους. Η χώρα μας έγινε πολύ φτωχότερη από την απώλειά του, αφού η πορεία της προς την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό θα ήταν καλύτερη. Ας μιμηθούμε το παράδειγμά του και την αναλλοίωτη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του».

ΠΗΓΗ: SPUTNIK 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search