• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Θάνατοι

Έφυγε η Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου - ΒΙΝΤΕΟ

June 15, 2021 399

 

Την Κυριακή, 13 του Ιούνη 2021, έφυγε από κοντά μας μια σημαντική εκπρόσωπος των ελληνικών γραμμάτων, μια εξαιρετική ποιήτρια, μια αγωνίστρια της ζωής, μια γυναίκα που από παιδί σχεδόν έμαθε να υπερασπίζεται τον κατατρεγμένο, τον φτωχό, τον αδικημένο από κάθε είδους ανελέητη εξουσία, η αγαπημένη Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου. Ο σύλλογός μας είχε την χαρά και την τιμή να συνδιοργανώσει με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας εκδήλωση –αφιέρωμα στην σπουδαία αυτή γυναίκα, στις 27 Φεβρουαρίου 2020, εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία της.  Ας είναι αιωνία η μνήμη της. Θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στη θύμηση και στην καρδιά μας.

ΦΑΙΔΡΑ ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ

Η Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου, κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά, γεννήθηκε στην Αθήνα και το όνομα της το χρωστάει στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα. Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Λογοτεχνία.
Το πρώτο της ποιητικό βιβλίο κυκλοφόρησε το 1962 με τίτλο «Σταγόνες από φως» και από τότε έχει εκδώσει τρία Δοκίμια, δύο πεζά και δεκαοκτώ ποιητικές συλλογές. Έχει ανθολογηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τα ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Ρώσικα.
 Έχει ασχοληθεί με την ξένη λογοτεχνία και έχει μεταφράσει έργα και ποιητικές συλλογές, όπως των Ντιντερό, Ζάλλερ, Λεοπάρντι και άλλων. Πήρε μέρος σε Λογοτεχνικά Συνέδρια στο Βερολίνο και στη Φλωρεντία και παρουσίασε τα έργα πολλών Λογοτεχνών, όπως του Νίκου Καββαδία, Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, κ. ά.
Συνεργάστηκε για χρόνια με τον Ημερήσιο και Περιοδικό τύπο.
Το 1964 γίνεται μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και εκλέγεται Γενική Γραμματέας ανελλιπώς μετά την μεταπολίτευση ως το 1982 όπου και αποσύρεται.
Την ίδια εποχή γίνεται μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το 1984 τιμήθηκε με το Μετάλλιο της πόλης του Δήμου Αθηναίων. Το 2003 για το έργο της «Ποίηση και Δοκίμιο» της απονέμεται τιμητική πλακέτα, ενώ το 2009 για το σύνολο του έργου της και την συνδικαλιστική της δράση ως Γενική Γραμματέας  επί 10ετία στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Δ.Σ της απένειμε τιμητική πλακέτα.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΩΝ,ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search