Print this page
 Ιωάννη (Τζίνου) Δημητράτου, «Ο εμπαιγμός της Ψωροκώσταινας, Ελλάδας» ελαιογραφία, 80x100cm, 1975. (από τη συλλογή του καλλιτέχνη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εν Κερκύρα» τεύχος 6ο,2017) Ιωάννη (Τζίνου) Δημητράτου, «Ο εμπαιγμός της Ψωροκώσταινας, Ελλάδας» ελαιογραφία, 80x100cm, 1975. (από τη συλλογή του καλλιτέχνη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εν Κερκύρα» τεύχος 6ο,2017)

Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη για την απώλεια του Τζίνου Δημητράτου

April 25, 2021 424

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Η Κέρκυρα και ο χώρος της τέχνης θρηνούν την απώλεια του Ιωάννη (Τζίνου) Δημητράτου ενός σύγχρονου μεγάλου Κερκυραίου ζωγράφου και δασκάλου. Ενός σεμνού, μοναδικού αγγελιοφόρου μηνυμάτων μέσω της τέχνης.
Ο Τζίνος Δημητράτος υπήρξε ένας από τους εξαιρετικούς εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης στην χώρα μας. Η επαφή, η αγάπη και ο ενθουσιασμός του για την τέχνη ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία.

Από το 1955 έως το 1961 σπούδασε συστηματικά σχέδιο στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας. Στη συνέχεια από το 1964-1971 σπούδασε σχέδιο και χρώμα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα.

Τολμηρός καινοτόμος ξεχωριστός για την τοπική τέχνη. Χαρισματικός δάσκαλος και εμπνευστής της, κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του, την αγάπη και την επιμονή του σε πολλούς νέους καλλιτέχνες.

Καλλιτέχνης ψυχής καλλιέργησε και κουβάλησε το ήθος και τη συνείδηση του έθνους. Ηρωικός, ειλικρινής, λάτρης της δημιουργίας και της φύσης. Ευαισθητοποιημένος πολιτικά, μέχρι τέλους πάλεψε υπέρ της παιδείας, των ιδεών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευημερίας των λαών της Γης.

Το έργο του πλούσιο. Η απώλειά του μεγάλη για την Κέρκυρα, που τόσο αγάπησε κι εμπνεύστηκε από αυτή. Μέσα από το έργο του θα μείνει στην καρδιά μας ως ένας από τους μεγάλους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρία, στα παιδιά του, Νίκο και Κωνσταντίνο και στους οικείους του.

Ο Πρόεδρος Μιχαήλ Άγγελος Βραδής, το Δ.Σ. και τα Μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.