• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Χλωμός: Ένα παραδοσιακό χωριό της Κέρκυρας από τον 13ο αιώνα (ΒΙΝΤΕΟ)

May 10, 2021 381

 Ο Χλωμός Κερκύρας ή Χλομός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού «Μεροβίγλι» της νότιας Κέρκυρας, σε ύψος 270 – 320 μ. και χτίστηκε το 13ο αιώνα. Είναι από τα πρώτα χωριά της Κέρκυρας και απέχει από την πόλη 31χλμ. Τα διάσπαρτα ερείπια στις πλαγιές του βουνού και η ύπαρξη βωμού του Απόλλωνα στη θέση του σημερινού ναού των Ταξιαρχών μαρτυρούν την παρουσία κατοίκων (μάλλον κτηνοτρόφων) στην περιοχή αυτή, από την προχριστιανική ακόμη εποχή.


Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στο χώρο του σημερινού χωριού ήρθαν από το Βυζάντιο σαν φυγάδες ή μισθοφόροι των Βυζαντινών που παρέμειναν στην Κέρκυρα. Αργότερα ήρθαν και από άλλα μέρη και κύρια από την περιοχή των Κορισσίων (Λίνια) που αναγκάστηκαν να ανεβούν λόγω της ελονοσίας και των πειρατών.


Ονομασία
Πολλά έχουν υποστηριχθεί κατά καιρούς για τη γραφή και την ιστορία της λέξης «Χλομός». Μια εκδοχή είναι ότι προέρχεται από το φυτό «σπλόνος» (γνωστό στους κατοίκους αφού το χρησιμοποιούσαν για να ζαλίζουν (σπλονίζουν) τα ψάρια της Λίμνης και να τα πιάνουν. Έτσι έχουμε σπλόνος - φλόμος ( φλομώνω ) – χλόμος - χλομός. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το τοπωνύμιο της Κεφαλληνίας, Κουλούμι, λατινικά Κολόμο ( 1261 μ.χ. ) – Κλόμο - Χλόμο - Χλομός. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από τη χλομάδα των κατοίκων που είχαν έρθει από την παραλίμνια περιοχή «Κορίσσια», που τη μάστιζε η ελονοσία, έτσι έχουμε Χλομός ή Χλωμός. Τέλος είναι πιθανό να προέρχεται από το Χλομούτσι που είναι κάστρο στην Ηλεία της Πελοποννήσου 1200 μ.χ. CLERMONT ή ΧΛΟΜΟΥΤΣΙ.
Έχει πληθυσμό 357 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011


Βιβλιογραφία
Νίκος Αυλιανός «Χλωμός – Παράδοση, Λαογραφία, Ιστορία»
Ιστορικό αρχείο Κέρκυρας
Παραπομπές
 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996, σελ. 215, τομ. 35.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search