Print this page

Στερνό αντίο στον Σεραφείμ Κοβάνη!

November 17, 2020 927

 

Τη Δευτέρα 16/11, έφυγε από κοντά μας ένας αγαπημένος φίλος και συνοδοιπόρος ο Σεραφείμ Κοβάνης (Πλαστήρας). Ανήσυχος άνθρωπος, από τα μικρά του στη δίνη των περιπετειών της αριστεράς, μαχητικός όπου χρειαζόταν και, ταυτόχρονα, πράος, θυμόσοφος και δεινός χιουμορίστας, ικανός να μας χαλαρώνει στις στιγμές της έντασης, τα λίγα χρόνια που έτυχε να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες στην περιοχή μας. Παρά τη βαθιά πολιτική του κουλτούρα, δε δίστασε να βάλει "πλάτη" στην πρώτη φάση των περιβαλλοντικών αγώνων, από το 2007 και μετά, ενάντια την εκκολαπτόμενη τότε καταιγίδα των ενεργειακών δραστηριοτήτων, που σήμερα σαρώνουν βουνά και λαγκάδια. Ήταν ο "νονός" της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, με αδιάλειπτη παρουσία στις δράσεις της.

Τα τελευταία χρόνια, βαριά ταλαιπωρημένος και καταβεβλημένος από σοβαρά προβλήματα υγείας έγινε ακριβοθώρητος για μας, που μέσα στη δίνη των προβλημάτων αμελήσαμε να "εκμεταλλευτούμε" την πολύτιμη συντροφιά του και να του δείξουμε το ενδιαφέρον μας γι' αυτόν. Λίγες ώρες συντροφιάς, γύρω από ένα τραπέζι, το καλοκαίρι που μας πέρασε, μας έδωσαν την ευκαιρία -μετά από πολύ καιρό- να αναπολήσουμε στιγμές από το παρελθόν, διανθισμένες με το γνωστό, πικρό του χιούμορ, που έφταναν μέχρι την γνωστή διήγηση του πως απέκτησε το παρατσούκλι "Πλαστήρας".

Μέχρι που ένα τρίτο εγκεφαλικό, συμπτωματικά τη μέρα του νέου εγκλεισμού, τον οδήγησε ανεπίστρεπτα στη σημερινή του "αναχώρηση". Θα βρούμε σίγουρα την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Πλαστήρα με όλους τους κοινούς μας φίλους, δηλαδή να μιλήσουμε για τους ανθρώπους που με την ανιδιοτέλειά τους σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή και που με το παράδειγμά τους "δίδαξαν" ένα ήθος, τόσο αναγκαίο στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Τούτη την ώρα, ωστόσο, η σκέψη μας είναι κοντά στις αγαπημένες του Ηλέκτρα, Αλκμήνη και Ρόζα.

(Το μεσημέρι της Τρίτης 17/11, γίνεται η πολιτική κηδεία του, στο χωριό του τα Χώστια)

Κεφαλάς Τάσος FB

Η σύντροφός του Ηλέκτρα Κωνσταντινίδου τη Δευτέρα 16/11 γνωστοποίησε την θλιβερή είδηση του θανάτου με την παρακάτω ανάρτηση:

Ο Σεραφείμ προφανώς δεν την ήθελε μια δεύτερη καραντίνα. Την πρώτη μέρα της, όπως ξέρετε μπήκε στο νοσοκομείο με βαρύ εγκεφαλικό και σήμερα, μας την κοπάνησε, το ελεύθερο πνεύμα ανυπακοής. Αύριο στο αγαπημένο του χωριό θα γίνει η πολιτική του κηδεία. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα βρεθούμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, όπως θα του άρεσε, να του τα τραγουδήσουμε και να πιούμε γεμάτα για χάρη του

Συλλυπητήρια από το drepani.gr (argyrades.gr)

Είχαμε την τύχη να συναντηθούμε κάποιες φορές στον Πειραιά, αλλά για πολύ λίγο μέσω της αγαπημένης φίλης και συντρόφισσας Ηλέκτρας με τον Σεραφείμ. Έναν άνθρωπο που ξεχώριζε αμέσως για το γεμάτο καλοσύνη χαμόγελο, το χιούμορ του και την οξυδέρκειά του. Ο Σεραφείμ στρατευμένος στην Αριστερά από τα παιδικά του χρόνια ξεχώριζε για τη συνέπεια και το ήθος. Για αυτό η μνήμη μου θα είναι αιώνια!

Το drepani.gr (argyrades.gr) εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια στην Ηλέκτρα την αγαπημένη σύντροφο του Σεραφείμ, στα παιδιά τους, σε όλους τους συγγενείς και φίλους.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.