Print this page

Της γερακίνας γιος: Η ιστορία του τραγουδιού - ΒΙΝΤΕΟ

December 04, 2020 7795

 


Eνα σύνθημα που έγραψε ο ίδιος ο μεγάλος ποιητής και στιχουργός Κώστας Βίρβος στον τοίχο για την κυβέρνηση του βουνού ήταν η αφορμή για το περήφανο τραγούδι του «Της γερακίνας γιος». «Το ίδιο βράδυ με έριξαν στο απομονωτήριο. Εκεί ήταν κι ένας άλλος. Πονούσα σε όλο μου το κορμί. (…) Μέσα εκεί υπήρχε ένα κούτσουρο. Του είπα: “Σε παρακαλώ να ξαπλώσεις στο κούτσουρο κι εγώ πάνω στο σώμα σου. Έτσι έγινε. Σηκωνόμασταν τη νύχτα να ξεμουδιάσουμε. Δεν κράτησε πολύ. Δυο μερόνυχτα. Αυτό είναι το αναπαυτικότερο κρεβάτι που κοιμήθηκα ποτέ. Απ’ αυτό εμπνεύστηκα το ‘‘ούτε στρώμα να πλαγιάσω, ούτε φως για να διαβάσω’’, που γράφω στη ‘‘Γερακίνα’’».

Ο στιχουργός της «της Γερακίνας ο γιός» Κώστας Βίρβος είναι από τους σημαντικότερους του λαϊκού μας τραγουδιού. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει λαϊκό ποιητή για το υψηλό επίπεδο των στίχων του. Το τραγούδι «της Γερακίνας Γιός» αναφέρεται στην Κατοχή. Ο ίδιος αφηγείται, παραπάνω, την ιστορία πως έγραψε τους στίχους όταν τον συνέλαβαν και τον βασάνιζαν τον Μάρτιο του 1944, γιατί έγραφε συνθήματα στους τοίχους!

Ο ποιητής και στιχουργός Κώστας Βίρβος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Για τη ζωή και τα έργα του μιλάνε οι στίχοι του και η στάση ζωής του.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 29 Μαρτίου 1926, φοίτησε στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών μέχρι την έναρξη του πολέμου και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Τρικάλων το 1943, οπότε ξεκίνησε να φοιτά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τότε ήταν που πέρασε και στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Τον Μάρτιο του 1944 τον συνέλαβαν.

Έχει γράψει πάνω από 2000 τραγούδια. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την αξία, το ήθος και την αγωνιστικότητα του Κώστα Βίρβου. Οι στίχοι του μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μας.

«Της Γερακίνας γιός»

 


Συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης

Ούτε στρώμα να πλαγιάσω,
ούτε φως για να διαβάσω
το γλυκό σου γράμμα
ωχ, μανούλα μου
καλοκαίρι κι είναι κρύο
ένα μέτρο επί δύο
είναι το κελί μου,
ωχ, μανούλα μου

Μα εγώ δε ζω γονατιστός
είμαι της γερακίνας γιος
τι κι αν μ’ ανοίγουνε πληγές
εγώ αντέχω τις φωτιές

Μάνα μη λυπάσαι,
Μάνα μη με κλαις

Ένα ρούχο ματωμένο
στρώνω για να ξαποσταίνω
στο υγρό τσιμέντο
ωχ, μανούλα μου

Στο κελί το διπλανό μου
φέραν κάποιον αδελφό μου
πόσα θα τραβήξει
ωχ, μανούλα μου…

 

«Της Γερακίνας γιος» [1975] είναι τραγούδι της ελληνικής μουσικής σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Βασίλη Τσιτσάνη. Ερμηνεύτηκε από τον Τσιτσάνη, την Χαρούλα Λαμπράκη. Ο Στέλιος Καζαντζίδης επανεκτέλεσε το τραγούδι το 1996. Η Γλυκερία ερμήνευσε το τραγούδι, το 1985 στον δίσκο "Νύχτες Μαγικές Κι Ονειρεμένες", στον οποίο συμμετέχει ο Νίκος Παπάζογλου και κυκλοφόρησε από τη Lyra. Τέλος, ο Στέλιος Καζαντζίδης επανεκτέλεσε το τραγούδι, στον δίσκο "Αφιέρωμα" που κυκλοφόρησε το 1996 από την MBI.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.