• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

«Έφυγε» ο Μαραντόνα - BINTEO

November 25, 2020 616

Ανατριχίλα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών έπειτα από καρδιακή ανακοπή.

 

Λίγα λόγια για τον Ντιέγκο Μαραντόνα

 

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (ισπανικά: Diego Armando Maradona προφέρεται: [ˈdjeɣo maɾaˈðona], Λανούς, Μπουένος Άιρες, 30 Οκτωβρίου 1960) είναι Αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών,[ ενώ αρκετοί στο άθλημα, συμπεριλαμβανομένων φιλάθλων και δημοσιογράφων, θεωρούν το Μαραντόνα ως τον μεγαλύτερο όλων των εποχών. Στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα.[12] Ακόμη, βραβεύτηκε από τη ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος παίκτης του αιώνα μαζί με τον Πελέ.

Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος που κατέρριψε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε για την Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες (ισοτιμίες 2013). Έχει αγωνιστεί στους Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Σεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σκόραρε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.

 

Αν και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός καθιερώθηκε ως επιθετικός μέσος.Η διεισδυτικότητα του Μαραντόνα, οι πάσες του, οι εντυπωσιακές τεχνικές του ικανότητες, η ταχύτητα, τα αντανακλαστικά και ο χρόνος αντίδρασης συνδυάστηκαν με το μικρό του ανάστημα (1,65 μέτρα).Το χαμηλό κέντρο βάρους τον βοηθούσε στην κατοχή και τον χειρισμό της μπάλας. Η παρουσία του στο γήπεδο είχε μεγάλη επίδραση στη γενική απόδοση της ομάδας του. Βάσει του απαράμιλλου ταλέντου του και των ηγετικών του ικανοτήτων, έλαβε το προσωνύμιο El Pibe de Oro (Το Χρυσό Αγόρι). Εξαιρετικά ιδιοφυής, ο αγώνας του Μαραντόνα με τον εθισμό στα ναρκωτικά αμαύρωσε την καριέρα του, αλλά με όλες τις αδυναμίες του, είναι ευρέως σεβαστός έχοντας προσφέρει στο άθλημα μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του.

 

Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Επίσης κέρδισε τη Χρυσή μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον προ-ημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι γνωστό ως «Χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο προϊόν εξαιρετικών ικανοτήτων με εκπληκτική ατομική προσπάθεια. Αυτό το γκολ, καταγράφηκε ως το «Γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της ΦΙΦΑ το 2002.

Ο Μαραντόνα έγινε προπονητής της Αργεντινής τον Νοέμβριο του 2008 έχοντας την ευθύνη της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2010.

 

Ο επαναστάτης
 
Οι συμπατριώτες του τον λατρεύουν. Είναι ο άσωτος γιος που τους έφερε παγκόσμια δόξα. Είναι περήφανοι για το γεγονός ότι δεν μπορεί να περπατήσει στους δρόμους της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας ή της Νιγηρίας χωρίς να τον περικυκλώσει ο κόσμος. Λένε το ανέκδοτο για τον γιατρό της Αργεντινής, ο οποίος βρέθηκε να απειλείται με όπλο από αντάρτες στο Αφγανιστάν μέχρι που φώναξε το όνομα του Μαραντόνα και οι απειλές έδωσαν τη θέση τους σε χαμόγελα αναγνώρισης και φιλικά κτυπήματα στη πλάτη.
 
Έξω από το γήπεδο, ο Μαραντόνα έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο για όσα έχει πει. Έχει ρίξει λεκτικές «βολές» σε ιδιοκτήτες συλλόγων, προπονητές, πολιτικούς, διεθνείς αθλητικούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους. (Έχει κατηγορηθεί επίσης πως τράβηξε αεροβόλο σε δημοσιογράφους). Παίρνει το μέρος του Τρίτου Κόσμου εναντίον του Πρώτου, του εργάτη ενάντια στο αφεντικό. Θαύμαζε τον Φιντέλ Κάστρο, θέλησε να μετακομίσει μόνιμα στην Κούβα. Στην Ιταλία, όπου έγινε ο ηγέτης της Νάπολης, μεταμορφώνοντας την ταπεινή του ομάδα σε πρωταθλητή, έγινε το έμβλημα του φτωχού Νότου ενάντια στον πλούσιο Βορρά.
 
 
Τον Οκτώβριο του 1994, μια πορεία διαδηλωτών περπατούσε στους δρόμους του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Έδειχναν την απογοήτευσή τους για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Αργεντινής. Αρχικά τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο με δυνατή φωνή. Ωστόσο, σύντομα, έγινε κάτι εκπληκτικό. Με όλη τη συγκίνηση και την καρδιά που μπορούσαν να δείξουν, οι διαδηλωτές άρχισαν να τραγουδούν, όλοι μαζί το δημοφιλές ροκ τραγούδι «Και δώσε χαρά στην καρδιά μου» από τον Fito Paéz. Το καταπληκτικό της συγκεκριμένης στιγμής ήταν ότι, τραγουδώντας αυτό το τραγούδι, τιμούσαν έναν εθνικό ήρωα ... τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Fito Paéz συνέθεσε αυτό το τραγούδι κατά την εκπληκτική εμφάνιση του Ντιέγκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό.
 
Το χρυσό αγόρι
 
Για εκατομμύρια Αργεντίνους, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι μια θεϊκή φιγούρα που αντιπροσωπεύει πολλές κοινωνικές αξίες. Είναι ο el pibe de oro (το χρυσό νεαρό αγόρι). Στην Αργεντινή, το el pibe είναι μια έννοια που τονίζει τη σημασία της φρεσκάδας, του αυθορμητισμού και της ελευθερίας, όλων των ιδεών που συνδέονται με την παιδική ηλικία. Στο πλαίσιο της κοινωνίας της Αργεντινής, θεωρείται ως μια καλή ιδιότητα που έχει κάποιος και μια που χάνεται συχνά μόλις φτάσουμε στην ενηλικίωση. Κάτι σαν την αθωότητα. Για το λόγο αυτό, ο Ντιέγκο Μαραντόνα θεωρείται τόσο ξεχωριστός. Η επιτυχία του στα γήπεδα του ποδοσφαίρου έχει συχνά «χρεωθεί» στην ελεύθερη φύση του και την νεανική του προσέγγιση στο παιχνίδι.
 
Τι λέει ο ίδιος; «Οι άνθρωποι στο δρόμο υποστηρίζουν τον Μαραντόνα και κανείς δεν θα το διαλύσει αυτό ποτέ».
 
 
Στο πέρασμα των χρόνων, ο Μαραντόνα, ειλικρινής και άνθρωπος που εύκολα προκαλούταν, έκανε αρκετά πράγματα λάθος. Ο φυσικός διάδοχός του, Μέσι, έχει από καιρό αποφασίσει ότι το να μην λέει τίποτα είναι προς το συμφέρον του παιχνιδιού του και της αυτοκρατορίας εμπορικών συμφερόντων του. Κι αυτός είναι λαμπρός και γενναίος, αλλά το σύγχρονο παιχνίδι είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο και σωστά. Η εποχή του Μαραντόνα ήταν μια πίστα... survivor για επιδέξιους ποδοσφαιριστές.
 
Η ζωή του ήταν μια σειρά από μεσαία δάκτυλα που υψώνονταν στο ποδόσφαιρο και την εξουσία, παρόλο που η εξουσία τον έβρισκε πάντα ακαταμάχητο. Η καριέρα του στη Μπαρτσελόνα τελείωσε όταν έμπλεξε σε καυγά στον τελικό του Copa del Rey το 1984 εναντίον της Μπιλμπάο, ένα παιχνίδι στο οποίο και πάλι ο Γκοϊκοετσέα τον είχε βάλει στο στόχαστρο. Για άγνωστους λόγους, ο Μαραντόνα είχε ζητήσει προηγουμένως να συναντηθεί με τον Ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος. Ο βασιλιάς τον δέχτηκε δύο μήνες μετά το σκάνδαλο κι εκείνος εμφανίστηκε με ένα καφέ κοστούμι και μια χαλαρή γραβάτα σαν ένας τηλεοπτικός ντετέκτιβ σε σειρά της δεκαετίας του' 80. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας του ζήτησε μια φανέλα της Αργεντινής για τα παιδιά του. Ειλικρινά, ποιος δεν θα το έκανε; 

 

“Ναι, είμαι ο Τσε Γκεβάρα του ποδοσφαίρου. Και ξέρεις γιατί; Γιατί μπορείς να μιλήσεις σε μένα και για μένα σχετικά με οτιδήποτε. Με άλλους ποδοσφαιριστές μπορείς να μιλήσεις μόνο για εκείνους και για το ποδόσφαιρο. Εγώ ενδιαφέρομαι για τους ανθρώπους και τους δίνω το λόγο μου. Ξέρω πού υπάρχει πόλεμος και φτώχεια. Και ξέρω πού οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό. Αυτή είναι η ζωή μου και αυτά έμαθα στους δρόμους. Για παράδειγμα δε χρειάζεται να πας πανεπιστήμιο για να ξέρεις πως οι ΗΠΑ θέλουν ν’αφανίσουν τη Συρία.”
                                                                                             Ντιέγκο Μαραντόνα
 
Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο τεράστιος Ντιέγκο Μαραντόνα να φύγει από τη ζωή την ίδια μέρα που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι πριν τέσσερα χρόνια και ο πολυαγαπημένος του, Φιντέλ Κάστρο (25/11/2016). Την ίδια μέρα επίσης, που «έφυγε» κι ένας ακόμη μάγος της μπάλας, ο Τζορτζ Μπεστ (25/11/2005)…
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search