• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή του Ερημίτη που κάηκε

August 31, 2020 2251
 
Μέρος της καμένης έκτασης, Πηγή: Eurokinissi

Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα όλη η περιοχή του Ερημίτη στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας που κάηκε από τη φωτιά στις 16 Αυγούστου ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η φωτιά στον Ερημίτη, στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στις 16/8/2020, έκαψε πυκνό δάσος εμβαδού περίπου 200 στρεμμάτων, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Η καταστροφή της δασικής βλάστησης με συνεπεία την απώλεια του εδάφους αυξάνει την πιθανότητα πλημμύρας ως αποτέλεσμα των αναμενόμενων βροχών στις υποκείμενες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη διαταράχτηκε από τη φωτιά, πριν προλάβουν να το καταστρέψουν οι "ήπιας ανάπτυξης" μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου "Kassiopi Project".

Οι πολλές εστίες φωτιάς, καθώς και το γεγονός ότι η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο (εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης) προκαλούν ερωτήματα. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που διερευνά την πυρκαγιά στην περιοχή, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα.

Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές, ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών, έχουμε αποψίλωση δασών και τελικά αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και οικοδόμηση. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές. Έπειτα μετά από λίγα χρόνια, με κάποιο τίμημα, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα.

Οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν διαχρονικά το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες. Παρά τις μεγάλες τραγωδίες που έχουμε ζήσει, τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων, ανεξάρτητα αποχρώσεων.

Η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά. Είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ο πρόσφατος περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση “εμβληματικών” επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, είναι πιο καταστροφικός από οποιονδήποτε εμπρηστή.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποιο είναι το αποτέλεσμα του πορίσματος της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς και τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για:

• Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε και να εξασφαλιστεί η συνολική και η αντιπυρική προστασία του Ερημίτη που είναι αίτημα των μαζικών φορέων της περιοχής, καθώς και του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (σας επισυνάπτουμε σχετική επιστολή).

• Την εξασφάλιση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και δασοτεχνικών έργων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στην Κέρκυρα.

• Την κάλυψη των απαραίτητων μέσων και υποδομών που χρειάζεται το Πυροσβεστικό Σώμα στο νησί;».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search