• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Ένας κόμης τιμά... «περισσότερο από οιονδήποτε Κερκυραίο» την 11η Αυγούστου;

August 23, 2022 3350

 

Δυσφορία και αντιδράσεις, μεταξύ οικονομικών και άλλων παραγόντων της Κέρκυρας και απόδημων Κερκυραίων που έχουν βοηθήσει πολλές φορές -και οικονομικά- στην ανάδειξη του ευρύτερου ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της επετείου της 11ης Αυγούστου για την Κέρκυρα, έχει προκαλέσει μια προσωπική επιστολή που φέρεται να απέστειλε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα ανήμερα της επετείου.

Ο λόγος των αντιδράσεων αφορά στην ιδιαίτερη τιμή και προτίμηση, όπως λέγεται, που επιφυλάσσει η επικεφαλής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε πρωτοβουλίες συγκεκριμένου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη φορέα δράσεων για την Κέρκυρα που εδρεύει στο Λονδίνο και ανήκει στον ίδιο Κερκυραίο επιχειρηματία.

Στην επίμαχη επιστολή η περιφερειάρχης φέρεται να θεωρεί τον ιδιοκτήτη του εν λόγω  φορέα ως εκείνον τον Κερκυραίο που αναδεικνύει και τιμά την 11η Αυγούστου «περισσότερο από οιονδήποτε άλλο Κερκυραίο!», ενώ βέβαια, για να μην μιλήσουμε για τους απλούς «ανώνυμους» πολίτες και την τιμή που εκφράζουν, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι «επώνυμοι» Κερκυραίοι που προσωπικά ή μέσω διαφόρων Ιδρυμάτων και συναφών φορέων έχουν διαχρονικά εισφέρει πολλά και με ποικίλους τρόπους στις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την ανάδειξη της σημασίας της επετείου. Στην ίδια επιστολή, όπως τουλάχιστον αυτή παρουσιάζεται, η Ρόδη Κράτσα υπονοεί υποστήριξη σε σχετικές πρωτοβουλίες του ιδίου προσώπου, που κατά τα φαινόμενα συναντούν διάφορα μη κατονομαζόμενα «αναπάντεχα εμπόδια».

Η φερόμενη προσωπική επιστολή της περιφερειάρχη αναρτήθηκε, εν γνώσει της ή εν αγνοία της, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς που διοικείται από τον κόμη, όπως αυτοπροσδιορίζεται, επιχειρηματία κ. Σπύρο Φλαμπουριάρη, ο οποίος ήταν και ο αποδέκτης της επιστολής.

Ο κ. Φλαμπουριάρης, ως γνωστόν, ενώ δεν έχει  εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, προωθεί την εγκατάσταση στον κόμβο του Νέου Λιμένα της πόλης, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα εξαιρετική καλλιτεχνική κατασκευή με την εμβληματική για την Κέρκυρα απήδαλο ναυν, ενός προσφερόμενου από τον ίδιο οβελίσκου ύψους οκτώ μέτρων, αντί της υπάρχουσας κατασκευής, με αμφιλεγόμενες αναφορές στα ιστορικά γεγονότα της 11ης Αυγούστου 1716.

Όντως, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς (corfuheritagefoundation.org), όπως διαπιστώνουμε, έχει αναρτηθεί κείμενο με την  εξής φερόμενη -προφανώς προσωπική- επιστολή της περιφερειάρχη προς τον κ. Σπύρο Φλαμπουριάρη, με ημερομηνία 11 Αυγούστου 2022:  

Κέρκυρα, 11 Αυγούστου 2022

Αγαπητέ και ξεχωριστέ Σπύρο,

Χρόνια πολλά και με την ευλογία του Αγίου Σπυρίδωνα!

Η σημερινή επέτειος με το ιστορικό και το θρησκευτικό περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη μαζί σου. Εορτές και λιτανείες γίνονται κάθε χρόνο, αλλά η σημασία της ιστορικής αυτής ημέρας για την Κέρκυρα και τον ελληνισμό αναδεικνύεται και τιμάται από εσένα, φυσικά, περισσότερο από οιονδήποτε άλλο Κερκυραίο! Εσύ προσπαθείς, παλεύεις με κλασσικά αλλά και αναπάντεχα εμπόδια, για να προσδώσεις την προστιθέμενη αξία που της αρμόζει.  

Ελπίζω η έκβαση να είναι αισία και να τιμηθεί η προσφορά σου.

Με αγάπη

Ρόδη

Όπως πιθανολογείται από το περιεχόμενο της αναρτημένης στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς επιστολής, αν είναι ακριβές, η περιφερειάρχης συντάσσεται με τον κ. Φλαμπουριάρη στην προώθηση της συγκεκριμένης «προσφοράς» του επίμαχου οβελίσκου, η οποία έχει συναντήσει αντιδράσεις και έχει χαρακτηριστεί σε διάφορα άρθρα συμπολιτών μας ανεπιθύμητη, ως αταίριαστη για πολλούς λόγους, ειδικά μάλιστα στη θέση όπου επιδιώκεται η εγκατάσταση του οβελίσκου, με εξοβελισμό της κατασκευής που φέρει το εμβληματικό σήμα της Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκατάσταση του οβελίσκου στον κόμβο του Νέου Λιμένα είχε ανακοινωθεί, αρχικά, ότι θα γινόταν την 21η Μάη 2021 με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν, το σχέδιο αυτό δεν είχε προχωρήσει. Έκτοτε ελήφθησαν άδειες από κεντρικές Υπηρεσίες της Αθήνας, που αναίρεσαν αντιρρήσεις συναρμόδιων τοπικών Υπηρεσιών, πάλι ερήμην του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας. Ο εν λόγω επίμαχος σχεδιασμός του κ. Φλαμπουριάρη συναντά, αν κρίνει κανείς από τα λόγια της περιφερειάρχη στο προσωπικό γράμμα της προς τον ίδιο, νέα «κλασσικά» όσο και «αναπάντεχα» εμπόδια.

Ανεξαρτήτως αυτού, όμως, εύλογα θεωρείται άστοχος και οπωσδήποτε προκλητικός για κάθε Κερκυραίο, είτε «ανώνυμο» είτε «επώνυμο», ο ισχυρισμός της περιφερειάρχη προς τον κ. Φλαμπουριάρη ότι... «εορτές και λιτανείες γίνονται κάθε χρόνο, αλλά η σημασία της ιστορικής αυτής ημέρας για την Κέρκυρα και τον ελληνισμό αναδεικνύεται και τιμάται από εσένα, φυσικά, περισσότερο από οιονδήποτε άλλο Κερκυραίο!».

 

Χ.Κ.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search