• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ακέραιο νησί»

July 08, 2022 4522

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι ακέραιο νησί»

 Του Πορφυρίου Οδ. Πανδή

Από τη ¨Φωνή των Αργυραδιτών", αρ. φ. 165

Αυτό διαβάζαμε στα γυμνασιακά μας χρόνια, γύρω στο 1950 από το βιβλίο της κυρά-Πολύτιμης, κατοίκου στο Σαρόκο, κοντά στο Ψυχιατρείο. Και το πιστεύαμε…

Το πιστεύαμε ως τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Τότε, αν θυμάμαι καλά-καλά κυκλοφόρησε η φράση ότι οι κάτοικοι των νήσων Μολούκες*, νησιά που διοικητικά υπάγονται στην Ινδονησία ειδοποιούνταν να εγκαταλείψουν, να εκκενώσουν, τα γραφικά νησιά τους γιατί απειλούνταν από τα νερά της θάλασσας που τα περιβρέχουν γιατί η στάθμη των ανερχόταν(αι) επικινδύνως.

Στην αρχή οι κάτοικοι δεν συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο. Τα αλλεπάλληλα όμως φαινόμενα, οι πλημμύρες έπεισαν… να εγκαταλείψουν πολλοί κάτοικοι τα παραδοσιακά νησιά τους από τον κίνδυνο των πλημμυρών.

Η μεταβολή, η άνοδος της στάθμης, των υδάτων παρατηρείται και σε άλλα γεωγραφικά πλάτη. Στο βόρειο πόλο θρυμματίζονται βράχοι πάγων με επακόλουθο την αλλαγή της θερμοκρασίας, την μετακίνηση, μείωση του ζωικού κόσμου κ.α.π.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός, ονόμασε την εποχή μας ανθρωπόκαινο με καταστροφικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα, τη γεωργία, την οικονομία από τον παράγοντα άνθρωπο.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Μόνο ο άνθρωπος δεν είναι ακέραιο νησί; Ο πλανήτης, το σύμπαν, όλα μεταβάλλονται, αλλάζουν. Πολλοί επιστήμονες ενοχοποιούν τον άνθρωπο και μάλιστα τους ηγέτες των μεγάλων κρατών που δεν συμφωνούν στη μείωση των βιομηχανικών ρύπων για τη σωτηρία του πλανήτη μας…

Αλλά και κανένα νησί δεν μένει ακέραιο στο χρόνο…

Οι Αργυραδίτες θα θυμούνται τα γειτονικά μας Λαούδια που τραυματίστηκαν από του εργολάβου τη μανία. Με εκρηκτικά μηχανήματα πέτυχε να ξεχαρβαλώσει, κακήν κακώς, πολλά από τα βράχια τους για να μεταφερθούν τεράστιοι ογκόλιθοι με πλοιάρια από τα τραυματισμένα Λαούδια για τις ανάγκες, κτίσιμο του νεοσύστατου Λιμανιού στη Λευκίμμη.

Το λιμάνι έκτοτε συνδέει την Νότια Κέρκυρα με την απέναντι Ηγουμενίτσα καθώς και με άλλα διαμερίσματα της Ηπείρου… Το 1928 (;) τέσσερις πρόεδροι των κοινοτήτων Νότιας Κέρκυρας δημοπράτησαν τη διάνοιξη του Τάγιου στη λίμνη Κορισσίων.

*Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ: τόμος 19, σελ. 189

Πανδής Πορφύριος Οδ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search