Ο πόλεμος που συνεχίζεται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δύο κρατών με σημαντική θέση στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, δίνει την ευκαιρία για κερδοσκοπικά παιχνίδια και ανατιμίσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν το fuelpass που έμοιαζε περισσότερο με καθρεφτάκια και χάντρες για του ιθαγενείς παρά λύση στο πρόβλημα. Και τώρα έρχεται να μας παρουσιάσει τις εξορύξεις από θαλάσσια κοιτάσματα ως την κότα με τα χρυσά αυγά που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακά ανεξάρτητη. Η σύνδεση πολέμου, ανατιμήσεων και εξορύξεων από πλευράς κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι σεισμικές έρευνες ως μονόδρομος για το ενεργειακό μέλλον μας.

Όμως σε αυτό το σημείο εντοπίζεται η μεγαλύτερη αντίφαση του αφηγήματος της κυβέρνησης. Απο την μία έχουμε νομοσχέδια για την εγκτάσταση Α.Π.Ε. και ρητορική για την προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας απο τα ορυκτά καύσιμα και την ίδια στιγμή έχουμε ενθάρρυνση, αν όχι ξεκάθαρη εντολή, για έρευνες σε πιθανά υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ενώ κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για την απεξάρτηση απο το λιγνίτη, συνδέουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας με τα ορυκτά καύσιμα.

Η δεύτερη αντίφαση έχει να κάνει με το μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιλεγεί για την Κέρκυρα και κατ’ επέκταση για το σύνολο των νησιών του Ιονίου. Η λογική λέει πως μεταλλικές κατασκευές άντλησης και αποθήκευσης πετρελαίου δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για διακοπές. Επιπλέον, η εμπειρία απο τέτοιους είδους εγκαταστάσης μας έχει διδάξει πως είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση πετρελαιοκηλίδων ή κηλίδων λιπαντικών και άλλων χημικών. Σε αυτή την περίπτωση ποιο θα είναι το κόστος για ένα νησί που ουσιαστικά ζει απο το τουριστικό προϊόν; Αντίστοιχα, επειδή τα όποια κοιτάσματα βρεθούν έχουν ημερομηνία λήξης, ποιο θα είναι το κόστος επαναφοράς του φυσικού περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση; Ως Εκκίνηση είμαστε ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα σε μια τόσο σεισμογενείς περιοχή, και ενάντια στις υποθαλάσσιες έρευνες που διεξάγονται. Πέρα από την απειλή προς το φυσικό περιβάλλον, απειλούνται και οι δευσμεύσεις μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα δημιουργήσει ένα νέο πεδίο διεθνών ανταγωνισμών, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο σημαντικές δραστηριότητες της οικονομικής ζωής των νησιών όπως είναι ο τουρισμός, θα υποβαθμίσει το περιβάλλον και δεν θα δώσει καμία λύση στην ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο λαός.

Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να έχει αρνητική θέση σε οποιαδήποτε σκέψη για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να διεκδικεί την απεξάρτηση απο τα ορυκτά καύσιμα στο επίπεδο που του αναλογεί».