• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Η τζουρνάδα στον Άγιο Νικόλαο Νότιας Κέρκυρας

December 07, 2020 958
 
 
Δεκαετίες του 50 και 60. Χρόνια φτώχειας, ανέχειας και πείνας.
Όσοι δεν είχαν φύγει μετανάστες στο εξωτερικό, βολόδερναν στο χωριό κυνηγώντας κάποιο μεροκάματο, προκειμένου να πάρουν τον "κομμουνιστή", όπως ονομάτιζαν τότε χαριτολογώντας το χάρτινο κόκκινο κατοστάρικο.
Οι γυναίκες αναζητώντας εργασία, πήγαιναν "τζουρνάδα", κυρίως στη δούλεψη του Περικλή Τριβόλη. Η λέξη τζουρνάδα προέρχεται από την ιταλική λέξη giornata και σημαίνει μέρα. Στην κορφιάτικη διάλεκτο σημαίνει μεροκάματο όλη μέρα.
Κάθε πρωί λοιπόν, γυναίκες κυρίως και μερικές φορές και παιδιά, συγκεντρώνονταν έξω από το σπίτι του Τριβόλη και περίμεναν να βγει από το σπίτι του και να τους επιλέξει να μπουν στο "μπουλούκι" για να δουλέψουν τζουρνάδα.
Δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, όλη την ημέρα και το μεροκάματο ήταν ένα χάρτινο πενηντάρικο και παλαιότερα και λιγότερα, υπό την επίβλεψη του Κίτσου του Μακροδήμητρα που ήταν τότε επιστάτης του Τριβόλη.
Όλη μέρα γέμιζαν κοφίνια (καλάθια) ή πάνινα σακούλια με λιανολιές και κάπου κάπου διάλεγαν τις πιο ξερές από αυτές που 'μοιαζαν με παστές και τις έβαζαν στο στόμα τους, πριν φτάσει το μεσημέρι, όπου μόνο τότε καθόντουσαν κάτω από κάποια ελιά και έτρωγαν ό, τι είχαν φέρει από το σπίτι τους.
 
Το άλλοτε αρχοντικό του Τριβόλη, έξω από οποίο μαζεύονταν κάθε πρωί πολλες γυναίκες, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο "μπουλούκι" για να εργαστούν τζουρνάδα στις ελιές.
Αυτός νωρίς νωρίς κατέβαινε το σκάλα και συναντούσε τον Κίτσο, τον επιστάτη, που του έλεγε ποιοι καινούριοι ζητούσαν εργασία. Εκείνος με τη βαριά του φωνή αργά συναινούσε ή τους απέρριπτε.
 
ΠΗΓΗ: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search