• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, δεν είναι παντού το ίδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

June 18, 2022 48
ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, δεν είναι παντού το ίδιο.
 
Της Νίνας Γεωργιάδου
 
Σε κάποιους τόπους είναι μια μακρινή εικόνα πέρα απ’ τα βουνά, αλλού ένα πολύβουο λιμάνι, σε κάποια βράχια ένας απολιθωμένος ιππόκαμπος και στα όνειρα, απεραντοσύνη και φυγή.
 
Σ’ αυτό τον τόπο, που οι άνθρωποι, όταν ιδρώνουν, στάζουν θάλασσα και όταν κλαίνε, τα μάτια γίνονται δυο αλυκές γεμάτες ακατέργαστο αλάτι, κάποια σπίτια βάφονται στο λουλακί χρώμα του ανοιχτού πελάγους κι άλλα πάλι, με το άσπρο του αφρισμένου αντιμάμαλου ή την ώχρα που κουβαλούν οι νότιοι άνεμοι και οι λασποβροχές.
 
Σε πολλούς άντρες, αυτού του τόπου, το αποτύπωμα της θάλασσας είναι βαθύ και αγιάτρευτο. Ένα ναυάγιο με πνιγμένους συντρόφους, ένα σκαρί σπασμένο από πολιτικές ερήμωσης ή τον ασυλλόγιστο πλου σε μεγάλα κύματα και σε άλλους πάλι δυο παράλυτα πόδια από βιαστική αποκοτιά του κολαουζέρη.
Σε πολλές γυναίκες, αυτού του τόπου, το αποτύπωμα της θάλασσας είναι μαύρο τσεμπέρι και μαύρα ρούχα και μια βαθιά, μαύρη τρύπα στην καρδιά, σαν το διαμπερές πέρασμα μιας σφαίρας.
"...Τα δέντρα που ήταν άνθρωποι, έχουν μαρμαρωθεί"
 
Οι άντρες που έχουν το βαθύ αποτύπωμα της θάλασσας σε ανήμπορα πόδια, ψαλιδίζουν σφουγγάρια, βουτάνε ακόμη, υποβασταζόμενοι, κάνοντας μόνο στο βυθό μεγάλα βήματα και στο θάλαμο αποσυμπίεσης, αναπολούν τον καιρό των μεγάλων μπάρκων και της σέρτικης σούστας στο ξεμπαρκάρισμα.
 
Οι γυναίκες με τα μαύρα, έχουν ξεχάσει από καιρό τα βήματα όλων των χορών, αναστενάζουν βαθιά μέσα από τη διαμπερή τρύπα στο στήθος, ασβεστώνουν με λουλάκι τις προσόψεις των μικρών σπιτιών και βάφουν τα ρούχα που ξεθώριασαν από την πυρά του ήλιου, με το μελάνι της σουπιάς.
Βαθύ Καλύμνου, 16 Ιούνη 2022
Φωτογραφία, Βαγγέλης Ντάσης
https://youtu.be/HYFNym5MNsE ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« July 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search