Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν κάνετε σεξ χωρίς ή με εκτεθειμένο στη ζέστη προφυλακτικό, μέσα στο νερό ή πάνω στην άμμο χωρίς πετσέτα. Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν.

Η χαλάρωση στις διακοπές σε συνδυασμό με τον αυξημένο ελεύθερο χρόνο ευνοούν τις ερωτικές επαφές, οι οποίες όμως συχνά γίνονται με νέους συντρόφους. Ωστόσο το σεξ ενέχει πολλούς κινδύνους, όταν δεν γίνεται με τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Πριν από λίγα χρόνια, ειδικοί από την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) είχαν δώσει στη δημοσιότητα έναν μίνι κατάλογο με τα λάθη που πρέπει να αποφύγει κατά το σεξ όποιος θέλει να είναι ασφαλής στις διακοπές. Να τι πρέπει να προσέξετε.

Μην κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό

 

Τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα ενήλικες και ένας στους επτά έφηβοι στη χώρα μας κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό. Η τακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για μόλυνση με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως οι ιοί HPV που προκαλούν καρκίνο και κονδυλώματα, τα χλαμύδια, η ηπατίτιδα, η HIV/AIDS λοίμωξη και πολλά άλλα.

Μην αφήνετε τα προφυλακτικά στο αυτοκίνητο

Τα προφυλακτικά είναι πολύ ευάλωτα στη ζέστη και μπορεί να υποστούν φθορά.  Αν στις διακοπές σας βρείτε ένα ξεχασμένο προφυλακτικό στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας, πετάξτε το.

Μην κάνετε σεξ σε υπαίθριους χώρους χωρίς να τους ελέγξετε

Αναζητήστε εμφανείς ενδείξεις ζωυφίων (π.χ. φωλιές) και δηλητηριώδη φυτά όπως οι τσουκνίδες. Να αποφύγετε το σεξ σε εμφανή περάσματα ζώων ή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση. Το τελευταίο που χρειάζεστε είναι ένα δερματικό εξάνθημα ή, χειρότερα ακόμα, ένα τσίμπημα ή δάγκωμα.

Μην κάνετε σεξ σε υπαίθριους χώρους χωρίς «υπόστρωμα»

Αν θέλετε να κάνετε σεξ σε υπαίθριο χώρο πρέπει να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε μια καθαρή πετσέτα θαλάσσης, σλίπινγκ μπαγκ ή κουβέρτα. Να θυμάστε ότι ακόμα και η άμμος δίπλα στο νερό περιέχει μικρόβια. Η πετσέτα θα σας προστατεύσει επίσης από την είσοδο άμμου στα γεννητικά όργανα, όπου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Μην κάνετε σεξ στο νερό

Η τακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, διότι το νερό ξεπλένει τα φυσικά λιπαντικά του δέρματος (το σμήγμα), επιτρέποντας περισσότερη τριβή. Η αυξημένη τριβή πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μικρών εκδορών στο δέρμα. Από τις εκδορές αυτές μπορούν εύκολα να εισβάλλουν βακτήρια και ιοί στον οργανισμό. Επιπλέον, το σεξ στο νερό δεν επιτρέπει τη σωστή χρήση του προφυλακτικού. Αν εξ άλλου κάνετε σεξ σε πισίνα ή τζακούζι στις διακοπές σας, τα χημικά (χλώριο, όζον) που περιέχει μπορεί να φθείρουν το λάτεξ του προφυλακτικού. Και αν μπείτε σε ποτάμι ή λίμνη, το νερό τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό αν εισέλθει στον κόλπο.

 

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Αν δεν έχετε συνηθίσει να κολυμπάτε γυμνοί, πολλά σημεία του σώματός σας δεν θα έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Τα τμήματα αυτά είναι ευάλωτα στο ηλιακό έγκαυμα. Επομένως χρειάζονται αντηλιακή προστασία πριν αποφασίσετε να απολαύσετε τις χαρές του σεξ σε μία παραλία στις διακοπές σας.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay