Print this page

«Έφυγε» από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης.... και το κελί μας κόκκινο ουρανό!

February 11, 2021 637

 

 

Πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης (11/02) ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης, σε ηλικία 81 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από αναρτήσεις συγγενικών του προσώπων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι "έφυγε" από ανακοπή καρδιάς.

ADVERTISING
 

Το μακρύ ταξίδι του Καλογιάννη στο ελληνικό τραγούδι ξεπερνά τα 40 χρόνια. Συνταξιδιώτες του, όλες αυτές τις δεκαετίες, ο κόσμος που τον αγάπησε. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους συνθέτες και έδωσε το δικό του χαρακτηριστικό ερμηνευτικό στίγμα τόσο στα τραγούδια του αγώνα, όσο και του έρωτα.

Ο Αντώνης Καλογιάννης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1940 στην Καισαριανή. Το 1966 συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησαν μια λαϊκή ορχήστρα.

Το 1970 μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποίησαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α.

 

Το 1980 κυκλοφόρησε έναν δίσκο με τον Μίμη Πλέσσα και τον Δημήτρη Χριστοδούλου με τίτλο «Τραγούδια της γειτονιάς». Το 1981 ο Αντώνης Καλογιάννης ξεκίνησε το ερωτικό τραγούδι και καθιερώθηκε ως ερωτικός τραγουδιστής. Η δεκαετία του 80 θεωρείται από τις πιο εμπορικές της καριέρας του με τραγούδια όπως «Όμορφη μου Κατερίνα», «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Και που λες Ευτυχία».

Ο Αντώνης Καλογιάννης έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 20 προσωπικούς δίσκους και έχει συμμετάσχει σε άλλους τόσους, καθώς επίσης έχει τραγουδήσει για το θέατρο και την τηλεόραση.

Μίκης Θεοδωράκης: Είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος...

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέροντας:

«Για τον Αντώνη Καλογιάννη

11.02.2021

Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά.

Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…

Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι!

Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη.

Αθήνα, 11.2.2021

Μίκης Θεοδωράκης».

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.