• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Το έθιμο της «Στρίνας»

January 01, 2021 192

 

 

Το έθιμο της «Στρίνας» αναβιώνει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στο νησί της Κέρκυρας. Είναι η χαρά όλων των μικρών παιδιών, που θα λάβουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ως «καλοτυχία» για τη νέα χρονιά. Η «Στρίνα», από το λατινικό strena, σημαίνει αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς, ή «επινομίς» όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες ή κοινώς «μπουναμάς» όπως το λένε σήμερα, και προέρχεται από τα ιταλικά bona - mano, δηλαδή καλό χέρι. Τα παιδιά περιμένουν κάθε χρόνο τη «στρίνα» πολύ περισσότερο και από τον Άγιο Βασίλη... 

Η ονομασία στρίνα διασώθηκε μέχρι σήμερα κατά τόπους, όπως στη Σύμη, μπουλιστρίνα, (από το «καλή strena», bona strena), στη Νίσυρο, μπουλουστρίνα και στην Κύπρο πουλουστρίνα.

Στην Άνδρο ανήμερα Πρωτοχρονιάς, μετά την εκκλησία, άρχιζε ο χαιρετισμός στα χωριά της Άνδρου. Φορώντας την καλύτερή τους φορεσιά άνδρες και γυναίκες ξεκινούσαν να πουν “τον Άγιο Βασίλη” σε όλα τα σπίτια του χωριού. Η νοικοκυρά κάθε σπιτιού είχε στρωμένο το τραπέζι με μεζέδες εκλεκτούς. Και ο νοικοκύρης γέμιζε τα ποτήρια με κρασί, να τσουγκρίσουν οι άνδρες και να ευχηθούν για τη χρονιά που ξεκινούσε. Έκανε, όμως, κάτι ακόμη ο νοικοκύρης: “Στρίνιαζε” τα μικρά παιδιά που έμπαιναν εκείνη τη μέρα στο σπίτι του. Τους έδινε, δηλαδή, χρήματα “για το καλό του χρόνου”. Κι εκείνα, που έβλεπαν χρήματα στο χέρι τους μόνο κάθε Πρωτοχρονιά, έσπευδαν γεμάτα χαρά να τα βάλουν στον κουμπαρά τους!

www.drepani.gr  ή argyrades.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« January 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search