• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Στ. Γκίκας: «Για πρώτη Φορά θεσμοθετείται μία ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική» - ΒΙΝΤΕΟ

January 27, 2021 2815

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ως εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

Ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι έως σήμερα στη χώρα μας απουσίαζε μία ολοκληρωμένη πολιτική για την στήριξη και την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και την αξιοποίηση των νησιών μας.

Υπογράμμισε ότι με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία καλύπτεται «αυτό το σοβαρό κενό, θεσμοθετώντας για πρώτη φορά μία Νησιωτική Πολιτική, μέσα από την υποχρέωση κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο»».

Η νέα Νησιωτική Πολιτική, όπως επεσήμανε, αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά». «Έχει στον πυρήνα της την κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών των νησιών μας και την οικονομική, κοινωνική αλλά και εδαφική συνοχή του νησιωτικού χώρου, υπό το πρίσμα της Θαλάσσιας Οικονομίας.», εξήγησε.

Σε ότι αφορά στην Εθνική Στρατηγική, ο Βουλευτής σημείωσε ότι θέτει ειδικούς αναπτυξιακούς στόχους στους τομείς της δημόσιας πολιτικής που σχετίζονται με την λιμενική πολιτική και τις ναυτιλιακές υποδομές, τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, την νησιωτική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, την θαλάσσια επιτήρηση και στρατηγική ασφαλείας στη θάλασσα, τα γαλάζια επαγγέλματα και τις επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία,

την ψηφιακή διακυβέρνηση και το τρίπτυχο υγεία – πρόνοια – εκπαίδευση.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα χρηματοδοτικά προγράμματα που θεσπίζονται, και που όπως υπογράμμισε «θα συμβάλλουν καταλυτικά στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής».

Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Νέαρχος» για τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα στους τομείς λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων, διαχείρισης ενέργειας, θαλασσίων ενδομεταφορών για τη διασφάλιση της θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης και υποδομών και δικτύων διαχείρισης, μεταφοράς και διανομής ύδατος, ιδίως στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά.

Ο κ. Γκίκας έφερε ως παράδειγμα μία δράση που θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσω του «Νέαρχος» στην Π.Ε. Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, ο ΟΛΚΕ, ως φορέας της Γενικής Κυβέρνησης, μπορεί να συνάψει δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να χρηματοδοτηθεί έργο βελτίωσης λιμενικής υποδομής π.χ. στους Οθωνούς ή π.χ. στην Αστρακερή, στους Καρουσάδες της Β. Κέρκυρας. «Το κόστος των δανείων δεν θα επιβαρύνει ωστόσο τον ΟΛΚΕ, αφού θα εξυπηρετηθούν από το ΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας», εξήγησε.

Τόνισε ότι μέσω του Προγράμματος «Νέαρχος» «μπορούν να χρηματοδοτηθούν επίσης έργα αφαλάτωσης σε μικρά νησιά ή πολυετείς συμβάσεις που θα διασφαλίζουν την τακτική συγκοινωνία σε άγονες γραμμές.»

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στο Πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που επιφέρουν η γεωγραφική απομόνωση και οι ιδιαιτερότητες της αγοράς, μέσα από τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της Θαλάσσιας Οικονομίας.

Έκανε επίσης αναφορά στην σύσταση του Ταμείου Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας που στοχεύει «στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων για την ανάπτυξη και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης».

 

Ο Στέφανος Γκίκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «τα τρία χρηματοδοτικά προγράμματα, και ιδίως το «Νέαρχος», έχουν εκτός της πρακτικής, σαφή Εθνική διάσταση. Ανοίγουν το δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στον νησιωτικό μας χώρο, που με την σειρά τους φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Άρα στηρίζεται και η Εθνική μας Οικονομία.»

Αναφέρθηκε επιπλέον σε ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου και επιλύουν μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ναυτιλία, στη ναυτική εργασία, το Λιμενικό Σώμα και την ψηφιοποίηση διαδικασιών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται «για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη, σύγχρονη, συνεκτική Νησιωτική Πολιτική, με εργαλεία και

χρηματοδοτικά προγράμματα, για την στήριξη της νησιωτικής οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας».

Παρατήρησε ότι πρόκειται για μία τομή στον τρόπο που το Κράτος αντιμετώπιζε μέχρι τώρα τις νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, παρατήρησε ότι «το νομοσχέδιο, δημιουργεί το πλαίσιο ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά προβλήματα και ελλείψεις, να αξιοποιηθεί πλήρως η αναπτυξιακή προοπτική του νησιωτικού χώρου και της Θαλάσσιας Οικονομίας και να εξυπηρετηθούν τοπικά, περιφερειακά και βεβαίως τα Εθνικά Συμφέροντα.»

 

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search