Print this page

Ακούστε τραγούδια που υμνούν τον Αύγουστο

August 01, 2022 488

 

 

Ο Αύγουστος είναι ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός μήνας. Είναι ο μήνας που έχουμε συνδυάσει όλοι με τις διακοπές του καλοκαιριού, καθώς από παιδιά κιόλας, ήταν ο μήνας που φεύγαμε από τα σπίτια μας και πηγαίναμε με όλη την οικογένεια σε κάποιο νησί ή σε κάποιον παραθαλάσσιο προορισμό. Είναι ο μήνας που στο μυαλό των περισσοτέρων έχει συνδεθεί με την ανεμελιά, την ανεξαρτησία, την ελπίδα του όλα είναι πιθανά, μία αίσθηση χαράς σε συνδυασμό με μελαγχολία.

Κάτι η θάλασσα, κάτι το καλοκαιρινό αεράκι, κάτι η πανέμορφη και ρομαντική αυγουστιάτικη πανσέληνος, κάτι οι άδειες και η απομάκρυνση από τη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις, όλα αυτά κάνουν τον Αύγουστο να ξεχωρίζει. Τον κάνουν μοναδικό. Τον κάνουν τον μήνα που περιμένουμε όλοι για να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε. Να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να επανέλθουμε δυναμικά από το Σεπτέμβριο.

 

Ίσως για αυτό να είναι και ο μήνας που έχει τραγουδηθεί όσο κανένας άλλος!

Αν κοιτάξεις την ελληνική και την ξένη δισκογραφία θα βρεις πάρα πολλά τραγούδια που μιλάνε για τον Αύγουστο συγκεκριμένα. Τραγούδια για καλοκαιρινούς έρωτες, για αγάπες που δεν πέρασαν τα όρια του μήνα, αλλά έμειναν ανεξίτηλες, για την αίσθηση αυτή της ανεμελιάς, για ταξίδια.

 

Ο Αύγουστος έρχεται (δυστυχώς) μία φορά τον χρόνο και αξίζει να έχει την περίοπτη θέση που έχει στο ημερολόγιό μας. Για αυτό σου έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα τραγούδια που «πιάνου» καλύτερα το πνεύμα του ξεχωριστού αυτού μήνα!

Τον Αύγουστο που μου χρωστάς
Στίχοι: Φίλιππος Γράψας - Μουσική: Μάριος Τόκας

 

Αυγουστιάτικο φεγγάρι
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης - Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος


Για του «Αυγούστου τη βεράντα» τραγουδούν ο Μίλτος Πασχαλίδης & ο Χρήστος Θηβαίος στο CD που συνοδεύει το βιβλίο «Αγύριστο κεφάλι» του Μίλτου.
Αύγουστος
Στίχοι & μουσική: Γιώργος Μουκίδης

 

Καλοκαίρι στην Αμοργό
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος - Μουσική: Μίλτος Πασχαλίδης

 

Πάνος Μουζουράκης – Αύγουστος

 

Ο γνωστός τραγουδιστής και τραγουδοποιός μας δείχνει μία πιο γλυκόπικρη πλευρά του μήνα. Μιλάει για το τέλος μίας σχέσης, το χάσιμο μίας αγάπης, αλλά και την ανυπομονησία της εύρεσης μίας καινούριας. Όπως ακριβώς και ο μήνας αυτός, ο Μουζουράκης αποχαιρετά το παρελθόν, ενώ, βλέπει προς το μέλλον!

Taylor Swift – august

 

Με στίχους όπως «η πλάτη σου κάτω από τον ήλιο/ ευχόμουν να μπορούσα να γράψω πάνω της το όνομά μου», η Taylor Swift μας βάζει στα ενδότερα ενός καλοκαιρινού, εφήμερου και απαγορευμένου έρωτα. Οι στίχοι της μεταφέρουν όλη τη ζέστη, την υγρασία, τον αέρα και το κλίμα αυτού του καλοκαιρινού μήνα, ενώ, σε κάνουν να αναπολείς δικού σου καλοκαιρινούς έρωτες. Έρωτες για τους οποίους «ακύρωνες σχέδια σε περίπτωση που έπαιρνε τηλέφωνο». Νομίζω πως, πλέον, έχει γίνει το τραγούδι που θα ακούμε κάθε Αύγουστου και θα τον χαρακτηρίζει για πάντα στο μυαλό μας.

Onirama – Αύγουστος

Ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά συγκροτήματα μίλησαν με έναν από τους πιο γλυκούς και ρομαντικούς τρόπους για τη γέννηση ενός έρωτα μέσα στον μήνα του Αυγούστου. Μία παραλία, τα μαλλιά της κοπέλας για την οποία γράφτηκε το τραγούδι και η υπόσχεση του “για πάντα”. Ακριβώς ότι κρύβει και ο μήνας αυτός…

Carole King – First Day of August

Η Carole King μέσα από το τραγούδι της που αναφέρεται στην πρώτη ημέρα του Αυγούστου αναδεικνύει όλες τις υποσχέσεις για μία καινούρια και ελπιδοφόρα αρχή που δίνει ο μήνας αυτός του καλοκαιριού. Μέσα από την αρχή ενός νέου έρωτα, η King μας δείχνει τα όνειρα, τις ελπίδες και τις αλλαγές που πιστεύουμε πως θα ρθουν με την αρχή του νέου μήνα και το τέλος μίας δύσκολης χειμερινής περιόδου. Ίσως, το τραγούδι αυτό να ταιριάζει περισσότερο στο σήμερα, τελικά…

Νίκος Παπάζογλου – Αύγουστος

Ένα από τα πιο κλασσικά και καλύτερα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Ένας ύμνος στον έρωτα, στον πόθο και το πάθος. Με στίχους όπως «Μα γιατί το τραγούδι να ‘ναι λυπητερό / με μιας θαρρείς κι απ’ την καρδιά μου ξέκοψε» μεταφέρει το γλυκόπικρο κλίμα του καλοκαιρινού αυτού μήνα. Ενός μήνα που δεν αναφέρεται ποτέ κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, αλλά ο ήχος, οι στίχοι και η συνολική ατμόσφαιρα μας μεταφέρουν σε εκείνες τις αναμνήσεις του καλοκαιρινού έρωτα, των υποσχέσεων για νέα ξεκινήματα και της μελαγχολίας.

Παντελής Θαλασσινός – Αύγουστος είναι

Το ελληνικό τραγούδι που περιλαμβάνει όλα αυτά που σημαίνει ο ελληνικός Αύγουστος. Ο Παντελής Θαλασσινός δίνει εικόνες από τον μήνα αυτό και μας κάνει να αναπολούμε περασμένα καλοκαίρια και να ταξιδεύουμε σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας όπου έχουμε περάσει τις διακοπές μας. Μας φέρνει μυρωδιές, εικόνες και αισθήματα και για αυτό δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή. Ακόμα και η έναρξη, που αποτελείται από τον απλό ήχο που κάνουν τα τζιτζίκια, μας μεταφέρει κατευθείαν στο κλίμα του μήνα αυτού.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας & Σμαράγδα Καρύδη – Μία μέλισσα τον Αύγουστο

 

Ένα γλυκό τραγούδι που υμνεί τον έρωτα. Μία ιστορία για ένα ζευγάρι που ερωτεύεται με φόντο το καλοκαίρι, τον ήλιο και τη θάλασσα. Αν δεν είσαι ερωτευμένος, τότε αυτό το κομμάτι θα σε κάνει να ερωτευθείς, να ταξιδέψεις και να θέλεις να πας σε μία παραλία. Οι φωνές των δύο ερμηνευτών συνδυάζονται υπέροχα και δίνουν έναν παιχνιδιάρικο τόνο στο κομμάτι, όπως ακριβώς είναι και ο Αύγουστος…

Ρένα Κουμιώτη – Ο Αύγουστος

 

Το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη για τον ξεχωριστό μήνα αυτού του καλοκαιριού μελοποιείται και μας δείχνει την διαχρονικότητα του ελληνικού καλοκαιριού. Ο Αύγουστος στο τραγούδι και στο ποίημα μετατρέπεται σε Θεό, που όλοι «ορκιζόμαστε» και τον αποχαιρετούμε, ενώ, περιμένουμε με ανυπομονησία τον επόμενο!

Ο Αύγουστος είναι ένας ξεχωριστός μήνας με αναμνήσεις, γέλια, έρωτες και πολλή θάλασσα. Για αυτό και αρκετοί καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει μέσα από τα τραγούδια τους να πιάσουν αυτή τη μαγική ατμόσφαιρά του.
Με στοιχεία από το neolaia.gr
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.