• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Πολιτισμος

Λαϊκή Συπείρωση (ΛΑΣΥ) Ιονίων Νήσων: Αυθαιρεσίες της NCH στον Ερημίτη υπό τη σκέπη κυβέρνησης & ΠΙΝ

March 16, 2021 2675

Λαϊκή Συπείρωση (ΛΑΣΥ) Ιονίων Νήσων: ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ NCH ΣΤΟΝ ΕΡΗΜΙΤΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ &ΠΙΝ

Πριν από ένα χρόνο, περίπου, έγινε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης εκτεταμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον Ερημίτη και για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε η πραγματοποίηση της επένδυσης της πολυεθνικής NCH Capital (Kassiopi project) πάνω στο παρθένο οικοσύστημά του. Στη συζήτηση αυτή διαφάνηκε σαφέστατα η πρόθεση της Περιφερειακής αρχής και των Περιφερειακών Παρατάξεων που την στηρίζουν (παρατάξεις που πρόσκεινται στην ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ), να στηρίξουν την προαναφερόμενη επένδυση με κάθε θυσία. Έτσι αφού ισχυρίσθηκαν πως το Kassiopi project είναι μια «εμβληματική» «ήπια» επένδυση που δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά στο παρθένο οικοσύστημα του Ερημίτη, υποστήριξαν πως η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και πως θα συμβάλει καθοριστικά στην «ανάπτυξη» της Κέρκυρας.

Μερικούς μήνες μετά (Ιούλιος 2020), ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας με την παρουσία του στη φιέστα που οργάνωσε η NCH Capital στον Ερημίτη δήλωσε ακριβώς τα ίδια («εμβληματική» και «ήπια» επένδυση) και ουσιαστικά νομιμοποίησε κάθε έκνομη ενέργεια που η επιχείρηση θα προέβαινε στο μέλλον και κάλυπτε κάθε ανεπανόρθωτη βλάβη που με τις ενέργειες αυτές η επιχείρηση θα προκαλούσε στο απείρου κάλλους οικοσύστημα. Τέλος έκανε τη δήλωση που επρόκειτο να γράψει ιστορία ότι δηλ. τα δάση κάποια στιγμή καίγονται!

Προεπισκόπηση εικόνας

Και όλα αυτά κόντρα στη κοινή λογική και την καθολική αντίδραση που υπάρχει από πολιτιστικές και οικολογικές οργανώσεις σε τοπικό, πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αφού το διαφαινόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ερημίτη και προβλέψιμο ήταν και, με σωστές κυβερνητικές αποφάσεις, μπορούσε να αποφευχθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την αντίδραση των 27 περιβαλλοντικών οργανώσεων που έχουν συγκροτήσει την Mediterranean Alliance for Wetlands (Μεσογειακή Συμμαχία για τους Υγροβιότοπους) η οποία έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να επανεξετάσει το Kassiopi Project λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν, μεταξύ των οποίων η αυξημένη ηχορύπανση, μόλυνση του νερού, φωτορύπανση, μετάλλαξη της λεκάνης απορροής των υδάτων, εξαφάνιση της βλάστησης και θρυμματισμό του οικοσυστήματος!!! Η στάση βέβαια της κυβέρνησης αλλά και της Περιφερειακής αρχής στο θέμα αυτό θυμίζουν την παροιμία «…στου κωφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…»

Προεπισκόπηση εικόνας

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από την προφητική –όπως αποδείχτηκε— δήλωση του κ. Μητσοτάκη και συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου του 2020, μία ύποπτη, μεγάλη φωτιά κατέκαψε 200 περίπου στρέμματα από το πανέμορφο δάσος του Ερημίτη (συν. Φωτ. 1). Οι πολλές εστίες φωτιάς, καθώς και το γεγονός ότι η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο (εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης), προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα. Υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και για αυτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) ήρθε από την Αθήνα για διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Μέχρι την στιγμή αυτή, εμείς, τουλάχιστον, δεν γνωρίζουμε αν υπήρξε πόρισμα από το κλιμάκιο της ΔΑΕΕ και, κυρίως, τι αναφέρεται σ’ αυτό.

Στο μεταξύ, η NCH Capital, ενθαρρυμένη από την στάση τόσο της Περιφερειακής Αρχής όσο και της Κυβέρνησης της ΝΔ, νιώθοντας ουσιαστικά «κράτος εν κράτει», προχώρησε σε μια σειρά από έκνομες ενέργειες που τις κυριότερες αναφέρουμε περιληπτικά πιο κάτω.

1. Την Τετάρτη 27/1/2021 εμφανίστηκαν και ξεκίνησαν εργασίες οι «ήπιας ανάπτυξης» μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου «Kassiopi project». Με πρόσχημα την απαίτηση του Ναυτικού για την δημιουργία ζώνης αντιπυρικής προστασίας γύρω από το νέο Ναυτικό Φυλάκιο πλάτους 3 μέτρων, η εταιρεία αποψίλωσε παράνομα περίπου 100 στρέμματα δασικής έκτασης!! (συν. Φωτ. 2). Για την παράνομη αυτή ενέργεια της εταιρείας διεξήγαγε έρευνα η δασική υπηρεσία.

Προεπισκόπηση εικόνας

2. Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των φορέων της περιοχής (Τ.Σ. Σινιών, εκπρόσωποι του Δήμου, εκπρόσωποι διάφορων πολιτιστικών και οικολογικών οργανώσεων) αλλά και απλών κατοίκων της περιοχής για την εξόφθαλμα παράνομη αυτή ενέργεια, οι υπάλληλοι της εταιρείας αντέδρασαν με προπηλακισμούς.

3. «Με την παρουσία της αστυνομίας και προσαγωγές βάζουν περιορισμούς στην καθημερινότητα των κατοίκων του Αγ. Στεφάνου Σινιών και φραγμούς στους εκατοντάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά το οικοσύστημα για τον περίπατό τους και την σωματική τους άσκηση», καταγγέλλει ο σύλλογος «Ερημίτης Πλους», που στη συνέχεια καταγγέλλει «λεκτική και σωματική βία» σε βάρος περιπατητών από τους υπαλλήλους της εργοληπτικής εταιρείας.

4. Πρόσφατα η εταιρεία, κάτω από την ομπρέλα απόλυτης προστασίας που της προσφέρουν ΠΙΝ και κυβέρνηση, καταπατώντας ό,τι έχει απομείνει σε νομοθετικό πλαίσιο βάσει του οποίου προστατεύονται οι μικροί υγρότοποι, προχώρησε με τις «ήπιας ανάπτυξης» μπουλντόζες της στη διάνοιξη δρόμου στον παράκτιο χώρο που χωρίζει τον προστατευόμενο υγρότοπο της Βρωμολίμνης από την θάλασσα. Η εταιρεία δεν δίστασε με τα βαρέως τύπου μηχανήματα της να καταστρέψει και μέρος του επίσης προστατευόμενου δημοτικού λιθόστρωτου Ενετικού μονοπατιού. (συν. Φωτ. 3, 4 & 5 ). Επίσης είναι φανερό πως οι εργασίες αυτές έγιναν απουσία επίβλεψης αρχαιολόγου κάτι που επίσης συνιστά παρανομία.

5. Οι, πέρα πάσης αμφιβολίας, παράνομες αυτές ενέργειες καταγγέλθηκαν από μια σειρά φορείς μεταξύ των οποίων ο Δήμος Β. Κέρκυρας, το Τ.Σ. Σινιών, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι κ.ά. Οι φορείς αυτοί υπέβαλαν αίτημα ελέγχου της νομιμότητας των εργασιών με αποδέκτες μεταξύ άλλων την Δ/ση περιβαλλοντικού & χωρικού σχεδιασμού Π.Ε. Κέρκυρας, την Δ/ση περιβαλλοντικού & χωρικού σχεδιασμού της αποκεντρωμένης και την Δ/ση Υδάτων της Αποκεντρωμένης.

6. Οι καταγγελίες αυτές και αντίστοιχα της Λιμενικής Αστυνομίας αλλά και το έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων Ιονίου της Αποκεντρωμένης, όπως σαφώς συμπεραίνεται από τα συνημμένα του υπ αριθμό πρωτ. 14199/5482/02-03-2021 εγγράφου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ (συν. Φωτ. 6) φαίνεται ότι καταθορύβησαν την Περιφερειακή Αρχή. Έτσι με το προαναφερόμενο έγγραφο δόθηκε εντολή για διενέργεια αυτοψίας, την Τρίτη 09-03-2021, στη θέση ΒΡΩΜΟΛΙΜΝΗ του ΕΡΗΜΙΤΗ. Κλήθηκαν μάλιστα να παρευρεθούν στην αυτοψία με εκπροσώπους τους, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας και η Δ/νση Υδάτων Ιονίου της Αποκεντρωμένης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Β. Κέρκυρας οι εκπρόσωποι της εταιρείας απαγόρευσαν την είσοδο στους εκπροσώπους του Δήμου, με την περιφέρεια να υπακούει αδιαμαρτύρητα στις απαιτήσεις και τους όρους της εταιρείας.

7. Από ό,τι δημοσιεύτηκε, αυτοψία στην περιοχή της Βρωμολίμνης, με αρκετή καθυστέρηση και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, έκαμε πριν λίγες μέρες και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

8. Από όσα αναφέραμε πιο πάνω αβίαστα συμπεραίνεται το όργιο αυθαιρεσιών που προβαίνει καθημερινά η NCH Capital σε βάρος του περιβάλλοντος, και όχι μόνο, στην περιοχή του Ερημίτη. Έχοντας εμφανώς το o.k. από τους αρμόδιους (ΠΙΝ και Κυβέρνηση) συμπεριφέρεται, κυριολεκτικά, με αποικιοκρατική τακτική σαν να είναι, πραγματικά, «κράτος εν κράτει».

 Προεπισκόπηση εικόνας

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Περιφερειάρχης:

1. Τι μέτρα θα πάρει για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και εργασίες στην περιοχή του Ερημίτη από την NCH Capital; Με ποιο τρόπο θα «πείσει» την εταιρεία να σταματήσει τη παράνομη

παρεμπόδιση, εισόδου και περιπάτου στον Ερημίτη, των εκατοντάδων περιπατητών που επισκέπτονται για περιήγηση και αναψυχή τον Ερημίτη;

2. Ποιο είναι το πόρισμα του Κλιμακίου της Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την ύποπτη φωτιά της 16-08-2020 που μετέτρεψε σε στάχτη 200 στρέμματα του πανέμορφου δάσους του Ερημίτη;

3. Αν είναι σε γνώση της το πόρισμα της δασικής υπηρεσίας για το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τις μπουλντόζες «ήπιας ανάπτυξης» γύρω από το νέο Ναυτικό Φυλάκιο και ποιο είναι αυτό;

4. Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε η κυβέρνηση να κηρύξει άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που αποψιλώθηκε, αλλά και εκείνο που κάηκε το καλοκαίρι και ώστε την ευθύνη για την αναδάσωση να αναλάβουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, με την συνδρομή του οικείου Δήμου και των τοπικών οργανώσεων που παλεύουν για τη σωτηρία του Ερημίτη;

5. Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί για να σταματήσει τη καταστροφή που συντελείται στην περιοχή της Βρωμολίμνης από τα μηχανήματα βαρέως τύπου της εταιρείας; Ποιο είναι το πόρισμα της αυτοψίας της 9ης Μαρτίου 2021 που διενεργήθηκε από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της ΠΙΝ;

6. Ποια είναι η άποψη της Περιφέρειας για την τουλάχιστον προσβλητική στάση της εταιρείας τόσο απέναντι στην περιφέρεια όσο και απέναντι στο Δήμο Β. Κέρκυρας με την απαγόρευση εισόδου των εκπροσώπων του Δήμου για να παρευρεθούν στην αυτοψία; Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους αποικιοκρατικές συμπεριφορές;

7. Εάν γνωρίζει το πόρισμα της αυτοψίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ποιο είναι αυτό;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ι.Ν.

Γκισκίνης Νίκος, Κεφαλληνός Διονύσιος, Κολυβά Ευγενία, Μπαλού Αλεξάνδρα, Χαραλάμπους Χ.

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: (Σημείωμα: Οι συνημμένες φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε τοπικά ΜΜΕ. Κύρια προέρχονται από το corfupress.com, enimerosi.com και το kerkyrasimera)

1. Φωτογραφία από την φωτιά της 16ης του Αυγούστου 2020 στον Ερημίτη.

2. Φωτογραφία από την αποψίλωση με τις μπουλντόζες «ήπιας ανάπτυξης» στο νέο Ναυτικό Φυλάκιο.

3. Φωτογραφία της περιοχής της Βρωμολίμνης πριν να αναλάβουν έργο οι μπουλντόζες.

4. & 5. Φωτογραφίες της περιοχής της Βρωμολίμνης μετά το καταστροφικό έργο των μηχανημάτων βαρέως τύπου της εταιρείας.

6. το υπ αριθμό πρωτ. 14199/5482/02-03-2021 του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search