• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Ο Μενέλαος Λουντέμης για τον Σπύρο Σαμοϊλη: Βρήκαμε το νέο Θεοδωράκη – Η σπουδαία συνεργασία τους - ΒΙΝΤΕΟ

January 22, 2021 926

 

Συμπληρώνονται 44 χρόνια από τις 22 Ιανουαρίου 1977 που πέθανε ο Μενέλαος Λουντέμης, ο συγγραφέας που μετρούσε τα άστρα από την εξορία και για τον οποίο το drepani.gr (argyrades.gr) έχει αναρτήσει ειδικό αφιέρωμα,

Απλά να αναφέρουμε ότι ο Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό ονοματεπώνυμο Δημήτριος Βαλασιάδης) (Αγία Κυριακή Αιγιαλού 14 Ιανουαρίου 1912 – Αθήνα 22 Ιανουαρίου 1977) ήταν Έλληνας συγγραφέας και ποιητής με πλούσιο συγγραφικό έργο 48 βιβλίων που καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη του γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, θέατρο, παιδική λογοτεχνία, μετάφραση κ.ά.), κάνοντάς τον έναν από τους πλέον παραγωγικούς αλλά και διαβασμένους έλληνες λογοτέχνες.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στη συνεργασία του με τον σπουδαίο Κερκυραίο μουσικοσυνθέτη τον Σπύρο Σαμοϊλη. Ο μεγάλος λογοτέχνης  Μενέλαος Λουντέμης με αφορμή την παρουσίαση του δίσκου «είμαι καλά» το 1976 είχε δηλώσει: «Τώρα δεν έχουμε ανάγκη τον Θεοδωράκη», είπε χαριτολογώντας, «αφού έχουμε τον Σαμοϊλη»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κείμενο

Το 1976, δυο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Σαμοΐλη με τον κύκλο τραγουδιών "Βάστα καρδιά", ο συνθέτης επιστρέφει με δύο δισκογραφικές καταθέσεις. Η μία ήταν για τις 45 στροφές με τα τραγούδια "Βάστα καρδιά" (παρμένο από τον πρώτο δίσκο) και "Υποθήκη του Νίκου Μπελογιάννη".

Μενέλαος Λουντέμης , Μουσική: Σπύρος Σαμοΐλης , Τραγουδούν Ισιδώρα Σιδέρη ,  Χρήστος Στυλιανέας - Κραυγή Στα Πέρατα (1976, Vinyl) | Discogs

Την ίδια χρονιά από τη Lyra κυκλοφόρησε ο δεύτερος μεγάλος δίσκος του συνθέτη με τίτλο "Κραυγή στα πέρατα" και υπότιτλο "Κατοχή-Μακρονήσι". Πρόκειται για μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων του σημαντικού μεταπολεμικού μας λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη (1912-1977) παρμένα από την ομώνυμη ποιητική του συλλογή που είχε εκδοθεί το 1954, όταν οι σκληρές μνήμες της γερμανικής Κατοχής και η πικρή εμπειρία της ιδεολογικής μισαλλοδοξίας και των εξοριών ήταν τόσο νωπά. Ο ποιητής δεν καταφεύγει σε συνθηματολογικές κραυγές, αλλά αποκαλύπτει με τρυφερότητα και έντονη διάθεση αισιοδοξίας τις απόκρυφες ανθρώπινες αντιδράσεις απέναντι σ' αυτό το απάνθρωπο σκηνικό. 

Το πρώτο μέρος του έργου καλύπτεται από το τραγούδι-σουίτα "Είμαι καλά", μοιρασμένο σε πέντε μέρη, όπου ακούγεται και η φωνή του ίδιου του ποιητή που απαγγέλλει στίχους του, ενώ τα μελοποιημένα μέρη ερμηνεύει ο Χρήστος Στυλιανέας συνοδευόμενος από χορωδία. 

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει πέντε καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια με κορυφαίο το θαυμάσιο "Οι κερασιές θ' ανθίσουνε και φέτος". Ερμηνεύει μια υπέροχη αλλά τόσο παραγνωρισμένη τραγουδίστρια, η Ισιδώρα Σιδέρη (μετέπειτα σύζυγος του Γιάννη Ζουγανέλλη), ενώ συμμετέχει και η άγνωστη Μάρω Λύτρα (καμία σχέση με τη νεότερη συνονόματή της αοιδό!) ερμηνεύοντας μαζί με τον συνθέτη το χαριτωμένο "Η ταχυδρόμα" που περιγράφει ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο από τη ζωή των ανταρτών.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search