Κύκλους πάνω από την Ελλάδα έκανε ο κινέζικος πύραυλος πριν τελικά απομακρυνθεί και πέσει στον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως αποκάλυψε ο Ξενοφών Μούσας, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος, παρ΄ότι κομμάτια του πυραύλου έπεσαν δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδιβών, ο πύραυλος βρέθηκε πάνω και από την χώρα μας.

Τι αποκάλυψε καθηγητής

«Δεν ξέραμε που θα πέσει. Κάποια ανακοίνωση που είδα έλεγε πως θα πέσει αρχικά ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο, ίσως και στην νότια Τουρκία. Χτες βράδυ που κοίταζα ήταν αρχικά πάνω από την Κέρκυρα, την Θεσσαλονίκη, περίπου στην Ορεστιάδα και μετά  προς Κωνσταντινούπολη για να κατέβει κάτω και μετά από 1.30 ώρα ξαναπέρασε πάνω από την Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής του διαστήματος στο ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο καθηγητής φυσικής τόνισε πως «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε ημέρα. Μοιάζει με έναν μετεωρίτη που πέφτει στη γη σπάνια βλέπουμε ένα τέτοιο θέαμα. Ουσιαστικά ήταν ένα αντικείμενο που πέφτει και βγάζει πίσω του καπνό. Γινόταν κομμάτια καθώς κατέβαινε», ανέφερε.

Κινέζικος πύραυλος: Πού έπεσαν τελικά τα κομμάτια του -Βίντεο

Σημειώνεται πως τα απομεινάρια του κινέζικου πύραυλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας έτσι τέλος σε ημέρες εικασιών για το πού θα έπεφταν τα συντρίμμια.

Ο πύραυλος ονόματι «Μεγάλη Πορεία» που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.

 NOTAM από την Ελλάδα

Η ανησυχία που προκλήθηκε για την πορεία του πυραύλου είχε οδηγήσει και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας να εκδώσει NOTAM χθες στο βράδυ. Η ισχύς της, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ήταν από το 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι την Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46. Σάββατο

Η Ελλάδα βρισκόταν στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, με την Πολιτική Προστασία να θέτει σε επιφυλακή όλους τους αρμόδιους φορείς με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Η ζώνη εκτείνονταν από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).