Print this page

Βασιλική Χρυσοστομίδου: Σπασμένα τσιγάρα - Βιβλιοπαρουσίαση από την Κατερίνα Λεπτουργίδου

July 05, 2020 724

Βασιλική Χρυσοστομίδου: Σπασμένα τσιγάρα

 

Βιβλιοπαρουσίαση

της Κατερίνας Λεπτουργίδου

   «Εμένα η ζωή μου ήταν σαν κλαρί κομμένο, που το ‘σπασε ο άνεμος, το ‘ριξε σε ποτάμι αγριεμένο με βράχια  κοφτερά και το παράσερνε από τη μια όχθη στην άλλη. Και στις δυο όχθες συνάντησα τον λύκο και τ΄αρνί, την αλεπού και το φίδι. Πατρίδα είναι τ’ απάγκιο και το ρίζωμα, το καρβέλι το ψωμί και των παιδιών η προκοπή. Εγώ, όμως, η μόνη αληθινή πατρίδα που γνώρισα ήταν της μανούλας μου η αγκαλιά».

      Απόσπασμα από το ιστορικό διήγημα «Το απάγκιο και το ρίζωμα» της Βασιλικής Χρυσοστομίδου, που μας διδάσκει ότι σε κανέναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές, όλοι από την πλευρά τους κάτι χάνουν…

       Την Κυριακή 28/6 στον κατάμεστο δημοτικό κινηματογράφο «Μελίνα» στο Κερατσίνι πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Σπασμένα τσιγάρα» της Βασιλικής Χρυσοστομίδου, της δικής μας Βάσως, που εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».

      Η Βάσω, σύντροφος ζωής του αξέχαστου φίλου και συντρόφου μας Σταύρου Καλλώνη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, έκανε την πρώτη της λογοτεχνική εμφάνιση, τα πρώτα της συγγραφικά βήματα, με μια συλλογή  δέκα αυτοτελών διηγημάτων «για θραύσματα και θαύματα, για μυστικά ανομολόγητα, για αποκαλύψεις και εξομολογήσεις» που καταφέρνουν να συγκινήσουν και να γοητεύσουν το αναγνωστικό κοινό και να διαβαστούν απνευστί.  Αποκάλυψη αποτελεί  και το ίδιο το βιβλίο, αφού μέσα από αυτό η συγγραφέας με εξαιρετικά δομημένο λόγο που ρέει ευχάριστα μας περιγράφει περιστατικά της ζωής των ηρώων της που κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που μπορούμε άνετα να τους νιώσουμε «δικούς μας», είναι άνθρωποι καθημερινοί, απλοί, που συναντάμε στις γειτονιές μας, στο Κερατσίνι, στο Πέραμα, στον Πειραιά και που γι’ αυτό το λόγο μπορούμε εύκολα να ταυτιστούμε μαζί τους και να δούμε κάτι από τη δική μας ζωή στις δικές τους περιπέτειες.

      Παράλληλα, μέσα από τις συγκεκριμένες ιστορίες που -αν και σύντομες- δε στερούνται περιεχομένου και νοήματος, η συγγραφέας θίγει κοινωνικά θέματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία, η μητρότητα, η φιλία και ο πόλεμος και άλλα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν όλους μας. Κι όλα αυτά προσεγγίζονται με ευαισθησία, διακριτικότητα, σοβαρότητα και τρυφερή διάθεση, στοιχεία  που χαρακτηρίζουν και την ίδια τη συγγραφέα.

      Στη βιβλιοπαρουσίαση που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη από το άρωμα του βασιλικού και το φως του ολόγιομου φεγγαριού, με παρόντες φίλους παλιούς και νέους, συντρόφους και συγγενείς, πρόσωπα οικεία κι αγαπημένα, μίλησαν για το βιβλίο οι:

Γιώργος Μπουγελέκας, εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Γιώργος Χατζηστεργίου, συγγραφέας

Κορίνα Φαρμακόρη, δημοσιογράφος-εκπαιδευτικός και

Γιάννης Δράκος, φωτογράφος ,

ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί

Αριέττα Μουτούση και Γιάννης Λεάκος

Και φυσικά από την τόσο σημαντική αυτή για τη Βάσω στιγμή δεν μπορούσαν να λείπουν ο Στέλιος κι η Παυλίνα, αλλά και ο Σταύρος, ο οποίος ήταν διαρκώς παρών μέσα από τα μάτια και τις λέξεις της ίδιας της Βάσως, αλλά και των φίλων, συναδέλφων και συντρόφων του που βρέθηκαν στο Κερατσίνι το βράδυ της Κυριακής.

Καλοτάξιδο να είναι, Βάσω, το βιβλίο σου και να συνεχίσεις να δημιουργείς και να μας χαρίζεις τα έργα σου, κάνοντας χαρούμενους και περήφανους όσους σε αγαπούν.

ΠΗΓΗ: e-lesxi.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.