• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις αιτήσεις επαναπρόσληψης

January 14, 2022 4058
ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
ΜΕΣΩ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΕΩΣ 26/1/22 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Με το νόμο 1346/83 οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων επανιδρύουν μονομερώς την εργασιακή τους σχέση στην επιχείρηση που εργάστηκαν την προηγούμενη περίοδο, με την
προϋπόθεση ότι θα κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου τους και θα κοινοποιηθεί στον εργοδότη το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου.
 
Σε συνδυασμό με την κλαδική ΣΣΕ, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει το αργότερο έως τις 25 Μαΐου κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους που εργάστηκαν την προηγούμενη σεζόν και αιτήθηκαν την επαναπρόσληψή τους μέσω του σωματείου. Αν ο εργοδότης δεν επαναπροσλάβει εργαζόμενο που αιτήθηκε την επαναπρόσληψη του μέσω σωματείου είναι υπερήμερος και υποχρεούται, κατόπιν προσφυγής, στην καταβολή μισθών υπερημερίας στον εργαζόμενο για ίσο χρονικό διάστημα με αυτό που εργάστηκε ο εργαζόμενος την προηγούμενη σαιζόν.
 
Αν ο εργοδότης δεν θέλει να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο είναι υποχρεωμένος να τον αποζημιώσει, εφόσον ο εργαζόμενος έχει κάνει εμπρόθεσμα την αίτηση του μέσω του σωματείου του.
 
Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν κάνει αίτηση μέσω σωματείου η εργασιακή σχέση του με τον εργοδότη έχει τελειώσει με την λήξη της σύμβασης στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και ο εργοδότης δεν υποχρεούται ούτε να τον επαναπροσλάβει ούτε
να του καταβάλλει αποζημίωση για όσα χρόνια κι αν εργαζόταν στην επιχείρηση, εκτός αν ισχύουν άλλοι συμβατικοί όροι.
 
Από 1/1/22 όλες οι αποζημιώσεις απόλυσης θα υπολογίζονται όπως μέχρι πρόσφατα υπολογίζονταν αυτές των υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι ένας εποχιακός εργαζόμενος, χωρίς πτυχίο σχολής, που εργάστηκε σε ένα ξενοδοχείο, τουριστικό κατάλυμα ή επιχείρηση τουριστικών λεωφορείων άνω των 12 μηνών συνολικά και δικαιούταν μέχρι 31/12/21 αποζημίωση απόλυσης ίση με 7 μεροκάματα, ΤΩΡΑ δικαιούται 2 μικτούς μισθούς! Επίσης, ένας εργαζόμενος με τις παραπάνω ιδιότητες, που εργαζόταν σε μία από τις παραπάνω επιχειρήσεις για 24 σεζόν ή 12 έτη ή 144 μήνες, δικαιούταν μέχρι 31/12/21 60 μεροκάματα ενώ τώρα, από 1/1/22, δικαιούται 8 μικτούς μισθούς.
 
Προϋπόθεση για να διατηρήσει το δικαίωμα της αποζημίωσης ο εποχιακός εργαζόμενος είναι να υποβάλλει στην επιχείρηση μέσω του σωματείου του αίτηση επαναπρόσληψης η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος Γενάρη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Νόμο 4690/20, που προέβλεψε τις αναστολές εργασίας για τις παραπάνω ειδικότητες, προϋπόθεση για να είναι κανείς δικαιούχος αναστολής εργασίας είναι η ιδιότητά τους ως «υποχρεωτικής επαναπρόσληψης εποχικός εργαζόμενος», η οποία εξασφαλίζεται με την άσκηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου. Επομένως, δεδομένου ότι με την πανδημία όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοικτά, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν λάβει τα μέτρα τους.
 
Για την περίπτωση των αναστολών, δε θα πρέπει να μας ξεγελά το γεγονός ότι αναστολές δόθηκαν και σε αυτούς που δεν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης, διότι αυτό συνέβη κατά παρέκκλιση του Νόμου και μετά από σκληρούς αγώνες των συνδικάτων
και δεν εγγυάται κανείς ότι θα επαναλαμβάνεται συνεχώς.
 
Συν τοις άλλοις, με την αίτηση επαναπρόσληψης ο εργαζόμενος επανιδρύει την εργασιακή του σχέση με βάση τα δικαιώματα που έχει κατοχυρωμένα από την εργασία του την προηγούμενη σεζόν. Σε αντίθετη περίπτωση, και εφόσον η κλαδική σύμβαση δεν είναι
υποχρεωτική, ανοίγει τον δρόμο για διαμόρφωση νέων δυσμενέστερων όρων εργασίας τη νέα χρονιά.
 
Τέλος, η αίτηση επαναπρόσληψης μέσω του σωματείου ενισχύει τη δύναμη του σωματείου και των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών, δυναμώνει την ενότητα και την οργάνωση των εργαζομένων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση της θέσης των
εργαζομένων.
 
Γι’ αυτό όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα στο σωματείο τους για να κάνουν αίτηση.
Είναι απαραίτητη ενέργεια για την προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων.
Είναι πράξη αυτοσεβασμού για τον κόπο και τον ιδρώτα μας.
Είναι δείγμα επαγγελματισμού.
Είναι μονόδρομος.
Γι' αυτό, κανείς να μη διστάσει, να μην αναβάλει, να μην καθυστερήσει!
Για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων που μένουν στην κερκυραϊκή ύπαιθρο την Κυριακή, 16 Γενάρη, και για τις ώρες 17:00 έως 20:00, μέλη των Διοικήσεων των Σωματείων θα παραλαμβάνουν αιτήσεις επαναπρόσληψης στα ακόλουθα σημεία:
 Γραφείο Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων – Λευκίμμη
 Καλλιτεχνική Ένωση – Περιβόλι
 Θεατράκι – Αργυράδες
 Πολιτιστικός - Βραγκανιώτικα
 Κοινότητα – Άγιος Ματθαίος
 Πολιτιστικός – Σιναράδες
 ΚΕΠ/Χορωδία – Ύψος
 Δημαρχείο – Αχαράβη
 Γυμνάσιο – Λιαπάδες
 Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο - Καρουσάδες
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search