• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη διαχείριση απορριμμάτων από το Παρατηρητήριο

February 20, 2021 3543



Παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, διανύοντας κιόλας τον δεύτερο μήνα του 2021, το Παρατηρητήριο, στα πλαίσια ενημέρωσης των συμπολιτών μας , θέτει υπόψη σας τα εξής:

Η μεταφορά των απορριμμάτων για τη νέα χρονιά (2021) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, ενώ έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία εργασία σχετικά με τους προβλεπόμενους σταθμούς μεταφόρτωσης σε κανέναν από τους τρεις Δήμους της Κέρκυρας.
Το γεγονός αυτό οδηγεί στη σώρευση όλων των απορριμμάτων στο χώρο της δεματοποίησης και στην αδυναμία του δεματοποιητή να ανταποκριθεί στον μεγάλο αυτό όγκο δεδομένου ότι διαθέτει αφενός μειωμένο προσωπικό, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του, και αφετέρου απαρχαιωμένη και μη αποδοτική μέθοδο διαλογής και δεματοποίησης.
Η κατάσταση στο χώρο του δεματοποιητή είναι εγκληματική, με χιλιάδες τόνους χύδην απορριμμάτων εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες και στραγγίδια να ρέουν ανεξέλεγκτα στον υδροφόρο ορίζοντα. Ενώ τα δεματοποιημένα απορρίμματα (δέματα) όλο και αυξάνονται, χωρίς να υφίσταται, κανένας σχεδιασμός για την τύχη τους, παρότι θα έπρεπε τα δέματα αυτά να είχαν προ πολλού απομακρυνθεί τόσο απ’ τον χώρο των Αδελφάτων, όσο και απ’τα 52 στρέμματα, εφόσον έχουν λήξει οι αρχικώς χορηγηθείσες Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ).
Η εργολαβία της αποκατάστασης (που αρχικά έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2020, και κατόπιν8μηνης παράτασης που δόθηκε, από τον Δεκέμβρη του 2020) έχει σταματήσει, λόγω μη καταβολής των οφειλόμενων αποδοχών από τον ΣΥΔΙΣΑ.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανεξέλεγκτη ροή των στραγγιδίων από τα χύδην σκουπίδια που βρίσκονται στο χώρο του δεματοποιητή, του κομποστοποιητή, και των κορεσμένων κυττάρων (Α,Β,Γ), καθώς και από τα δέματα στο χώρο των αδελφάτων και των 52 στρ., όπως επίσης και τις τελευταίες μετρήσεις στα δείγματα ελαιολάδου και ελαιοκάρπου της περιοχής, που ανευρέθηκαν ίχνη βαρέων μετάλλων, κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η άμεση υλοποίηση της απόφασης της Π.Ι.Ν. για τη διενέργεια μετρήσεων ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της μόλυνσης στην περιοχή.
Κατόπιν των ανωτέρω, αποτελεί γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από τις δημοτικές αρχές του νησιού, μόνο ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας έχει καταθέσει ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων,αν και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή των εθελοντών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένας σοβαρός συνολικός σχεδιασμός έως σήμερα, για τηδιαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Αναμένουμε δε και τη δημοσιοποίηση των πλήρη στοιχείων όσον αφορά της ποσότητες συλλογής σύμμεικτών απορριμμάτων, συλλογής μπλε κάδου, και τις επιστροφές από τον ΚΔΑΥ στο ΧΥΤΑ των τριών δήμων, καθότι αυτό αποτελεί πλέον και νομική τους υποχρέωση σύμφωνα με τον νέο ΕΣΔΑ.

Η διαχείριση βασίζεται ακόμη στη μεταβατική λύση του δεματοποιητή, όπως είχε ανεπαρκώς σχεδιαστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τα τραγικά αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε σήμερα, ενώ η μεταφορά, που θα μπορούσε να αναστείλει μερικώς τις επιπτώσεις, σαν μεταβατικό μέτρο έκτακτης ανάγκης μέχρι να αποκτήσουν οι Δήμοι την ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης, δυστυχώς έχει μηδαμινά αποτελέσματα, χωρίς να έχουν καν χωροθετηθεί σταθμοί μεταφόρτωσης από κανέναν Δήμο.

Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό όλα επαφίενται στη λειτουργία του εργοστασίου. Έχουμε, όμως, πολλάκις αναλύσει τους λόγους για τους οποίους το εργοστάσιο δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, πρόκειται για μια απαρχαιωμένη τεχνολογία με τεράστιο κόστος και σχεδόν μηδαμινά αποτελέσματα, που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς όποια προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την πολύπαθη περιοχή του Τεμπλονίου που επί της ουσίας θα αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι στην υπερβολικά κοστοβόρα και αναποτελεσματική σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search